PARTNERSTVO

Devet općina i gradova u riječkoj urbanoj aglomeraciji

Rijeka
Foto: Domosfera
03.07.2015.
u 15:29

Urbanim aglomeracijama u Hrvatskoj bit će na raspolaganju čak 345 milijuna eura

Urbanu aglomeraciju Rijeka u budućnosti bi trebalo činiti devet gradova i općina. Osim Rijeke, kao središta aglomeracije, u partnerstvo čija je svrha brži regionalni razvoj ušli bi gradovi Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Kostrena, Lovran, Mošćenička Draga i Viškovo. Takav je prijedlog upućen Gradskom vijeću Rijeke, a pokrenuta je i izrada Strategija razvoja urbane aglomeracije Rijeka.

Naime, početkom 2015. na snagu je stupio novi Zakon o regionalnom razvoju koji je uveo mogućnost stvaranja urbanih aglomeracija oko četiriju najvećih hrvatskih gradova - Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, s mogućnošću širenja i na druge veće gradove. Cilj je ostvarenje strategije EU do 2020. godine kojom se posebna važnost daje urbanim sredinama. Kroz aglomeracije nastoji se povećati njihova konkurentnost na globalnom tržištu.

Usto, kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) osigurat će im se dodatna sredstva iz europskih fondova. Urbanim aglomeracijama u Hrvatskoj putem ITU-mehanizma bit će na raspolaganju čak 345 milijuna eura

Najviše novca namijenjeno je za korištenje zapuštenih industrijskih i vojnih prostora, povećanje učinkovitosti sustava toplinarstva, naprednu poslovnu infrastrukturu te čisti urbani promet. Nešto manje novca izdvojilo bi se za korištenje kulturne baštine u funkciji turizma, deinstitucionalizaciju socijalnih i zdravstvenih usluga, aktivnosti za mlade nezaposlene te obrazovne programe za razvoj grada.

Više o urbanim aglomeracijama pročitajte na portalu Domosfera!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije