briga o cvijeću

Cvjećari otkrivaju 5 trikova koji će produljiti život cvjetnim buketima, posebno za velikih vrućina

božuri cvijeće
Shutterstock
08.06.2024.
u 07:00

Nije tajna da se bakterije razmnožavaju unutar prljavih vaza, a vrućina taj proces ubrzava. Obavezno temeljito operite vaze prije korištenja kako biste ih sterilizirali

Vrućina ne utječe samo na ljude i životinje, itekako utječe i na biljke, a posebno je na nju osjetljivo rezano cvijeće, odnosno buketi koji će brzo uvenuti na visokim temperaturama. S tim se svakodnevno susreću cvjećari diljem svijeta pa ne čudi da su pronašli načine kako očuvati cvijeće. Iz mora savjeta izdvojili smo pet ključnih koji će vam, ako ih budete pratili, osigurati dužu svježinu buketa i rezanog cvijeća.

Foto: screenshot/facebook

Prvi i najvažniji savjet mogao bi vas iznenaditi, a glasi ovako - stabljike stavite u mlaku vodu jer će u njoj cvijeće više uživati ​​i brže će  je upijati nego kad ga stavite u hladniju vodu. Vodu mijenjajte češće tijekom vrućina.

Drugi savjet možda ste već i čuli, posebno ako ste ljubitelj gerbera, kaže da je prije stavljanja u vazu cvijeću potrebno skratiti stabljiku za cca 5 centimetara. Time ćete ukloniti sve eventualne blokade i cvijeće će moći lakše ”piti” vodu. Ne zaboravite stabljike uvijek rezati ukoso kako biste povećali površinu.

Foto: pixabay

Nije tajna da se bakterije razmnožavaju unutar prljavih vaza, a vrućina taj proces ubrzava. Obavezno temeljito operite vaze prije korištenja kako biste ih sterilizirali. U vodi neka budu samo savršeno podrezane stabljike – otrgnite sve listiće. Lišće će, naime, istrunuti u vodi, osobito na vrućini, i stvoriti pogodnu okolinu za bakterije koje će skratiti život buketu.

Foto: Shutterstock

Držite cvijeće na što je moguće nižim temperaturama. Promjena temperature može dovesti do bržeg umiranja cvjetova. Vaze s cvijećem držite dalje od izravne sunčeve svjetlosti. I za kraj, odaberite vazu sa širim grlom, tj. onim koje je šire od opsega stabljika kako bi zrak cirkulirao oko njih što će spriječiti stvaranje plijesni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije