LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Okućnica

Ako želite travnjak nema idealnijeg trenutka za sijanje trave, a tu su i savjeti za borbu s korovom

Rujan je, tvrde stručnjaci, uz proljetne mjesece, najidealniji mjesec za sjetvu travnjaka
31. kolovoza 2021. u 13:34 0 komentara 40200 prikaza
travnjak
Foto: Thinkstock

Uzgojiti travnjak bez korova i mahovine mnogima je samo san jer da bi se to postiglo potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave - pripreme tla za sjetvu, sjetve, novog dosijavanja, čišćenja korova, prosijavanja, gnojenja... Uzgoj travnjaka je puno zahtjevniji od većine drugih kultura u vrtu.

sijanje trave travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

No, to nipošto ne znači da se ne bi trebali okušati u toj avanturi - neka vas u tome ne obeshrabri jesen koja kuca na vrata. Travu naime možete sijati i dosijavati tijekom cijele godine (jedino se ne preporuča zima i temperature ispod nule), pa tako i u jesenskim mjesecima. Čak štoviše, rujan je, tvrde stručnjaci, uz proljetne mjesece, najidealniji mjesec za sjetvu travnjaka.

sijanje trave travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Razlog tomu jest što krajem ljeta trava vrlo intenzivno raste, a vremenske prilike su najpovoljnije - temperature nisu previsoke niti preniske, sunca još ima dovoljno da bi nikla i fino rasla, a i kiša je češća nego u ljetnim mjesecima pa je zemlja dovoljno vlažna. Iz istog razloga rujan je idealan mjesec i za dosijavanje postojećeg travnjaka te sijanje kompletno novog, ako ste nezadovoljni starim.

trava travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Postupak je jednostavan - herbicidima tretirate staru travu te ju grabljama uklonite i na njemu za tri tjedna zasijete novu travu. Prije toga, naravno, potrebno ju je pripremiti za sjetvu. Prije svega, očistite teren od korova i ostaloga - grančica, kamenja, kore drveća.... a zatim ga obradite oranjem ili štihačom te usitnite i poravnajte.

trava travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove, potrebno je dobro pograbljati, ukloniti suhu travu, te grabljama razrahliti površinski sloj zemlje. Na tako pripremljenu površinu u tankom sloju treba posipati mješavinu komposta, pijeska i sjemena trave. Uz mnogo svjetla, vlage i temperature tla poželjne za klijanje, vlati trave možemo očekivati već za 10 dana.

trava travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Za lijep i kvalitetan travnjak ne zaboravimo i ono najvažnije – prozračivanje. Ovom radnjom postižemo lakši dotok vode i zraka u tlo, čime se potiče rast. Male travnjake oko kuće najbolje je prozračiti posebnim grabljama s noževima, a one veće, npr. u voćnjacima, strojevima za prozračivanje, koji su vrlo slični klasičnim kosilicama za travu.

trava travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

I za kraj, ne zaboravimo zalijevanje. Kao i sve biljke, i trava voli vodu, zato je poželjno redovito zalijevanje za vrijeme dužih sušnih razdoblja do dva puta tjedno, i to najbolje navečer ili rano ujutro. Iako zahtijeva puno truda, održavanje travnjaka nije kompliciran posao.

krizanteme u vrtu Pripremite se za orezivanje, ali i sadnju lukovica, krizantema i maćuhica biljke NEIZOSTAVNE SU Biljke kao stilski pečat: Naučite kako sobno bilje uklopiti u interijer lijepa kata retro vrt Ovaj zaboravljeni cvijet naše bake su obožavale, ako želite biti drukčiji zasadite ga i vi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.