sjajan mix

Vodimo vas u genijalan dom domaćeg dizajnera Roberta Severa

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/16
04.09.2022.
u 06:33

Uređenje njegova životnog prostora ekspresija je njegove apsolutne kreativne nesputanosti koja se ogleda u svakom detalju. A svaki detalj ima i priča svoju priču, vrlo osobnu

Može li se ljubavna priča ispričati na neuobičajene načine i neuobičajenim izražajem? Otvorivši nam vrata svog stana na zagrebačkoj Peščenici, Robert nam je pokazao da može.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Robert Sever u krugovima ljubitelja mode i umjetnosti dobro je poznat, ali osim mode, u njemu bukti velika strast i, kako sam kaže, opsjednutost prema uređenju interijera. Uređenje njegova životnog prostora ekspresija je njegove apsolutne kreativne nesputanosti koja se ogleda u svakom detalju. A svaki detalj ima i priča svoju priču, vrlo osobnu.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Potraga za stanom nije dugo trajala. Na sugestiju prijateljice Robert je pogledao stan i bez puno razmišljanja znao da je to ono što traži jer, kako kaže, ova je odluka donesena kao i sve odluke u njegovu životu – instinktivno. I ni u ovom slučaju nije pogriješio. U ovom prostoru od nešto više od osamdeset kvadrata, koji se sastoji od ulaznog hodnika, kupaonice, spavaće sobe, još jednog hodnika koji vodi do “vešeraja” i “walk-in” garderobe, dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje i balkona, napravljene su preinake kojima je Robert prostor potpuno prilagodio svojim potrebama.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Jedna od kupaonica postala je “walk-in” garderoba te prostor za pranje i sušenje rublja. Zid koji je u izvornom tlocrtu dijelio dvije prostorije srušen je te je prostor dobio dimenziju “open spacea” te time povezao dnevni i blagovaonički prostor u jedno, a kuhinja je šankom proširena izvan prijašnjih granica.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Orijentiran na jug i zapad, s ne iznimno visokim stropovima, jer radi se o zgradi novije gradnje, i iako zidovima obojenim u sivu boju koja je poslužila kao odličan medij zidnim dekoracijama, stan je okupan svjetlom koje mu daje gotovo teatralnu dimenziju.

Robertov izražen afinitet prema engleskom “country” stilu vidljiv je pri uređenju prostora u simbiozi s vrlo personaliziranom eklektikom.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Iako pun detalja, koji i bojom daju akcent, prostorom se protežu pastelni tonovi s laganom dominacijom sive, osim spavaćeg prostora koji prožima pastelnoružičasta.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Fascinantno je u ovom prostoru što, iako je gotovo svaki kutak ispunjen predmetima i detaljima, slikama, umjetničkim radovima, biljkama, posebnim uspomenama, on odiše mirom, savršenim estetskim skladom i jednostavnošću.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Robertu je i bio cilj stvoriti vrlo osoban prostor, ali i prostor u kojem će se svatko tko u njega uđe osjećati ugodno, čak i toliko ugodno da će se možda opustiti i odrijemati na sofi, kako sam vlasnik kaže kroz smijeh.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Već pri samom ulasku jasno je da se ne radi samo o prostoru u kojem se živi, nego o prostoru s kojim se živi i s kojim vlasnik “komunicira” mijenjajući mu ruho kao što će žena mijenjati haljine ovisno o prilici, emociji i godišnjem dobu.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Zidne dekoracije (ali i dekoracije općenito) dominantan su element. Njih ima posvuda i ti tzv. “gallery wallovi” vlasniku su vrlo intiman “moment”. Smisleno i tematski su posloženi, pomno skupljani te svaka slika, crtež ili tanjur imaju sentimentalnu vrijednost i značenje, a Robert ih prema raspoloženju mijenja te simpatično naglašava da je trenutačni postav ljetni: na jesen će njegovi zidovi već pričati neku drugu priču.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Dnevni boravak i blagovaonica prostran su i genijalan prostor koji se međusobno prožima, no apsolutni akcent dio je oko “shabby” blagovaoničkog stola, koji je vlasnik sam obradio da bi došao do izvorne boje drveta, i gdje je postavljen, među ostalim, vrlo efektan ružičasti dvosjed umjesto stolaca, a na stol pomno odabrane dekoracije koje prate stil, izražaj i raspoloženje. Regal preko cijelog zida galerija je detalja, uspomena, kolekcije kamenja koje je vlasnik skupio i oslikao, gramofonskih ploča, gramofona, knjiga o modi i uređenju interijera i jednog akvarija s ribicama. Siva prostrana kuhinja, napravljena po mjeri i s Ikeinim frontama, stilski je nastavak ostatka stana. Šank “komunicira” s prostorom, a u isto ga vrijeme i dijeli. Vrlo zanimljiv detalj je hladnjak ukrašen naljepnicom s motivom Matisseove slike. To će vrlo efektno rješenje Robert koristiti kao “kamuflažu” za sve detalje u stanu koji se ne uklapaju u estetske kriterije: naljepnicu velikih dimenzija s printom barokne slike postavit će na vrata garderobe i “vešeraja”, a na isti će način prikriti kutije za struju u ulaznom prostoru te sakriti klima-uređaj.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Šarmantni balkon produžetak je stana ukrašen biljkama, policom, “vintage” stolom, uokvirenim Picassovim plakatom i kao takav više odaje dojam jedne male prostorije nego balkona u klasičnom smislu tog pojma.

 

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Robert smatra da sve što se radi i stvara kao i svaki izbor treba biti u sinkronizaciji s osobom koja stvara, treba govoriti o njezinu ukusu bez obzira na to je li riječ o glazbi koju sluša ili čaši iz koje pije, a tako je i s prostorom u kojem živi – on je odraz sam osobe i proživljenih iskustava.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

A što na sve kaže Seka, Robertova ljubimica? Ona će samo zadovoljno pozirati i odmarati se na jastucima iz kolekcije za dom svog vlasnika.

Ovaj je prostor ogledalo jedne osebujne i nepresušne kreativne energije i mašte bez zadrške, knjiga od tisuću stranica koja se može čitati isto toliko puta, a da se svaki put naiđe na nešto novo. I doista može poslužiti kao inspiracija u svakom smislu.

Komentara 2

TM
trade_mark
10:34 04.09.2022.

Djeluje ko neka velika dječja soba. 3/5.

RA
Ramajana
16:56 04.09.2022.

Predobar je stan. Konačno nešto što nije nalik na večinu drugog. Prezanimljivo! Al' ima se tu kaj za čistit 😄🍬

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije