Energetski certifikat

Znate li da morate imati energetsku iskaznicu za sve nekretnine?

Znate li da morate imati energetsku iskaznicu za sve nekretnine?
Foto: Thinkstock
1/3
05.06.2013.
u 00:06

Što je energetski certifikat, tko ga mora zatražiti, do kada i zašto...

Do ulaska u EU sve zgrade u Hrvatskoj koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing moraju imati energetski certifikat. Ta uredba, donesena još 31. 3. 2010., do danas se često nije poštovala. No, kako je do roka za prilagodbu ostalo još točno mjesec dana, pojačan je interes građana za dobivanje certifikata. Naime, ta uredba odnosi se na postojeće stambene, poslovne, mješovite, javne zgrade pa čak i na zgrade u gradnji. Svi objekti koji se žele prodati, iznajmiti ili dati u leasing – moraju imati energetski certifikat i jasno iskazano koliko energije troše za grijanje, hlađenje i ventilaciju.

– Energetski certifikat svojevrsna je osobna iskaznica zgrade (koja većinom vrijedi 10 godina) u kojoj je točno izraženo koliko energije troši, koliko nepotrebno gubi te kojem energetskom razredu pripada, a on će postati dio svakog kupoprodajnog ugovora te neće biti potreban isključivo ako stan, kuću ili neki drugi objekt prodajete ili iznajmljujete bračnom drugu ili članu obitelji – objašnjava arhitektica Kristina Gelo dodajući da slična klasifikacija postoji među aparatima bijele tehnike.

Dakle, stanovi, kuće i zgrade dijelit će se na ekonomične objekte razreda A+, oni manje efikasni bit će razred A, lošiji B, C, D, E, F, a oni najrastrošniji i potpuno neekonomični imat će razinu energetske potrošnje G.

Energetska iskaznica obvezna je i za nestambene zgrade poput hotela, restorana, sportskih objekata, škola, vrtića, muzeja, javnih gradskih i državnih institucija, a njihova je obveza u roku od tri godine javno izložiti energetski certifikat. Iznimka su samo zgrade površine manje od 50 kvadrata, one nad kojima je proces ovrhe, crkve, spomenici kulture, jednostavne građevine, hale i industrijske zgrade koje se, u skladu sa svojom namjenom, moraju držati otvorenima više od polovice radnog vremena.

Prema dostupnim projekcijama procjenjuje se da je oko 20% stambenog fonda u Hrvatskoj u G razredu. Predviđa se da će najviše ulaganja za poboljšanje energetskih svojstava biti potrebno za stanove građene od 1950. do 1980. Inače, podaci u energetskom certifikatu prikazuju energetska svojstva zgrade i potrošnju energije dobivenu izračunom na temelju predviđenog režima korištenja zgrade. Certifikat sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala energetski certifikat, o termotehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji i referentne vrijednosti, objašnjenja tehničkih pojmova te popis primijenjenih propisa i normi.

Različito na kopnu i na moru

Sam postupak certifikacije radi se na temelju dokumentacije iz glavnog projekta. Akt koji je sličan energetskom certifikatu energetska je iskaznica, koja je obavezan dio glavnog projekta. Razlika između ta dva dokumenta je što se za energetski certifikat koriste klimatski podaci za kontinentalnu ili primorsku Hrvatsku, dok se za energetsku iskaznicu daju podaci za lokalnu mikroklimu, primjerice temeljem podataka za Zagreb Grič, Bjelovar, Šibenik i ostale referentne meteorološke postaje. Tako se može bolje vrednovati kvaliteta građenja, odnosno termičke zaštite. Energetski certifikat daje i ocjenu strojarskog dijela zgrade poput grijanja, hlađenja, ventilacije. U njemu su i upute za učinkovito korištenje energije.

7 KLJUČNIH PODATAKA O CERTIFIKATU

Najvažnija toplinska zaštita
Ocjena energetskog razreda ovisi o godišnjoj potrošnji energije po jedinici površine – kvadratnom metru (kWh/m2). Samo uz kvalitetnu toplinsku zaštitu može se dobiti ocjena razreda do maksimalno B klase. Za višu razinu nužni su sustavi koji primjenjuju obnovljive izvore energije i time umanjuju ukupnu potrošnju klasičnih sustava, odnosno potrošnju energije po kvadratnom metru.


I krediti banaka povoljniji
I banke su prepoznale važnost dobrog gospodarenja energijom pa su se na tržištu pojavili tzv. zelenih krediti s povoljnijim uvjetima kreditiranja u odnosu na klasične stambene kredite, a moguće ih je koristiti za kupnju objekata koji pripadaju energetskoj klasi A+, A i B.
U nas se teži razredu C
Razred A troši 10 puta manje energije od prosječne zgrade u Hrvatskoj, a u nas propisi za novogradnju osiguravaju razred C. Energetski certifikat morat će imati svaka nova zgrada, a s datumom stupanja u EU i postojeće zgrade koje se prodaju, iznajmljuju ili daju na leasing te sve zgrade javne namjene, a certifikati će morati biti jasno istaknuti na pročelju zgrade. Investitori i kupci nužno postaju svjesniji faktora potrošnje energije. Već sada se bilježi povećano zanimanje za niskoenergetske kuće, pasivne kuće, itd.
Ne odaje potrošnju, ali štedi
Energetski certifikat zgrade izdaje se samo za gotov objekt. Ako pak kupujete stan u novoj zgradi, ta bi zgrada trebala već imati energetski certifikat. Važno je znati da certifikat ne može točno procijeniti koliko ćete stvarno trošiti na režije jer to ovisi o ponašanju korisnika objekta, ali će vam dati dostojnu tehničku procjenu energetske razine gradnje, što može biti važan argument koji će prevagnuti u korist bolje ocijenjenog objekta.
Pravilo koje se krši svakodnevno
Vlasnici javnih zgrada koje su veće od 1000 kvadratnih metara dužni su još od lipnja 2012. zatražiti certifikat i vidljivo ga izložiti. Trenutačno, prema procjenama, u velikom broju slučajeva ova zakonska obaveza jednostavno se zanemaruje. Riječ je o državnim i privatnim objektima poput škola, bolnica, hotela, banaka, trgovačkih centara, poštanskih ureda i drugih objekata javne namjene. Iz ministarstva najavljuju kazne...
Sastavni dio ugovora o kupoprodaji
Energetski certifikat prilaže se pri sklapanju ugovora o kupoprodaji i njegov je sastavni dio. Izrađuje se i izdaje samo jedan energetski cerifikat u dva primjerka, ovlaštena osoba koja ga je izradila predaje ga investitoru/vlasniku. Rok valjanosti energetskog certifikata je 10 godina. Podaci u njemu prikazuju energetska svojstva zgrade i potrošnju energije dobivenu izračunom na temelju predviđenog režima korištenja zgrade. Certifikat sadrži opće podatke o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o osobi koja je izdala energetski certifikat, o termotehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji i referentne vrijednosti, objašnjenja tehničkih pojmova te popis primijenjenih propisa i normi.
1400 kuna za zgradu do 
250 kvadrata

Cijene energetske certifikacije objavio je i odredio MZOPUG, a obračunavaju se prema kvadraturi zgrade. Certifikaciju mogu obavljati samo za to priznate tehničke osobe koje su prošle odgovarajuće osposobljavanje. Iznosi se kreću od 1400 kn za novu zgradu do 250 kvadratnih metara naviše.

NE PROPUSTITE: Pročitajte treba li vam certifikat o energetskoj učinkovitosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije