blistav dom

Tri recepta za čiste prozore: Jeftino, ekološki i možete ih napraviti sami!

staklo
Promo fotografija
29.08.2023.
u 14:20

Svakako odaberite novu, čistu bočicu s raspršivačem, stare boce mogu sadržavati zaostale kemikalije koje mogu izazvati reakciju

Domaće sredstvo za čišćenje prozora ima brojne prednosti u odnosu nakomercijalne proizvode za čišćenje stakla. Prvo, prilično je jeftino. Boca domaćeg sredstva za čišćenje prozora i stakla obično košta oko desetak kuna, što je otprilike trećina cijene većine pripravaka za čišćenje prozora kupljenih u trgovini.

Foto: pixabay

A budući da mnogi domaći recepti za čišćenje sadrže sastojke koje već imate pri ruci, možete napraviti sami sredstvo za čišćenje stakla bez dodatnih troškova. Domaća verzija je i ekološki prihvatljivija. Sredstvo za čišćenje stakla izrađeno od prirodnih sastojaka, poput bijelog octa, puno je nježnije od kupovnih sredstava za čišćenje.

staklo
1/10

Još jedna korist dolazi od mogućnosti prilagođavanja recepta prema potrebi. Imate potpunu kontrolu nad kvalitetom i omjerima sastojaka u domaćoj otopini za čišćenje prozora. Domaće sredstvo za čišćenje stakla pruža siguran i jednostavan put do sjajnih prozora bez tragova.

Isprobajte jedno od ova tri sredstva za čišćenje na svojim prozorima:

Foto: pixabay

Metoda 1: Osnovni recept za domaće sredstvo za čišćenje prozora

Većina sredstava za čišćenje stakla koristi vodu kao podlogu. Umjesto vode iz slavine preporučujemo upotrebu destilirane vode. Ovaj jednostavan recept za domaće sredstvo za čišćenje brzo se miješa i lako se može prilagoditi.

Sastojci: 2 šalice destilirane vode, 1/2 šalice octa, 10 kapi esencijalnog ulja

Kombinirajte sve sastojke u boci s raspršivačem i lagano protresite.

Foto: Promo fotografija

Metoda 2: Alkoholno sredstvo za čišćenje prozora

Dodatak alkohola ovom receptu pomaže da otopina brzo ispari na staklenim površinama, smanjujući mogućnost ostavljanja vodenih mrlja iza sebe. Podsjećamo, alkohol je zapaljiv, zato domaće sredstvo za čišćenje prozora čuvajte na sigurnom mjestu, dalje od djece i kućnih ljubimaca.

Sastojci: 1 šalica destilirane vode, 1/2 šalice bijelog octa, 1/4 šalice alkohola.

Dodajte alkohol i ocat u bočicu s raspršivačem, a zatim napunite destiliranom vodom. Čvrsto pričvrstite poklopac i temeljito protresite.

Foto: Promo

Metoda 3: Deterdžent za posuđe kao baza

Deterdžent za posuđe jednostavno je i učinkovito sredstvo za čišćenje staklenih površina.

Sastojci: 2 šalice vruće vode, nekoliko kapi blage tekućine za pranje posuđa

Kombinirajte vodu i tekućinu za pranje posuđa u velikoj kanti. Preporučujemo upotrebu destilirane vode.

Savjet plus

Svakako odaberite novu, čistu bočicu s raspršivačem, stare boce mogu sadržavati zaostale kemikalije koje mogu izazvati reakciju. Izbjegavajte koristiti sredstvo za čišćenje koje sadrži ocat na mramoru, granitu, škriljevcu, pločicama ili čvrstim površinama, jer bi ih moglo oštetiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije