PRIRODA

Grgosova špilja kod Samobora uređena za posjetitelje

Grgosova spilja
Foto: Domosfera
1/2
07.07.2015.
u 10:18

Uz Otruševačku, financira se i uređenje drugih špilja kako bi taj dio prirodnih ljepota Hrvatske vidjelo što više ljudi

Samobor je dobio novu turističku atrakciju - Otruševačka špilja poznatija kao "Grgosova špilja", uređena je za posjetitelje, odnosno dobila je novu rasvjetu, stazu, ulaz i pješački pristup.

U uređenje špilje uloženo je 700.000 kuna, od čega je 80 posto osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) osigurao 80 posto, a ostatak Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Otruševačku špilju blizu Samobora otkrio je 1973. Josip Grgos po kojem je i nazvana. Njegov sin Josip 2007. je u blizini otkrio novu špilju s tri dvorane koja je dugačka 130 metara. Obitelj Grgos godinama je ulagala velike napore u zaštitu špilja. Tražili su pomoć institucija kako bi dodatno uredili špilje i omogućili dolazak većeg broja posjetitelja, no donedavno nije baš bilo sluha za njihove ideje. Sada se ipak ulaganje u uređenje špilje nadovezalo na njihov višegodišnji trud da očuvaju vrijedan prirodni fenomen.

Foto: Domosfera

Hrvatska je bogata špiljama i jamama, te je Ministarstvo zaštite okoliša prirode pokrenulo projekte kojima želi povećati njihovu zaštitu, a ujedno ih, kako se navodi, staviti i u funkciju održivog razvoja. Prema njihovim podacima dosad je istraženo više od 9.000 špilja koje predstavljaju veliko prirodno bogatstvo, ali i potencijal za privlačenje posjetitelja. Uz Otruševačku, Ministarstvo financira uređenje i drugih špilja kako bi taj dio prirodnih ljepota Hrvatske vidjelo što više ljudi.

Zasad je tako uređena špilja Lokvarka u Primorsko-goranskoj županiji, a do kraja 2015. uredit će se i Veternica na Medvednici i Vrlovka kod Kamanja u Karlovačkoj županiji.

Kompletan tekst pročitajte na portalu Domosfera!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar think pink
think pink
20:55 07.07.2015.

iole normalan novinar napisao bi gdje se ta špilja nalazi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije