Što kupiti?

Loša kvaliteta novogradnje "tjera" na kupnju starijih stanova

Loša kvaliteta novogradnje "tjera" na kupnju starijih stanova
Davor Puklavec/PIXSELL
29.09.2012.
u 00:00

Stariji stanovi imaju nižu cijenu, bolju lokaciju, kvalitetnije izvedene radove, ali česti popravci brzo pojedu uštedu na kupnji. Kod novogradnje kupac je ujedno i prvi vlasnik nekretnine koji svoj prostor može i dizajnirati

Cijena najčešće diktira mogućnosti kupnje toliko, za mnoge, željene nekretnine, a zatim dolazi pitanje lokacije, rasporeda prostorija, je li stan na prvom ili desetom katu, ima li u svojoj blizini vrtić, školu...A tu je i dilema - kupiti stari ili novi stan, čije prednosti i nedostatke donosimo.

Upitna kvaliteta

U novije vrijeme zbog sveprisutne krize u građevinarstvu, cijena stanova u novogradnji znatno je pala, a samim tim i povukla pitanje, je li isplativije kupiti novi ili stari stan. No pogleda li se kvaliteta gradne pojedinih stanova kao i kvaliteta korištenih građevinskih materijala, brzo dolazi i propitivanje isplati li se doista uzeti novi stan posebice onaj u na brzinu sklepanim zgradama, u kojima su se primjerice žbukali zidovi i na temepraturama ispod ništice.

- Iako bi trebala biti odraz kvalitete i udobnosti, novogradnja to u velikom broju slučajeva nije, no ipak, jedno od pitanja koje svakako morate postaviti je: „Koliko je stara ova zgrada?“ Trebali biste razmisliti o starosti zgrade jer ako je ona starije gradnje vrlo vjerojatno će zahtijevati neke popravke ili preinake. Prednost starijim stanovima daje kvalitetna izvedba radova, ali i bolja lokacija unutar šireg centra, smatra Ivana Beljan, analitičarka nekretnina portala Crozilla.com

Starije nekretnine imaju deblje zidove, kvalitetniju izolaciju, a kvaliteta stana ovisi i o održavanju cjelokupne zgrade, ali često “boluju” od nesređene dokumentacije. Njihova je cijena niža, ali troškovi adaptacije, zamjene instalacija i ostaloga uređenja, često vrlo brzo “pojedu” početnu uštedu, izračunali su u Crozilli.

Prvi vlasnik

Ujedno poručuj kako je nekretnina u novogradnji primamljiva jer osim činjenice da je kupac i prvi vlasnik , graditelji nudi i jamostvo, uz zgradu je osigurano parkirno mjesto, a izgled nekretnine, prostor i raspored su prilagođeni modernom načinu života. Lokacije gdje se grade novogradnje, a najbolji primjer je Zagreb, često nisu toliko atraktivne kao u slučajevima starogradnje, a ukoliko jesu, cijene su značajno više od prosječnih.

- Često se prodaju još neizgrađeni stanovi, pa postoje potencijalni problemi u vidu kašnjenja useljenja, nemogućnosti dizanja kredita i neizvjesnosti hoće li nacrti stana opravdati njegov izgled u konačnici. Kod novogradnje velika je prednost mogućnost prilagodbe dizajna nekretnine željama kupca, te korištenje suvremenih materijala koji jamče uštedu energije – što se dugoročno odražava kao financijska ušteda u vidu smanjenih računa za režije, ocjenjuje Beljan.

Pazite na oštećenja

Dodaje kako je kvaliteta novogradnje nešto je što bi se u pravilu trebalo podrazumijevati, no na žalost, surova realnost često je drugačija pa je kvaliteta novih nekretnina vrlo često upitna.

- U vrijeme građevinskog booma koji se odvijao prije dolaska krize, u relativno kratkom vremenu izgrađen je velik broj stanova. S obzirom da je tada potražnja premašivala ponudu, kvantiteta je bila prioritet nad kvalitetom – bilo je bitno izgraditi i prodati što već broj stanova. Govorimo li o novogradnji, kvalitetu tj. ne kvalitetu zgrade moguće je vidjeti već na pravi pogled. Ako nedostatke primijetite već na vanjskom dijelu zgrade, vrlo je vjerojatno da je jednaka „kvaliteta“ izgradnje i u samom stanu te da nije kvalitetno građen, pa bi svoje mane mogao pokazati ubrzo nakon useljenja, savjetuju s portala Crozilla.com

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije