Prednosti i nedostaci prostora otvorenog plana i zašto je nekad bolje preskočiti open space

stan
Davor Puklavec/PIXSELL
26.07.2024. u 10:16

Privatnost koju ovakav prostorni plan omogućava, što ga čini čak i funkcionalnijim, veća je nego u otvorenom planu što svakako može biti prednost dok se nedostacima pripisuje manje prirodnog svjetla i prostora u pojedinim dijelovima te smanjena fluidnost kretanja, no određena intima koju takav plan daje umnožena s patinom zlatne stare gradnje (ukoliko se radi o građanskim stanovima gdje je zadržan originalni tlocrt) svakako pomaže da se nedostatku „progleda kroz prste“

Proces pronalaženja, stvaranja ili pak renoviranja doma konfiguracija je mnoštva pojedinosti kroz koje se ocrtavaju afiniteti, životne navike, potrebe i stil što u konačnici rezultira prostorom koji idealno ili gotovo idealno odgovara filozofiji života vlasnika. Kuća se gradi od temelja, a prostor stvara od prostornog plana, tlocrta, koji je funkcionalno i smisleno skrojena osnova oko koje se gradi identitet načina života.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

 Prostorni plan doma jednako je važan kao i njegov dizajn jer je tada u rezonanci sa onima koji prostor koriste.  Dileme oko tipa prostora najviše podrazumijevaju preferencije vlasnika i načina života koji vode, ali ponekad i originalni prostor diktira (ukoliko se radi o renovacijama i mijenjanju originalnog tlocrta) kakav će plan biti.  Tzv. „open-space“ prostori ili slobodan i otvoren tip prostora danas dominira mnogim novijim gradnjama i vrlo se često bira pri renovacijama starih, građanskih, prostora jer zadovoljava zahtjeve za svjetlijim prostorima prilagođenih opuštenim (neformalnim) druženjima, gotovo cjelodnevnoj komunikaciji ukućana te kroz pametnu estetiku i funkcionalnost poboljšava udobnost življenja ukoliko je promišljeno izveden. Takvu vrstu prostora uvodi  Frank Lloyd Wright, američki arhitekt i dizajner interijera, u svojim kućama u prerijskom stilu, a sredinom prošlog stoljeća taj koncept postaje iznimno popularan – on nudi opuštenu jednostavnost i u skladu je s takvim načinom života – predstavlja suprotnost zatvorenim, formalnijim tlocrtima. To su prostrani i protočni prostori gdje su stambene jedinice povezane – kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak tvore fluidnu cjelinu s potpunom međusobnom komunikacijom. Fantastičnost takvih planova je mogućnost vizualnog povećavanja prostora manjih kvadratura – „eliminiranje“ zidova stvorit će prostor koji se doima većim nego on doista jest, a veća količina prirodnog svjetla koju takav plan omogućava još je jedan adut u postizanju istog.

stan
1/8

Eventualne zamke i nedostaci vezani su za troškove izvedbe (ukoliko se na radi već o izgrađenom prostoru) – rušenje zidova, „problematika“ statike i sl. ozbiljni su zahvati koje ponekad i sam prostor ne dozvoljava. S vizualnog, dizajnerskog i stilskog aspekta takvim se prostorima svakako treba posvetiti s pažnjom i izbjegavati sukob stilova jer u takvom konceptu stropovi, podne obloge, rasvjeta, izbor namještaja, rasvjeta i ostali elementi interijera zahtijevaju vizualno jedinstvo – stilski smislena povezanost gotovo je nužna. Kod zatvorenih, tradicionalnih, planova, svaki dio doma zaseban je prostor u kojem je isto tako poželjan homogeni vizualni identitet no mogućnost za ustupke je veća kao i kreativna sloboda – svaka prostorija može ipak imati svoj izričaj, a da se ne narušava vizualna cjelokupnost prostora. Takvi prostori predstavljaju jedan drugačiji stil življenja gdje je svaka jedinica zatvorena (ili poluzatvorena, što je slučaj u modernijim zatvorenim planovima) što ne onemogućava komunikaciju ukućana, a ni druženja, radi se samo o nešto drugačijem konceptu – druženja u kuhinji oko blagovaonskog stola ( ukoliko je kuhinja dovoljno velika), u dnevnom boravku ili na terasi. Privatnost koju ovakav prostorni plan omogućava, što ga čini čak i funkcionalnijim, veća je nego u otvorenom planu što svakako može biti prednost dok se nedostacima pripisuje manje prirodnog svjetla i prostora u pojedinim dijelovima  te smanjena fluidnost kretanja, no određena intima koju takav plan daje umnožena s patinom zlatne stare gradnje (ukoliko se radi o građanskim stanovima gdje je zadržan originalni tlocrt) svakako pomaže da se nedostatku „progleda kroz prste“.

Kao i u svakom odabiru, inicijalno mjerilo je onaj koji odabire i uvijek postoje elementi za i protiv. Pri odabiru odgovarajućeg prostornog plana, osim afiniteta prema nečem određenom, iskustvo života u svakom od njih je najbolja smjernica gdje se osjećamo najbolje i što nam najbolje odgovara i sa čime smo dobro sinkronizirani. Prilagoditi prostor sebi, a ne obratno ( iako je i to ponekad nužnost) najidealnija je formula za kvalitetno življenje unutar prostora u kojem smo stvorili dom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije