vanjski prostor

Održavanje vrtnog namještaja: Pet savjeta koje ne smijete ignorirati!

IKEA
01.09.2021.
u 06:30

Adekvatna briga o vrtnom namještaju ovisi o vrsti materijala - neke je održavati lako, oko drugih se pak treba malo više potruditi

Polako treba početi razmišljanju o zaštiti vrtnog namještaja, ali i o prostoru za skladištenje. Kako bi vam namještaj za otvoreno trajao godinama, ako ne i desetljećima, potrebno se o njemu adekvatno brinuti. Naravno, to će, prije svega, ovisiti o materijalu od kojeg je napravljen.

Foto: IKEA

Namještaj od materijala koje je jednostavno održavati

Namještaj od aluminija, plastike, plastičnog ratana i čelika gotovo da i ne trebaš održavati. Potrebno ga je samo očistiti blagim sapunom. Preko zime ga valja pokriti ili pohraniti na hladnom i suhom mjestu, poput garaže ili podruma – pogotovo ako se radi o namještaju od plastike ili plastičnog ratana koji može popucati na nižim temperaturama - kažu stručnjaci iz IKEA-e.

Foto: IKEA

Namještaj od materijala koji zahtjeva dodatnu njegu

Namještaj od akacije, eukaliptusa i drugog punog drva treba njegovati s vremena na vrijeme. Očistite ga blagim sapunom i pokrijte kad se ne koristi. S vremena na vrijeme pametno je drveni namještaj bajcati i tako mu produžiti životni vijek. Namještaj koji  stalno stoji na otvorenom trebalo bi ponovno bajcati kad počne upijati kapljice kiše umjesto da se one zadržavaju na površini. Ako se boja s namještaja počne guliti ili izgledati istrošeno, premažite bojom za vanjsku upotrebu.

Foto: IKEA

Održavanje suncobrana

Suncobrane treba dobro očistiti samo jednom godišnje. Zaštite ga od prljavštine i nepovoljnih vremenskih uvjeta tako što ćete ga uvijek, kad ga ne koristite, zaklopiti te na njega staviti zaštitnu navlaku.

Foto: IKEA

Održavanje vrtnih paviljona

Kad je vani vjetrovito ili kad jako kiši pametno je skinuti krov paviljona ili sjenice. Ako je okvir od drveta, redovito ga bajcajte kako ne bi došlo do stvaranja pukotina. Čelični okvir jednostavnije je održavati - samo blagim sapunom. Prije pospremanja očistite tkaninu i neka se dobro osuši prije odlaganja na hladno i suho mjesto.

Foto: IKEA

Održavanje ukrasnih jastuka

Redovitim čišćenjem produljit ćete životni vijek vanjskim ukrasnim jastucima i jastucima za ležaljku. Pospremite ih kad ih ne koristite, po mogućnosti na hladno i suho mjesto. Prije toga ih kvalitetno operite i dobro osušite.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije