Za prave hedoniste

Bazeni su nekad bili stvar luksuza, a danas su potreba - iskoristite poticaje!

beautiful backyard with pool in australian mansion
Foto: Thinkstock
1/6
24.06.2014.
u 00:00

Što sve zahtijeva i koliko će vas stajati izgradnja maloga vlastitog bazena

Nekada su bili luksuz za najimućnije, a danas su bazeni postali gotovo obvezan popratni sadržaj svih kuća uz more, pa čak i glavni uvjet namjeravaju li ih vlasnici iznajmljivati turistima. I u drugim podnebljima okućnice se obogaćuju izgradnjom vanjskih bazena, koji se lako koriste čak i zimi uz upotrebu bazenskih kupola ili dodatnim zagrijavanjem vode. Bazen zasigurno više nije dostižan samo rijetkima kao što je to nekad bio.

Foto: pixabay

Svatko tko se odlučuje za izgradnju bazena prvo se mora upoznati s konstrukcijskim varijantama koje se nude na tržištu. Bazene dijelimo na nekoliko vrsta i u nekoliko kategorija. Po vrsti materijala i tehnologiji izgradnje postoje: betonski, poliesterski, bazeni s folijom, montažni i bazeni od inoksa. Dijelimo ih i po sustavu filtracije vode, i to na preljevne i skimmerske, a prema načinu izgradnje na ukopne i nadzemne.

Foto: pixabay

Najbrže i najjeftinije rješenje (dostupno već od dvije tisuće eura) montažni su bazeni koji se za samo nekoliko sati mogu postaviti na bilo koju površinu i većinom su samostojeći, no mogu biti djelomično ili čak potpuno ukopani. Drugo, također jednostavno rješenje su bazeni s folijom ili tzv. Liner bazeni, čija se prosječna cijena kreće između 12 i 35 tisuća eura. Grade se od betona, betonskih te u posljednje vrijeme jako popularnih stiropornih blokova koji omogućuju sjajnu toplinsku izolaciju te vlasnicima daju mogućnost da bazen naprave sami.

Foto: pixabay

Betonski su bazeni danas poprilično zastarjeli način izgradnje i jedan od skupljih (35 do 50 tisuća eura), ali treba napomenuti i najkvalitetniji, no sve su popularniji inoks-bazeni. Oni stoje i do 50 tisuća eura, no imaju brojne prednosti. Izrazito su izdržljivi i dugotrajni što određuje njihovu visoku cijenu. Manji se izrađuju u jednom komadu. Popularna, no nešto jeftinija varijanta su poliesterski bazeni za koje, kad je riječ o nekim modelima, nije potrebna betonska podloga nego samo poravnata šljunčana. Moguće ga je izraditi za samo nekoliko dana, a stajat će vas prosječno od 15 do 45 tisuća eura.

Cijene bazena većini su glavna stavka pri odluci o gradnji bazena. Prema riječima zaposlenika tvrtki koje se njima bave, dobar bazen ne može se izraditi za manje od deset tisuća eura ako mu je površina 50-ak kvadrata. Ovisno o dimenzijama i popratnoj opremi, cijene se penju i do 90 tisuća eura kada odlučite taj posao prepustiti stručnjacima. No, to vas ne treba obeshrabriti jer uz dobro informiranje i malo vještine manji bazeni daju se izgraditi vlastitim snagama (osim inoks-bazena). Uz to, država je nedavno ponudila olakšice pri gradnji bazena. Za one do sto kvadrata neće biti potrebna građevinska dozvola, a privatni iznajmljivači za njihovu izgradnju mogu nepovratno dobiti do 50 tisuća kuna poticaja.

Foto: pixabay

Nakon što ste se odlučili na gradnju i izabrali vrstu bazena, treba se upoznati i s arhitektonskim pravilima postavljanja bazena. Poželjno ga je smjestiti na najosunčaniji dio okućnice tako da se omogući zagrijavanje vode te što dalje od drveća i grmlja kako bi se voda što manje onečišćivala. Mjesto treba biti zaštićeno od pogleda susjeda i biti što dalje od okolnih puteva. No, prije nego se upustite u pothvat izgradnje bazena, morate imati na umu da on podrazumijeva puno više brige od ulijevanja vode. U njegovoj blizini mora se izgraditi filtracijska postaja za vodu, treba mu osigurati zimski prekrivač kada ne bude u upotrebi i redovito ga čistiti i održavati. Bazenska voda mora se kontrolirano tretirati kemijski da ne bi došlo do razmnožavanja algi i bakterija. Pritom treba paziti da se ne ošteti unutarnja obloga, tj. da ne izblijedi boja jer u tom slučaju izvođač radova ne priznaje jamstvo.

Foto: pixabay

Trošak će biti i nekoliko ležaljki koje ćete postaviti za uživanje uz bazen i suncobrani te kameni oblog oko bazena. Uz to, lijepo izveden bazen podrazumijeva i dobru rasvjetu. Možete je ugraditi u njegov pod, bočne zidove ili uz sam rub. Troškova ima, ali zasigurno se isplate!

Iskoristite državne poticaje. Ministarstvo turizma iznajmljivačima pomaže sa 50.000 kuna za gradnju bazena, a nije potrebna ni građevinska dozvola. Uvjet je da su veći od 30 četvornih metara.

Hidroizolacija je bitna stoga uložite u nju pri izgradnji bazena. S njom se premazuju dno i zidovi bazena. Ona sprečava istjecanje vode iz bazena i prodiranje one iz okolnog tla.

Pozicija bazena izrazito je bitna, a pritom se ne misli samo na postavljanje dalje od znatiželjnih pogleda. Ako ste iznajmljivač, stručnjaci savjetuju bite u istom kadru s najljepšim dijelom turističkog objekta.

Ključne riječi

Komentara 1

LU
Lujo123
21:13 24.06.2014.

Koja pravila vrijede za nas koji nismo iznajmljivaći, a htjeli bi sagraditi vlastiti bazen? Do sada je bilo moguće bez gr. dozvole graditi bazen površine do 24 m2, što je bez veze. Ima li tu kakvih promjena i gdje see mogu te promjene pročitati? Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije