ISKORISTITE PRILIKU

Sve o uštedi energetskom obnovom

solarni paneli
Foto: Thinkstock
26.01.2015.
u 12:12

Do 13. ožujka otvoren je natječaj za sufinanciranje energetske obnove zgrada, a natječaj za obnovu obiteljskih kuća očekuje se uskoro

Za 2015. godinu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je više od 100 milijuna kuna poticaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a upravo je u tijeku i javni natječaj i tri poziva za dodjelu tih sredstava. Ta sredstva bit će dodijeljena za energetski pregled i izradu energetskog certifikata zgrade, za samu obnovu i ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije i sufinancira se u iznosu od 40, 60 ili 80 posto te za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade sufinanciranu u 100-postotnom iznosu.

Samo mala izmjena

– Prikupljenu dokumentaciju za energetsku obnovu treba dostaviti Fondu do 13. ožujka, dok su pozivi za ostale projekte otvoreni do kraja 2015. godine ili do utroška predviđenih sredstava. Promjena u odnosu na lani je dodatni poziv za sufinanciranje uvođenja uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije – ističe Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodajući kako suvlasnici stanova priključeni na centralni toplinski sustav imaju zakonsku obvezu njihova uvođenja prema Zakonu o tržištu toplinske energije.

Foto: pixabay

Taj je poziv sada dodatno uveden kako bi se na njega mogli javiti građani kojima je to potrebno, a čija zgrada nije nužno kandidat za energetsku obnovu. U zgradama s više od sedamdeset stanova ove uređaje trebaju ugraditi do kraja 2015. godine, dok suvlasnici zgrada s dva ili više stanova imaju rok do kraja 2016. godine.

Uštede su stvarne

Lani je Fond odobrio 44 milijuna kuna za 774 zgrade, a procjenjuje se očekivana godišnja ušteda u tim zgradama oko 4,5 milijuna kuna na energentu ili u prosjeku oko dvije tisuće kuna po prosječnom stanu. To znači i tri tone CO2 manje u zraku, koliko ispusti tisuću automobila. Kad je u pitanju energetska obnova obiteljskih kuća, lani je osigurano 160 mil. kuna. Novac je bio namijenjen za zamjenu vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite ovojnice, povećanje energetske učinkovitosti sustava te ugradnju sunčanih kolektora, kotlova na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove na drva, fotonaponske pretvarače, vjetrogeneratore i dizalice topline. Oko 3400 kućanstava prijavilo se za energetsku obnovu, a oko 2600 novac je zatražilo za obnovljive izvore energije.

Procjena stručnjaka je kako se zahvaljujući tim mjerama troškovi grijanja/hlađenja smanjuju između 30 do 60 posto. Inače, samo snimanje terena pokazalo je kako obiteljske kuće čine oko 65 posto stambenog fonda, a većina njih građena je prije 1987. godine s minimalnom toplinskom izolacijom. Objavljivanje natječaja za obiteljske kuće očekuje se uskoro, kao i podaci realizacije po cijeloj zemlji. Svi projekti nastavljaju se do 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije