VELEBNO ZDANJE

Još jedno remek-djelo koje potpisuje Zaha Hadid

hotel soho peking zaha hadid
Foto: zaha-hadid.com
1/9
20.05.2015.
u 15:15

Slavna arhitektica projektirala je u središtu Pekinga poslovni kompleks koji se sastoji od ureda, prodajnih mjesta i hotela

Čuvena arhitektica Zaha Hadid nedavno je dovršila kompleks tornjeva Soho Wangjing u središtu Pekinga, u dijelu grada koji vodi prema zračnoj luci.

To je drugi po redu njezin projekt za kinesku kompaniju Soho i sastoji se od tri velebna tornja koji po svome zakrivljenom obliku nalikuju velikim komadima šljunka, dok neke podsjećaju na isprepletene planine.

Tri godine nakon što je dovršila Galaxy Soho kompleks u kineskom glavnom gradu, Zaha Hadid projektirala je novo zdanje Soho Wangjing.

Na ukupnoj površini od 392 m2 nalaze se uredi tvrtke, prodajni prostori te luksuzan hotel. Kompleks ima četiri razine ispod zemlje koje uključuju parkiralište za više od osam tisuća bicikala. Zanimljivost je da u tom prostoru postoje i kabine za tuširanje za bicikliste.

Foto: zaha-hadid.com

Najviši toranj (ujedno i najvitkiji) onaj je od 200 m, a druga dva su manja i šira te njihova visina iznosi 127, odnosno 118 metara. Ovisno iz kojeg kuta gledate, tornjevi se povremeno čine kao povezani ili pak samostalni objekti.

Foto: zaha-hadid.com

Osim arhitektonskih rješenja koja struku, ali i javnost, ostavljaju bez daha, veliki plus objekta je njegova dobra pozicija, što je vrlo teško pronaći u gradu od skoro 20 milijuna stanovnika. Uz to što je u centru i na putu prema aerodromu, Soho Wangjing je u blizini ključnih prometnica te podzemne željeznice.

Foto: zaha-hadid.com

>>Nova 'mramorna priča' poznate arhitektice Zahe Hadid

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije