LJETNI POSLOVI

Evo najvažnijih savjeta ako se spremate na ličenje stana

Bojanje stana
Foto: Thinkstock
1/3
14.07.2014.
u 15:58

Za neke je bojenje stana prava noćna mora, drugi se vesele da će njihov dom zablistati osvježen i čist

Ljeto je idealno za osvježenje doma. Razmišljate li o bojenju, evo nekoliko konkretnih savjeta kako taj zahtjevni posao obaviti sa što manje muke.

1. Ako bojite sami...

Opskrbite se potrebnim alatom – brusnim papirom, masom za gletanje za krpanje eventualnih napuknuća ili oštećenja na zidu, lopaticom (špahtlom), razrjeđivačem, zaštitnom folijom i trakama, valjkom i kistovima različitih debljina. Pri kupnji boje raspitajte se kako se priprema (neke treba razrijediti vodom) i koliko je boje potrebno za željenu kvadraturu.

2. Ako angažirate majstora...
Detaljno se raspitajte o cijeni i roku u kojem će obaviti posao. Potpišite ugovor kojim će se majstor obvezati na kvalitetno obavljanje posla, ali i dogovorene rokove.

3. Izbor boja...
Naravno, to isključivo ovisi o vašim sklonostima, ali ipak treba pripaziti. Za manje prostorije bolje je odabrati svjetlije boje. Velike prostorije podnose i sve tamne, ali dobro razmislite želite li baš cijelu sobu oličiti u tamnosmeđu boju. Nadalje, boje odašilju i neke poruke. Tako za plavu znalci kažu da smiruje bilo i ritam disanja, a zovu je i bojom mira i odmaranja.

Zelena snižava krvni tlak, i smiruje, žuta i narančasta potiču na druženje. Vatrena crvena i uvijek elegantna ljubičasta izazivaju različita raspoloženja pa dobro razmislite jeste li sigurni želite li ih na svim zidovima ili samo kao akcent u prostoru. Stručnjaci kažu da su različite nijanse bijele najbolje za bojenje stropova.

Foto: pixabay

4. Priprema zidova...

Prije bojenja zidove treba temeljito pripremiti. Ako na njima ima više od jednog sloja boje, najbolje je stare slojeve detaljno skinuti i prebrusiti da budu savršeno glatki. Valja izravnati i zakrpati eventualne neravnine, primjerice nastala oštećenja i rupice. Nakon svega temeljito očistite svu sitnu prašinu.

5. Priprema boje...
Na tržištu je cijela paleta različitih boja različitih proizvođača. Držite se uputa i od njih ne odstupajte. Samo tako ćete posao obaviti kvalitetno.

6. Zaštita...
Prije bojenja na rubove zidova zalijepite samoljepljivu zaštitnu traku. Tako ćete osigurati da boja ne prijeđe na onu površinu koju ne želite bojiti, primjerice, na štokove ili pak prozorske okvire. Podove zaštitite folijom ili najlonom kako bi vam poslije bilo lakše čistiti.

7. Bojite uz pomoć čistog pribora...
Ako koristite stari valjak i kistove, temeljito ih očistite i osušite pa tek onda koristite. Nečist alat znači i prljave zidove nakon bojenja.

8. 1 ili 2 premaza...
Stručnjaci obično savjetuju da se na zidove nanesu dva premaza boje kako bi se boja dobro ujednačila – naravno, drugi premaz nanosi se tek kad se zid dobro osušio od prvog bojenja.

9. Što s ostatkom boje...
Kad je posao uspješno završen, ako vam je ostalo još boje, stavite je u staklenku i zapišite njezine osnovne karakteristike, primjerice, tvornički broj boje. To će dobro doći ako ćete morati poslije nešto popravljati.

>>10 ključnih ideja kako da učinite svoj dom boljim

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije