život na otvorenom

Ako kupujete novi vrtni namještaj izbor je lak: Ratan je opet glavna fora!

JYSK
11.03.2021.
u 10:30

Prirodni ratan, koji je vrsta puzavice kao i bambus, ako se pravilno održava može trajati godinama. Ne puca i ne kida se te zadržava svoju formu

Iako svako godišnje doba dolazi s novim trendovima u dizajnu interijera, neki klasici u uređenju - postojani su i odolijevaju vremenu, a jedan od njh svakako je ratan. Materijal koji je još od prošle godine u fokusu zbog svoje udobnosti ove godine mnogima je prvi izbor ne samo za balkone i terase, već i za dnevni boravak.

Foto: JYSK

Ratan se koristi kao okvir namještaja, ali i kao dio rasvjetnih tijela, a pojavio se 3 tisuće godina prije Krista u Egiptu, a od tada njegova upotreba samo postaje raznolikija. “On nije samo trend", smatra dizajnerica Nina Freudenberger te navodi kako je ratan materijal koji se koristi godinama, a s kojim se u prostoriju unosi toplina i interes, a njime se doživljava i sama rukotvorina.

Foto: JYSK

Prirodni ratan, koji je vrsta puzavice kao i bambus, ako se pravilno održava može trajati godinama. Ne puca i ne kida se te zadržava svoju formu. Ako se i navlaži, neće puknuti. Treba ga nježno čistiti vlažnom krpom, ali i cijelog ga prelakirati lakom za brodove svakih godinu ili dvije, ovisno o tome koliko se namještaj rabi.

Foto: JYSK

Vrtne garniture od umjetnog ratana jedne su od najprodavanijih posljednjih godina zbog svoje dugovječnosti i lakog održavanja. Nakupljenu prljavštinu i ptičji izmet lako se očisti “mini washem”, odnosno vodenim šmrkom pod malo jačim mlazom. Treba ga još eventualno obrisati vlažnom krpom, a pri tome se može koristiti detrdžent za posuđe. Tada ga treba ostaviti da se suši na suncu ili obrisati krpom kako ne bi ostali tragovi vode.

1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije