Sezona je počela

Platite dozvolu pa možete nabrati i do 2 kg šparoga dnevno za osobne potrebe

plodovi
Foto: Thinkstock
1/4
03.04.2016.
u 09:00

Sezona skupljanja plodova počinje branjem šparoga, a šume će do kasne jeseni biti pune skupljača. Upozorenje: potrebne su dozvole! Kad se bere samoniklo bilje, posebno valja paziti da se ne ošteti korijen, a moralno je ostaviti i dio bilja kako bi moglo izrasti i iduće godine

Vrijeme je šparoga, a šume, livade i polja primorskog dijela zemlje puni su berača. Većina njih zna kako za njihovo branje, ali i za branje svih nedrvnih šumskih proizvoda koji služe kao hrana i lijek, poput gljiva, šumskih plodova, biljaka za prehranu, ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja treba dozvola, ali rijetko tko dozvolu ima.

Primjerice, u dva tjedna, otkako je počela potraga za šparogama, u Šumariji Rijeka izdano je samo 13 dozvola. Inače, dozvole za branje šparoga i ostalih nedrvnih proizvoda može se ishoditi u svakoj šumariji u sklopu Hrvatskih šuma, ali valja i znati kako oni izdaju dozvole samo za branje u šumama koje su u vlasništvu države.

Foto: pixabay

Šuma krije bogatstvo
– Prema cjeniku Hrvatskih šuma, stručak šparoga broji 40 komada, po cijeni od 3 kn. Potrebno je napomenuti da se nakon ishođenja dozvole može sakupiti do 2 kg šparoga dnevno bez dodatnih naknada ako se radi o branju za osobne potrebe. Kada se šparoge beru u komercijalne svrhe, tada se uz naknadu za dozvolu naplaćuje i naknada po ubranoj količini koja iznosi 3 kune + PDV po stručku koji broji 40 šparoga, odnosno otprilike 0,12 kg. Važno je napomenuti da se za ubrane količine izdaje popratnica za nedrvne šumske proizvode, odnosno dokument o porijeklu robe – ističe Ana Juričić Musa iz Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma.

Dozvola za dan branja šparoga stoji 10 kuna, vikend-dozvola 20, tjedna 70, a mjesečna 150 kuna. No u idućim mjesecima beračima će postati zanimljivi i drijenak, borovnica, kupine, maline, šumske jagode, divlja ruža, pinjoli žir, rogači, lješnjaci, kesteni, orasi... Mjesečne naknade za te plodove kreću se od 10 kuna za dan skupljanja plodova do 200 kuna za mjesečnu dozvolu. Za osobne potrebe dnevno se može ubrati do 10 kg tih plodova.

Foto: pixabay

Odgovorno prema prirodi

Najskuplja je dozvola za mjesečno skupljanje tartufa i stoji 1350 kuna. Dozvoljena je količina gljiva za osobne potrebe do 2 kg. Za aromatično, ljekovito i začinsko bilje, poput stolisnika, sljeza, pelina, sikavice, preslice, smilja, gospine trave, imele, lavande, kadulje ili majčine dušice sezonska dozvola stoji 100, a dnevna 10 kuna. Dnevno se može ubrati do 1 kg listova i cvjetova, 2 kg stabljika, 10 kg plodova i 5 komada podzemnih dijelova biljke.

Određena naknada plaća se i za korištenje humusa, smolarenje te uzimanje crnogoričnih grana, bršljana, paprati, mahovine, češera ili grana za obruče. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdaje godišnja dopuštenja za skupljanje samoniklih biljaka i samoniklih nadzemnih i podzemnih vrsta gljiva u komercijalne svrhe.

Foto: pixabay

Nadzor branja, sakupljanja i prodaje samoniklih divljih vrsta u nadležnosti je inspekcije zaštite prirode koja često djeluje preventivno, utječući na povećanje svijesti o potrebi očuvanja prirodnih resursa. No, ako se radi o skupljanju strogo zaštićenih biljaka i gljiva, inspekcija podnosi prekršajnu prijavu.

>> Počinje vrijeme velikih radova u dnevnom boravku na otvorenom

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
11:26 04.04.2016.

postoji li i kolika je kazna za ne održavanje šuma, šumskih puteva, požarnih prosjeka, vodnih kanala, obala rijeka, mora.....????????

SP
Spezispezi
12:17 04.04.2016.

Dragi Hrvati, od sada kada ugledate jednu šparogu uz cestu, trk kod javnoga bilježnika ovjerite papire i ispunite formulare i na općinu. Od policije trebate potvrdu o prebivalištu, a od matičnog ureda rodni list. To sve skupa sa domovnicom predate u centralu Hrvatskih šuma i čekate. Ako nije vrijeme godišnjih odmora, dozvolu dobijete već za 6-7 mjeseci. I možete ubrati vašu šparogu, ali samo po propisu - gornjih 12 cm.

JE
JerkoKC
11:29 04.04.2016.

Ja na svome naberem koliko me volja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije