Ako ove sezone planirate zasnovati povrtnjak u vrtu ili na balkonu, zašto ne biste probali s graškom? On se obično sadi početkom travnja, ali s obzirom na toplu zimu, posebno ako ga mislite saditi u tegli, sad je idealan trenutak kako biste krajem svibnja brali mahune s dozrelim bobicama i spravljali od njih ukusna jela ih ih spremali u zamrzivač te koristili tijekom hladnih dana. Osim što je izuzetno nutritivno bogata namirnica, grašak je ujedno i vrlo efektna biljka koja će balkon učiniti atraktivnijim.
Ovim zdravim mahunarkama najbolje odgovara uzgoj u uvjetima prohladne, umjerene i vlažne klime, optimalna temperatura za njegov uspješan rast je oko 18 stupnjeva, iako će niknuti i kod temperature od 4 stupnja.
Također, potrebno je zasaditi ga u dobro drenirano pjeskovito tlo te na sunčanu poziciju i redovito zalijevati. Raste u malim grmićima, koje je, da se ne bi grane kada naraste polijegale, pametno vezati uz potpornje. Tako će i prinos biti veći. Zrna graška sijte u plodored u obliku slova V, te ih utisnite u tlo na oko četiri centimetra.
Neka udaljenost između sjemena bude minimalno pet centimetara, a dobro okruženje za grašak će biti zasađene kulture krumpira, kukuruza, bundeve i drugih mahnarki. Iako voli vlagu, grašak ne morate zalijevati sve do pojave prvih cvjetova.
Tada to činite redovito sve dok traje berba. Uz dobru poziciju i sjeme te uvjete tla, grašak je potrebno zaštititi u vrijeme netom prije cvatnje od graškova resničara i to instekticidom, a bilo bi dobro postaviti i mrežice oko nasada.