LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Stanar ili podstanar

Uz ove savjete maksimalno ćete iskoristiti svaki centimetar prostora

Ako imate takozvani open space prostor, vodite računa da ostane i prostor za blagovaonicu kako ne biste morali jesti u kuhinji
31. srpnja 2020. u 07:00 0 komentara 2764 prikaza
Foto: Shutterstock

Jeste li u fazi kupnje stana ili možda gradite kuću? Ako je tako, dobro je znati da je maksimalna iskoristivost i organiziranost prostora ključna za kvalitetu stanovanja. Svaki stambeni prostor priča je za sebe te pruža različite mogućnosti za uređenje. Nerijetko se događa da su stanovi manje kvadrature više iskoristivi i lakše ih je namjestiti od onih većih. Razlog tomu je dobar raspored prostorija i pojedinih elemenata kao što su položaj vrata, prozora i grijaćih tijela. Svi ti elementi utječu na to kamo i kako ćete postaviti namještaj i ostalu opremu za dom.

 | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Kako ćete urediti svoj dom i maksimalno iskoristiti prostor, prvenstveno ovisi o vama samima i vašem stilu života. Prije same kupnje stana ili kuće, ili možda prilikom adaptacije postojećeg stambenog prostora, napravite analizu vlastitih potreba. Uzmite u obzir svoje prioritete i želje, kao i potencijal koji pruža određeni prostor. Nakon toga bit će lakše odlučiti se za onaj koji vam najbolje odgovara.

1 / 12
Ljetno druženje maho se vrti oko stola. Poslužite svoje specijalitete na efektan način. Imat ćete odlične fotke za društvene mreže i brojne pohvale gostiju

Često se događa da je dnevni boravak opterećen s puno vrata i prozora, što otežava maksimalnu iskoristivost prostora. Zato je dobro osigurati barem jednu cijelu površinu zida u prostoriji, da bi se omogućio željeni raspored namještaja u jednu kompoziciju.

 | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Raspored kuhinjskih elemenata najčešće je unaprijed definiran rasporedom instalacijskih priključaka. No, želite li kuhinju maksimalno iskoristiti i prilagoditi prostoru i vlastitim potrebama, priključci se mogu premjestiti (ako je to potrebno) prema rasporedu uređaja. Kuhinja može biti pozicionirana na više načina, u obliku slova L, I ,II i U, ovisno o tome kako diktira prostor. Kod manjih kuhinja, dobro rješenje su visoki elementi koji stvaraju više prostora za odlaganje posuđa i namirnica.

 | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Za što bolju iskoristivost hodnika, preporučuje se širina od 140 do 150 cm. Ova širina omogućuje ugradnju ugradbenog ormara dubine 50 do 60 cm, a ostatak od minimalnih 90 cm zadovoljit će potrebe prolaza. Ako je pak širina hodnika uža (110 do 120 cm), prostor iskoristite tako što ćete iznad ormarića za obuću postaviti police za odlaganje, za što vam je potrebno 20 do 30 cm. Prostorija namijenjena za spavaću sobu treba osigurati prostor za smještaj kreveta i ormara većih dimenzija (ako hodnik ne zadovoljava sve potrebe za odlaganje stvari) te nesmetan prolaz i otvaranje vrata. Želite li pregraditi prostor da biste dobili dodatnu spavaću sobu, trebali biste uzeti u obzir činjenicu da prostorija mora imati minimalno 6 kvadrata površine, kako bi se osigurala dovoljna količina svježeg zraka. Soba također mora imati i prirodno osvjetljenje.

Kako biste što bolje iskoristili stambeni prostor, potrebno je pametno projektirati namještaj. Predvidite puno polica i ormara za odlaganje stvari, koje će uvijek dobro doći. Izradom namještaja po mjeri iskoristit ćete svaki centimetar prostora.

predmeti od žice metal MODERNA STILSKA NOTA Detalji od metala i žice su pravi hit: odaberite pravi komad za sebe čempres zelena ograda Kupujete li jednu biljku za vrt ili balkon neka to bude - čempres! ruzmarin Puno više od začina Četiri razloga zašto biste trebali uvijek imati ružmarin pri ruci
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.