Vrućina ne utječe samo na ljude i životinje, itekako utječe i na biljke, a posebno je na nju osjetljivo rezano cvijeće, odnosno buketi koji će brzo uvenuti na visokim temperaturama. S tim se svakodnevno susreću cvjećari diljem svijeta pa ne čudi da su pronašli načine kako očuvati cvijeće. Iz mora savjeta izdvojili smo pet ključnih koji će vam, ako ih budete pratili, osigurati dužu svježinu buketa i rezanog cvijeća.
Prvi i najvažniji savjet mogao bi vas iznenaditi, a glasi ovako - stabljike stavite u mlaku vodu jer će u njoj cvijeće više uživati i brže će je upijati nego kad ga stavite u hladniju vodu. Vodu mijenjajte češće tijekom vrućina.
Drugi savjet možda ste već i čuli, posebno ako ste ljubitelj gerbera, kaže da je prije stavljanja u vazu cvijeću potrebno skratiti stabljiku za cca 5 centimetara. Time ćete ukloniti sve eventualne blokade i cvijeće će moći lakše ”piti” vodu. Ne zaboravite stabljike uvijek rezati ukoso kako biste povećali površinu.
Nije tajna da se bakterije razmnožavaju unutar prljavih vaza, a vrućina taj proces ubrzava. Obavezno temeljito operite vaze prije korištenja kako biste ih sterilizirali. U vodi neka budu samo savršeno podrezane stabljike – otrgnite sve listiće. Lišće će, naime, istrunuti u vodi, osobito na vrućini, i stvoriti pogodnu okolinu za bakterije koje će skratiti život buketu.
Držite cvijeće na što je moguće nižim temperaturama. Promjena temperature može dovesti do bržeg umiranja cvjetova. Vaze s cvijećem držite dalje od izravne sunčeve svjetlosti. I za kraj, odaberite vazu sa širim grlom, tj. onim koje je šire od opsega stabljika kako bi zrak cirkulirao oko njih što će spriječiti stvaranje plijesni.