back to school

Uredite sobu za školarca: Nemojte štedjeti na madracu, radnom stolu i rasvjeti, ti elementi utječu i na zdravlje

dječja soba
IKEA
31.08.2023.
u 10:40

Svojem školarcu dajte mogućnost završnog uređenja i biranja detalja, osigurajte mu zid ili dio površine zida da lijepi plakate, postavite mu plutene ploče na kojima će ukrasnim čavlićima ostavljati podsjetnike i stavljati drage slike ili mu postavite piši-briši ploče na kojima će pisati flomasterima

U ponedjeljak počinje nova školska godina i svi koji kod kuće imaju školarce ovih dana su u kaosu. A jedan od izazova, nakon ljeta, svakako je uređenje sobe za đaka. S obzirom na to da će vaše dijete tijekom školske godine većinu vremena provoditi u svojoj sobi, vrlo je važno urediti sobu tako da zadovolji sve djetetove potrebe, kako estetske tako i potrebe za učenjem, spavanjem, druženjem i igrom. Uređenje sobe za školarca prilagodite dobi djeteta te prema tome birajte namještaj. Pri opremanju i organizaciji uvijek težimo izvući maksimum mogućnosti koje nam prostor može pružiti – funkcionalno i estetski – te omogućiti da svi od ukućana, koliko god je to moguće, zadovolje svoje potrebe svakodnevnog života unutar doma, posebno oni najmanji i najmlađi. Potreba za vlastitim prostorom za igru i učenje djeci je neophodna za razvoj, no ponekad je prostorija u domu manje nego mališana te je prostor ograničen pa ideja za zajedničku sobu dvoje djece može biti idealno rješenje – ponekad je to i jedina opcija.

Foto: Promo

Što ako dijele sobu?

Uređivanje prostora za djecu vjerojatno je najzabavniji dio, no organizacijski pomalo i zahtjevno, posebno ako se radi o djeci različitih uzrasta. Osigurati svakom djetetu jednaku količinu prostora, bez obzira na dob (a i spol) iznimno je važno – izbjegavanje naglašavanja različitosti u njihovim potrebama raspršit će nesuglasice prije nego do njih dođe i potaknuti ih da dijele i budu strpljivi jedni s drugima.

Izazov pri uređenju dijeljenog prostora je uključivanje njihovih interesa, karaktera i razlike u godinama – olakšavajuće svakako može biti odabrati nešto općenitije – odabir boja koja će se svidjeti oboma, a s obzirom na to da boje utječu na raspoloženje, nije na odmet izbjegavati preopterećenje jarkim bojama. Odabrati umirujuću paletu boja dobra je opcija, posebno ako "imate" posla s dvije različite osobnosti (i dobi), a svojevoljnim odabirom detalja svako će dijete svom dijelu prostora dati svoj karakter. Dopustite svakako djetetu da u svom dijelu prostora ima nešto jedinstveno – poseban ukras na vrhu kreveta, policu s omiljenim detaljima i fotografijama, drugačije postavljenu posteljinu ili pak košaru s igračkama ispod kreveta.

Foto: Promo

Na razne načine možete čak i sugestivno osigurati djeci da dijele prostor bez ometanja jedan drugog – ako postavljate krevete s ugrađenim ladicama ispod, provjerite da se izvlače bez zadiranja jednog djeteta u prostor drugog.

Ako je moguće, korisno je uložiti u ugrađene varijante prostora za odlaganje (ormara) gdje god to prostor dozvoljava jer to dugoročno isključuje potrebu zamjene manjih ormara i komoda za veće kako djeca rastu.

Ladice i prostor u ormaru trebali bi biti podijeljeni na način da svako dijete zna koji je njegov dio i da bez teškoće može pronaći svoje stvari, a neki zajednički prostori mogu služiti za pohranjivanje igračaka ili hobi-materijala pa je poželjno osigurati da djeca toga budu svjesna – označiti ih naljepnicama ako je potrebno. Vintage komadi namještaja (komoda npr.) po svojoj su prirodi već izdržali i godine i razne dizajnerske trendove pa oni mogu biti zanimljiv izbor u prostoru gdje borave djeca različitog uzrasta jer će i dalje nastaviti odolijevati vremenu i "rasti" s djecom.

Foto: screenshot/facebook

Mogućnost (vizualnog) dijeljenja sobe policom ili pomičnim zidom (panelom) omogućit će djeci još dodatni dojam privatnosti, a on se može još ostvariti i načinom na koji se postavlja namještaj – kreveti na suprotnim stranama soba sa zanimljivim ormarom manjih dimenzija između stvorit će dobar efekt. Na isti način "razbijanje" konvencionalnog rasporeda namještaja postavljanjem kreveta gotovo "leđa uz leđa" akcentuira prema individualnom prostoru.

Uključite djecu u uređenje

Svakom djetetu svakako treba osigurati vlastiti (po mogućnosti prostrani) radni prostor kako bi nesmetano mogli obavljati svoje zadatke u miru i svom ritmu, i to posebice ako se radi o djeci različitih urasta s većom razlikom u godinama – ono što je tinejdžeru skripta za nadolazeći test mlađem bratu ili sestri može biti baš zgodan papir za izrezivanje.

Foto: IKEA

Dijeljenje sobe s bratom ili sestrom u situacijama gdje je to nužno poseban je izazov, no "na kraju dana" takvi su scenariji poticajni za djecu – učenje tolerancije, prihvaćanje da je dijeljenje dobro, rast uz razumijevanje da svatko i u zajedničkom može imati svoj kutak nešto je što će djeca prenijeti dalje u život. Harmonija često obitava u malim i zajedničkim stvarima. U slučaju da mjesta nemate dovoljno ili da školarac nema vlastitu sobu, organizirajte mu radni prostor s nekim rasklopnim, konzolnim stolom te nekom policom na koju će moći spremati svoje knjige i stvari. Kutni ormari koji imaju sve u jednom elementu isto su dobro rješenje. Imaju radni stol i police iznad, a vratima se daju zatvoriti kad stol nije u upotrebi pa je tako sve jednostavno sakriti i držati urednim.

Foto: IKEA

Pri uređenju ili preuređenju uključite dijete u sve aktivnosti biranja i odlučivanja te mu dajte mogućnost da prostor učini svojim, bilo odabirom boja, biranjem dekoracija ili tema koje su njemu najinteresantnije. Ponajprije mu morate osigurati dovoljno velik radni stol, na mjestu s dovoljno prirodnog svjetla te osigurati i dobro umjetno osvjetljenje, odnosno radnu svjetiljku na samom stolu. Centralno osvjetljenje sobe neće mu biti dovoljno kada piše zadaće jer će vjerojatno samo sebi raditi sjenu. Birajte i kutne ormare. Osnovno pravilo za smještaj stola jest da prirodno svjetlo dolazi sa suprotne strane od ruke kojom dijete piše jer će si inače stvarati sjenu. Dakle, ako je dešnjak, svjetlo bi trebalo dolaziti s lijeve strane. U slučaju da je to nemoguće izvesti, osigurajte da ima radnu lampu koju će paliti i danju.

Svojem školarcu dajte mogućnost završnog uređenja i biranja detalja, osigurajte mu zid ili dio površine zida da lijepi plakate, postavite mu plutene ploče na kojima će ukrasnim čavlićima ostavljati podsjetnike i stavljati drage slike ili mu postavite piši-briši ploče na kojima će pisati flomasterima. Ako imate mogućnosti, obojite mu jedan zid bojom za ploče (crna ili zelena) po kojem će moći šarati kredom i jednostavno brisati i mijenjati tekst ili crteže.

Foto: Promo fotografija

Vrlo bitan dio dječje/mladenačke sobe dio je za odmor i spavanje. Krevet, madrac, podnice, sve su to bitni elementi koji mogu utjecati na kvalitetu sna, a time i na samu koncentraciju prilikom učenja i pisanja zadaća. Kupnjom kvalitetnog madraca djetetu ćete osigurati zdravo spavanje. Time ćete pridonijeti da vam dijete bude potpuno spremno za sudjelovanje u školskim aktivnostima. Ako u sobi boravi više od jednog djeteta, dobro rješenje bit će izbor mobilnog višenamjenskog namještaja koji možete lako pomicati i prilagođavati određenoj potrebi. Djeca starije dobi provode više zajedničkog vremena za učenje i druženje s prijateljima, koji ponekad ostanu i na spavanju. Tu činjenicu dobro je imati na umu pri odabiru namještaja. Gotovo je nezaobilazno računati na to ad će djetetu biti potrebna i tehnička pomagala kao što su TV i računalo. Stoga biste trebali osigurati prikladno mjesto i za te stvari. Mjesta za odlaganje knjiga i školskih potrepština školskom djetetu nikada dosta. Iskoristite svaki centimetar prostora za ugradnju polica za knjige i ormare. Ako radni stol nema ugrađene ladice, svakako će dobro doći i jedna komoda s ladicama za odlaganje sitnica.

Koju god opciju odaberete, uvijek pazite da obavezno uključite dijete u uređenje njegove sobe. Tu će provoditi puno vremena i važno je da se ugodno osjeća u prostoru i da zna kako je i njegovo mišljenje bitno. Ne zaboravite ni na stolnu lampu. Uz prirodno osvjetljenje osigurajte i dobru umjetnu rasvjetu sobe – uz središnje rasvjetno tijelo djetetu će na radnom stolu biti potrebna stolna lampa. Zbog djetetova zdravlja birajte kvalitetnu stolicu. Najvažniji je element radnog dijela radna stolica, idealno bi bilo da izaberete neku ergonomski oblikovanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije