sjajan izbor

Genijalna cvjetnica cvate sve do rujna, a uspjeva u gotovo svim uvjetima

02.05.2022.
u 06:04

Ljeti za vrijeme suše treba ju zalijevati. Preko zime je dobro zaštititi biljku tako da se prekrije suhim lišćem , slamom ili slojem komposta

Rod Monarda svoje je ime dobio po botaničaru i liječniku španjolskoga podrijetla Nicholasu Monardesu, koji je prvi opisao i otkrio ove zanimljive biljke. Mogu rasti kao jednogodišnje, dvogodišnje biljke ili trajnice. Sjevernoamerički Indijanci listove vrste Monarda didyma koristili su za čaj zbog čega se naziva i indijanskom koprivom.

Mladi joj se listovi također mogu koristiti kao začin. Listovi ove biljke nalikuju listovima koprive. Kao samonikla raste u svijetlim šikarama i šumama te uz obale rijeka, a mogu rasti kao jednogodišnje, dvogodišnje biljke ili trajnice. Cvjetovi su joj efektne svijetlocrvene boje. Sadi se na dobro drenirano, vlažno tlo, voli sunčana mjesta. U proljeće biljke treba malčirati s dobro odstajalim gnojem ili kompostom. Potječe iz sjeverne amerike gdje raste na rubovima i u svijetlim šumama.

1/10

Stabljika, listovi i cvjetne glavice imaju vrlo ugodan miris. Najviše joj odgovara polusjena, a na sunčanom položaju će uspijevati jedino ako je zemlja uvijek malo vlažna.

Cvjeta od lipnja do rujna, a cvjetovi mogu biti bijeli, ružičasti, crveni ili ljubičasti.

Ljeti za vrijeme suše treba ju zalijevati. Preko zime je dobro zaštititi biljku tako da se prekrije suhim lišćem , slamom ili slojem komposta.Razmnožava se dijeljenjem korjena u jesen ili proljeće. Povremeno dijeljenje busena potiče cvatnju. Mnoge sorte napada pepelnica, pogotovo kada je zemlja presuha. Jedna od otpornijih sorti je Rosenmonarde.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije