Nekretnine

Za ovaj Božić odlučili smo prestati se mučiti s podstanarstvom i pokloniti si vlastiti stan

Nekretnine
Foto: Shutterstock
07.01.2020.
u 12:19

Mlada obitelj s djetetom odlučila je da im je dosta neizvjesnosti koji donosi život u podstanarstvu

Kada je pravo vrijeme za kupovinu vlastite nekretnine? Teško je procijeniti idealan trenutak, no za većinu ljudi taj je odluka povezana sa zasnivanjem obitelji i planiranjem potomstva. U toj fazi života podstanarstvo sve više postaje neprihvatljiva opcija jer podrazumijeva mnogo neizvjesnosti. Obiteljski život donosi mnoge promjene i mnogo više obaveza te podrazumijeva dobru organizaciju da bi sve funkcioniralo kako treba. „Uz tako intenzivan tempo, nitko ne želi da mu nad glavom visi potencijalna selidba, traženje novog stana koji će biti prikladan za obitelji, pakiranje, preseljenje, pronalaženje novog vrtića i škole…“ kažu naši sugovornici, roditelji djevojčice i dječaka. Upravo iz tog razloga, parovi koji planiraju obitelj ubrzo počnu razmišljati o podizanju stambenog kredita i kupnji vlastite nekretnine. Riječ je o važnoj odluci i velikoj investiciji, jer je kupovina stana ili kuće jedna od najvećih kupovina u životu pojedinca ili u ovom slučaju, para.

Potraga za idealnom nekretninom je prilično izazovan i zahtjevan proces. Izrazito je važno odabrati pravu lokaciju koja u blizini ima sve sadržaje koje su potrebne, važna je dobra prometna povezanost, da je četvrt sigurna za stanovanje te da ima mnogo zelenila. Suzili smo izbor na nekoliko kvartova koji su zadovoljavali sve postavljene uvjete i krenuli u potragu. Znali smo da je pred nama mukotrpan posao i da ćemo morati pregledati više stanova dok ne pronađemo ono što nam odgovara. Počeli smo listati oglasnike i pronašli tri stana koji su nam se svidjeli. Međutim, prvi koji smo otišli pogledati bio je prilično trošan i vlažan, što se nije vidjelo na fotografijama, drugi je bio okrenut samo na sjevernu stranu, pa je unutra bila prilično mračno i sumorno, pogotovo u ovim zimskim mjesecima. Iz trećeg smo izašli prije nego što smo uopće ušli. Iz stana se širio neugodan miris, već s vrata je sve izgledalo sve zapušteno, i to nas je odmah odbilo“, prisjećaju se. Traženje novog doma nastavilo se još nekoliko tjedana i doista se pretvorilo u zamorno iskustvo. Kad su već gotovo izgubili nadu, konačno im se osmjehnula sreća. „Pronašli smo upravo to o čemu smo maštali. Stan na drugom katu u relativno novoj, dobro održavanoj zgradi. S balkona puca pogled na veliki park. Tramvajskim i autobusnim linijama dobro je povezan s centrom grada, a obližnje ulice nisu osobito prometne. Na pet minuta hoda od nalazi se tržnica, a stotinjak metara od ulaza je veliki supermarket. U neposrednoj blizini su škola i vrtić, jedno nasuprot drugoga“, kažu. Nakon mukotrpnog traženja i obilaženja stanova, odluku su donijeli prilično brzo. Tražili su na uvid dokumentaciju o vlasništvu, provjerili koliki su mjesečni računi, a kako je sve štimalo, tri dana kasnije nazvali vlasnika i dogovorili kupnju.

„Shvatili smo da nemamo više što čekati i da je došlo vrijeme za taj korak. Otišli smo u banku i zatražili uvjete za podizanje stambenog kredita, što nam sve treba od dokumentacije te izračun koliko će iznositi mjesečna rata. „Osobna bankarica nam je objasnila da ćemo za stambeni kredit u eurima prve tri godine plaćati redovnu fiksnu kamatnu stopu u iznosu od 2,90 posto (EKS 3,20%). Ako se pak odlučimo za kredit u kunama, redovna kamatna stopa prve tri godine će iznositi 3,00 posto (EKS 3,30%). Prema tome, za iznos kredita od 100.000,00 eura na rok otplate od 30 godina, rata kredita bi za prve tri godine otplate iznosila 416,23 eura, a nakon toga 426,09 eura, a ukupan iznos za plaćanje 159.252,65 EUR. Banka ne naplaćuje naknadu za obradu kredita. Za realizaciju kredita uvjet je bio preusmjeriti primanja na tekući ili žiro račun u Banci, sklopiti policu osiguranja imovine i po potrebi policu osiguranja života“, objašnjavaju.

„Iste večeri, stavili smo djecu na spavanje i sjeli za stol. Došli smo do zaključka da trebamo iskoristiti priliku i kupiti stan. Uspjeli smo prikupiti svu dokumentaciju, a s vlasnikom stana potpisali ugovor o kupoprodaji. I što je najbolje od svega, sve je bilo riješeno prije božićnih blagdana. Doduše, u stanu se nalazila još pokoja neraspakirana kutija, ali doživljaj prvog Božića u obiteljskom okruženju, u našem novom stanu, osjećaj je koji nikad nećemo zaboraviti”, zaključuju.

Sadržaj je nastao u suradnji s RBA

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije