LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Suncokret - najljepša jesenska dekoracija za dom

Lako se uzgaja, ali zbog visine će ga trebati poduprijeti. Zanimljivo je da cvatne glave prate kretanje sunca lagano se okrećući od istoka prema zapadu
07. rujna 2020. u 09:31 0 komentara 323 prikaza
suncokret
Foto: Flora magazin

Kao i ostale vrste pripadnice porodice glavočika (Asteraceae), suncokret nosi cvatove sastavljene od brojnih malih, zbijenih cvjetova. Istaknuti, zrakasti cvjetići vanjskog kruga dolaze u raznim bojama: žutoj, zlatnožutoj, narančastoj ili kestenastoj, dok je sredina cvata crvenkasta, purpurna ili smeđa.

suncokret | Autor : Flora magazin Foto: Flora magazin

Suncokret naraste 60–300 cm visoko, a uzgaja se kao jednoljetnica. Zbog svoje visine sadi se kao živa ograda ili paravan te služi za popunjavanje pustih mjesta u udaljenim dijelovima vrta. Niski kultivari smještaju se u pozadini miješanih gredica. Izvrsni su kao rezano cvijeće, a mogu se i posušiti. Njegove jestive sjemenke privlače ptice i leptire. Odgovara mu svako vrtno tlo, ali preferira lagana, suha i propusna tla. Traži osunčano mjesto i dobro podnosi vrućinu i sušu.

Lako se uzgaja, ali zbog visine će ga trebati poduprijeti. Zanimljivo je da cvatne glave prate kretanje sunca lagano se okrećući od istoka prema zapadu.

Simbol sreće i vitalnosti, suncokret je omiljeni izbor mladenki za vjenčani buket u ljetnim mjesecima. Vedre, živopisne i jarke boje te upečatljivog oblika, poziva na divljenje i mami osmijehe. Nije ni čudo da ga tolike žene žele pored sebe na svoj posebni dan. Kao i ostale pripadnice porodice glavočika (Asteraceae), suncokret nosi cvatove sastavljene od brojnih malih, zbijenih cvjetova. Istaknuti, zrakasti cvjetići vanjskog kruga dolaze u raznim bojama: žutoj, zlatnožutoj, narančastoj ili kestenjastoj, dok je sredina cvata crvenkasta, purpurna ili smeđa. Cvate od početka srpnja pa sve do listopada. Suncokret je u stvari nakupina stotina manjih cvjetova koji cvatu izvana prema sredini glavice. Svaka sjemenka suncokreta jedan je maleni cvijet, a vrijeme cvatnje točno se vidi po peludu na cvjetićima. Vrlo je važno napomenuti da se pelud mora pažljivo ukloniti ako ne želite zaprljati vjenčanicu! Osim divnog izgleda, suncokret je nadaleko poznat i po svojim sjemenkama, bogatima vitaminima, mineralima, vlaknima, mastima i bjelančevinama. Kako biste došli do njih, otrgnite glavicu sa stabljike, očistite vanjski rub i krenite prema ostatku cvijeta te poberite sve sjemenke koje su spremne za konzumaciju sirove ili ih možete obraditi u pećnici.

Primjena: žive ograde ili paravani te za popunjavanje pustih mjesta u udaljenim dijelovima vrta, niski kultivari u pozadini miješanih gredica.

Napomena: Budući da je stabljika većim dijelom gola, a listovi neugledni, obično se uz suncokrete sade ljetnice s više "odjeće" na sebi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.