Odjenite zidove

Tapete su doživjele veliki povratak - uz ove trikove izgledat će - sjajno!

Želite postaviti tapete? Savjetujemo na što sve treba paziti
Foto: Dom i vrt
1/8
14.05.2016.
u 10:43

Otkrijte na kojim su mjestima tapete dobrodošle i zašto, jesu li samo zanimljiv detalj ili važan dio interijera...

Osporavane i hvaljene, otkako su se vratile u interijere, tapete su postale pravi hit. Za to su zaslužno nova razmišljanja o interijeru.

Više ih se uglavnom ne postavlja, kao nekada, na sve zidove, već su postale dekorativni element kojim se želi naglasiti istaka u zidu, pozadina neke zanimljive komode, dimnjak, uzglavlje kreveta, vodoravna gazišta stuba, stvoriti posebna atmosfera u nekom kutku stana, razveseliti dječju sobu.

Tapete šizastih uzoraka i jakih ili psihodeličnih boja oživit će monokrome interijere

Tapete su se uselile i u kupaonice, odlične su za razbijanje često dosadnih i cijevastih hodnika. Tapete i naljepnice različitih motiva i zanimljivih tekstualnih poruka mogu se aplicirati i na namještaj ili vrata. Ipak, u svemu valja imati mjeru i s njima se ne smije pretjerivati.

Na tržištu se mogu naći tapete različitih uzoraka i različitih tekstura i materijala – papirnate, platnene, plasticifirane, interaktivne, samoljepljive, perive, fototapete... Dobrodošli su svi uzorci i boje koji interijer vizualno oplemenjuju.

Pri izboru uzoraka valja pripaziti i na činjenicu da sve ono što nam na maloj površini izgleda dobro ne mora tako izgledati i na velikoj plohi. Krivo odabrane mogu zagušiti prostor. Interijeristica Liliana Lelas objašnjava:

– Odabir motiva i boja prije svega mora odgovarati osobnosti ljudi koji žive u tom prostoru i uklopiti u odabrani interijer. Krivo odabrani uzorak, boja i materijal tapeta mogu u prostor unijeti nervozu i nelagodu. S druge strane, pažljivo odabrana tapeta, uz dekorativnu funkciju ima i zadatak otvoriti prostor i unijeti mir.

Uz već poznate, novost na tržištu su i tzv. interaktivne tapete. To su tapete koje pri dodiru ili zvuku mijenjaju boju i uzorak. Upravo zbog toga dobrodošle su u dječje sobe jer se njihova promjenjivost može iskoristiti za poticanje dječje mašte i zaigranosti.

Cijena tapeta na tržištu je različita i ovisi o vrsti, kvaliteti i proizvođaču.

5 savjeta na što sve treba paziti s tapetama

1. Pazite na uzorke

Ako se koriste okomiti prugasti uzorci tapeta, niske prostorije mogu se vizualno povisiti. Za male prostorije bolje je koristiti svijetle tapete i one sa sitnijim uzorkom. Bordure se mogu staviti samo u visoke interijere.

2. Pripremite zidove

Prije lijepljenja tapeta zidove treba očistiti – ostrugati stare tapete, eventualne neravnine izravnati, a rupe popuniti gipsom. Nikad ne lijepite tapete preko tapeta.

3. Razmišljate li da sami postavite tapete, nabavite potreban pribor

Dakle, to su škare ili skalpel, valjak za nanošenje ljepila, olovka, stol za krojenje, spužva, posuda za ljepilo i valjak za izravnavanje rubova. Ne štedite na ljepilu, ali se njime i ne razbacujte, da ne bi bilo neugodnih iznenađenja. I naravno, oboružajte se preciznošću i strpljenjem.

4. Kupite kvalitetno ljepilo i pridržavajte se uputa proizvođača

Nije svako ljepilo za svaku vrstu tapeta. Primjerice, lagano ljepilo koristi se za lijepljenje papirnatih, a gušće za lijepljenje tekstilnih i drugih “težih” tapeta.

5. Prije kupnje tapeta valja napraviti preciznu izmjeru

Kad kupujete tapete, dobro se raspitujte koliko ima četvornih metara u roli i precizno izmjerite prostor. Posavjetujte se s prodavačem (oni to često znaju) koliko rola treba za određenu kvadraturu. Dobro je imati koji kvadrat više jer za lijepljenja treba paziti na spojeve te kako se spajaju uzorci.

Stikeri čine prostor zanimljivim i svježim
Različitih vizualnih i tekstualnih poruka, stikeri ili naljepnice za zidove odlično se uklapaju u bezlične prostore kakvi su obično hodnici, ali i u svaki interijer koji ima veliku praznu plohu.

S veselim motivima rado se stavljaju i u dječje sobe. Njihovo je postavljanje jednostavno, a kad nam dosade, lako ih je zamijeniti novim i svježijim motivom. Treba se samo odvažiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije