Krovni vrt

FOTO Pogledajte zelenu oazu na krovu usred grada!

FOTO Pogledajte zelenu oazu na krovu usred grada!
Foto: Dom i vrt
1/5
14.06.2013.
u 11:23

Treba li pozvati stručnjaka ili se samostalno upustiti u avanturu stvaranja krovnog vrta?

Kada se govori o vrtu te uživanju u cvijeću i drugom bilju, malo se tko sjeti krovnog vrta. Zelene oaze sakrivene od mnogih pogleda na krovu, u koje je potrebno uložiti znatno truda i ljubavi, ali i znanja da bi izgledale zapanjujuće lijepo i funkcionalno. Ipak, oni koji imaju mogućnost i prostor za napraviti krovni vrt, neće nimalo požaliti. – Ako razmišljate o uređenju krovnog vrta, svakako želimo preporučiti da to i učinite jer rezultat može imati višestruko pozitivan utjecaj na vašu svakodnevicu. Vrt negdje gdje nije na prvi pogled moguć, i to usred grada, fenomenalno – smatra dipl. ing. agr. Ana Horvath iz obrta Vrtlarica koji se može pohvaliti većim brojem izvedenih uređenja terasa i krovnih vrtova.

GRAD NA DLANU - Ova krovna terasa samo je jedan od projekata obrta Vrtlarica

Iako su takvi prostori poprilično zahtjevni u tehničkom i estetskom smislu, u obrtu Vrtlarica vole ih uređivati. Ana Horvath upozorava da pri uređenju krovnog vrta treba dobro poznavati potrebe biljaka, odnosno shvatiti što može uspješno rasti na krovu:
– Pojam krovnog vrta obično se odnosi na ravan krov na kojem su iznad zadnjeg sloja hidroizolacije postavljeni izolacijsko-akumulacijski slojevi, uključujući i sloj tla, te su posađene biljke. Moguća je i varijanta u kojoj je dio takvog vrta terasa, a ukrasno je bilje posađeno u žardinjere. Kada se pitamo što je važno kako bi krovni vrt bio lijep, odgovor je isti kao i za svaki vrt. Važno je zadovoljiti svoje potrebe i ukus, a ujedno posaditi bilje koje će, osim što će odgovarati namjeni, imati prikladne uvjete za život. Naravno da želimo lijepo bilje, ali treba naglasiti da nijedna bolesna biljka nije lijepa. Usto će se svaka najljepša biljka razboljeti u neprikladnim uvjetima.

IDEALNO - Ukrasno bilje posađeno u žardinjerama u krovnom vrtu

S obzirom na to da se u ovoj priči ne radi o klasičnom vrtu, može se više i lakše pogriješiti pa je mnogima jednostavnije kontaktirati sa stručnjakom iako se u avanturu stvaranja krovnog vrta laici mogu upustiti i sami. Naravno, oni koji imaju mnogo strpljenja.
– Kada razmišljate trebate li angažirati stručnjaka ili se sami upustiti u posao, uzmite u obzir da učiti i isprobavati sve sam od početka zahtijeva mnogo vremena i istinske volje i interesa. Ako imate vremena i volje, a uz malo sreće i talenta, napravit ćete odličan posao. Za zahtjevnije projekte s postavljanjem slojeva i hidroizolacije te automatskim navodnjavanjem svakako pozovite profesionalce – savjetuje Ana Horvath.
Oni koji se odluče sami stvoriti svoj krovni vrt, u obzir moraju uzeti da neće svaka biljka odlično rasti u krovnom vrtu.

ZOVITE STRUČNJAKA - Za postavljanje hidroizolacije, slojeva i automatskog navodnjavanja pametno je zvati profesionalce

– Važno je dobro proučiti prostor koji mislite urediti i to iz gledišta svojih potreba i navika vodeći računa o smislenom rasporedu u prostoru. S druge strane treba dobro proučiti mikroklimatske uvjete koji će utjecati na život biljaka. Ne treba zaboraviti na svojstva i karakteristike materijala ili uređaja koje ćete koristiti i dobro ih upoznati. Za svoje potrebe najbolje je zamišljati i uživjeti se u sva godišnja doba koja ćete boraviti u tom prostoru i raditi bilješke. Napravite i skice. Za potrebe biljaka potrebno je proučiti kretanje sunca, vjetra, temperature, vlagu i padaline – zaključuje Ana Horvath.

Savjet plus za vrt iz snova
1. Korisno postaviti sustav automatskog navodnjavanja ako je ikako moguće
Biljke u krovnom vrtu mogu znatno lošije uspijevati ili čak naglo propasti ako griješite u zalijevanju.
2. Još je jedna korisna preporuka ugradnja rasvjete
Pravilno postavljena rasvjeta u krovnom vrtu čini čuda. Stvara se posebno lijepa, čak čarobna atmosfera, a ljepota bilja dobiva novu dimenziju.
3. Nikako ne štedite na žardinjerama ili pripremi slojeva krovnog vrta
Kasnija izmjena uništenih žardinjera ili ponovno polaganje slojeva znači vađenje bilja i svega ostalog što ste postavili iznad njih.
Radije omogućite bilju što veće posude nego da škrtarite s dimenzijama žardinjera. I nikako ne zaboravite da posađeno bilje treba njegu.

NE PROPUSTITE: Otkrivamo kako za malo novca do originalnog balkona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije