Ili novo ili staro

Što kupiti? Donosimo sve prednosti novih i starih stanova

Što kupiti? Donosimo sve prednosti novih i starih stanova
Foto: Thinkstock
1/5
30.04.2013.
u 09:00

Nema recepta – procijenite što vas više privlači.

Je li mudrije kupiti stan u novogradnji ili stan u starijoj zgradi, dilema je s kojom se često susreću svi koji kreću u tu veliku životnu avanturu. Iako najčešće i lokaciju i kvadraturu određuje novac koji je kupac spreman izdvojiti, možda je jedno od najvažnijih pitanja koja su očekivanja, odnosno stvarne potrebe budućeg vlasnika.

"Miris" novog stana

Novi stan nije potrebno renovirati, a zahvaljujući novim materijalima i građevinskim propisima, u većini slučajeva riječ je o zgradama koje imaju visoku energetsku učinkovitost. Time se svakako može očekivati i manji troškovi održavanja zgrade.

Nove zgrade građene su prema zakonima o protupotresnoj gradnji, a novi stan ima i manje skrivenih mana. Novi stanovi uglavnom se grade u urbaniziranim naseljima s riješenim pristupom i parkirališnim mjestom. Raspored prostorija prilagođen je današnjem načinu života. Dakle, kvadrati su bolje iskorišteni, nema dugih hodnika, nepotrebnih vrata...

U novim zgradama investitor kupcu daje garanciju za obavljene radove i opremu. Važna je prednost što su sve instalacije, struje, vode i odvoda, nove.

Tu će biti sve po mom

No, nisu zanemarive ni prednosti kupnje stana u starijim zgradama. Iako je svaki stan i cjenovno i lokacijski posebna priča, stariji su stanovi ipak jeftiniji, ali im je u većini slučajeva potrebna obnova. A kad se kreće u obnovu, sve se može napraviti prema želji investitora. Nije zanemarivo ni to da je zgrada prošla "dječje bolesti", od saniranja terasa, balkona ili krovova koji prokišnjavaju, do popravaka u zajedničkim prostorijama, a okoliš i potrebna infrastruktura već su u funkciji. Starije se zgrade većinom nalaze u naseljima u kojima su sagrađeni i dječji vrtići, škola, dom zdravlja, ljekarne, tržnica, knjižnice i trgovine. Možda se čini manje važnim, ali u starijim zgradama već je formiran "društveni život".

– Nema pravila, najvažnije je ono što kupac želi. Klijenti različito gledaju na mane i vrline stana. Važno je da je vlasnička dokumentacija uredna, odnosno da ju je moguće dovesti u uredno stanje. Nijedan stan nije idealan pa je nužno napraviti neki kompromis. Previše je detalja karakterističnih za pojedini stan – ističe Ljiljana Jerković voditeljica odjela prodaje u tvrtki Tresor invest.

I prednosti i mane

Tko se odluči za kupnju stana u staroj zgradi, mora biti spreman, u većini slučajeva, na temeljitu adaptaciju. U cijeloj priči najvažnije su instalacije. Ako je zgrada starija od 30 godina, dileme o promjeni nema. Stariji stanovi katkada nemaju ni uvedeno centralno grijanje ni klimatizacijske uređaje pa i o tome valja razmišljati.

Različito od investitora do investitora na nove zgrade i stanove daju se i jamstva. Stari stanovi kupuju se po načelu "viđeno-kupljeno". Nije uobičajeno da se nakon kupnje starog stana ulaže prigovor na kvalitetu.

– Našim pozitivnim zakonima predviđeno je da investitor daje garanciju od najmanje deset godina za konstrukciju te dvije godine za zgradu. Jamstvo za ugrađenu opremu daje se prema uvjetima koje propisuje proizvođač opreme. Problem nastaje kad stan pod etiketom novogradnje prodaje, primjerice, banka koja ga u portfelju ima više godina pa isteknu pojedine garancije – upozorava Ljiljana Jerković.

5 savjeta kod kupnje novog stana

Garancije za novo

Kupac novog stana svakako od prodavatelja treba zatražiti garanciju za kupljenu nekretninu. Nažalost, čak i u luksuznim zgradama često smo svjedoci manjkavosti koje iziskuje ozbiljne i nimalo jeftine popravke. Bez garancije trošak snosi kupac.

Gdje je vrtić...

Nove zgrade nerijetko se grade u naseljima koja još nisu opremljena svim potrebnim objektima za kvalitetan i jednostavniji život. Prije kupnje stana u takvom naselju razmislite hoće li vam nepotpuna infrastruktura zagorčavati život i izazvati nepotrebne troškove prijevoza.

Postoji li alternativa

Mada se po zakonu u svim zgradama moraju graditi dimnjaci i predvidjeti alternativni način grijanja, prije kupnje novog stana svakako to valja provjeriti. Zlu ne trebalo. Uz to, morate znate gdje su ventili za zatvaranje vode, sklopke za struju (za svoj stan, ali i za cijelu zgradu u slučaju nezgode).

Na drugom kraju grada

Lokaciju posla često ne možemo birati, ali lokaciju stana da. Zamka može biti stan na drugom kraju grada. Razmislite o jutarnjim i poslijepodnevnim gužvama, ali i o nemogućnosti da ležerno dođete do posla i u trenutku kad ovisimo o gradskom prijevozu.

Provjerite papire

Iako su čisti papiri jednako važni i za stare i za nove stanove, dobro ih provjerite. Prije sklapanja ugovora važno je imati novi vlasnički list, građevinsku i uporabnu dozvolu za cijelu zgradu. Čisti papiri važni su i za upis u gruntovnicu, ali i za mogućnost podizanja kredita u banci ili eventualne prodaje.

5 savjeta kod kupnje starijeg stana

Provjerite instalacije

U starijim su zgradama instalacije vrlo čest problem te je važno da se kupac kod prodavatelja informira u kakvom su stanju odvodi, elektroinstalacije, kakve su kvalitete i od kakvih su materijala vodovodne cijevi. Dobro je zatražiti i shemu instalacija.

Viđeno prodano

Prije konačnog dogovora o kupnji i isplati nekretnine, dobro je pogledajte jer naknadnih reklamacija – nema! Provjerite je li stan prokišnjava, u kakvom su stanju terase/balkoni... Posebno je važno provjeriti ispravnost aparata koji se eventualno otkupljuje. Primjerice, perilica, štednjaka, napa...

Šupe, podrumi...

Valja provjeriti s bivšim vlasnikom stana koja šupa ili dio podruma pripada kupljenom stanu kako ne bi bilo sukoba sa susjedima. Bilo bi pošteno da prodavatelj sam upozori budućeg stanara imali li među susjedima nekih specijalnih dogovora u korištenju zajedničkog prostora.

Gdje parkirati?

Dok je kod gradnje novih zgrada obveza investitora graditi i parkirališna mjesta koje su uključene u cijenu kvadrata, stanovi u starijim zgradama nemaju svoje rampe i lokote na parkiralištima. Stoga, provjerite gdje je moguće parkirati i koliko košta mjesečna parkirališna karta.

Provjera režija

Pri kupnji stana provjerite jesu li plaćene sve režije. Treba se dobro informirati imaju li stanari zajedničkih planova o investiranju novca iz pričuve za obnovu fasade, krova, ulaznih vrata, sanaciju podruma ... Podržite razumne projekte kako bi vaša starija zgrada izgledala bolje, a novac se pametno investirao.

NE PROPUSTITE: Istražili smo kakve nekretnine stranci žele kupovati u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije