LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Uhvatite se u koštac s renoviranjem, ali prvo napravite dobar plan! Evo primjera

Povedite računa o iskoristivosti svakog centimetra u prostoru. Znajte da netočne mjere i asimetrične linije mogu napraviti velike probleme pri ugradnji kuhinje i ugradbenih ormara
03. ožujka 2020. u 06:00 1 komentara 4232 prikaza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/5

Znamo da renoviranje životnog prostora nije ugodan posao jer su to uglavnom prljavi i često skupi radovi koji dugo traju i za koje se nerijetko i ne zna kada će završiti. No, to ne mora uvijek biti tako.

Ako napravite dobar plan, bit će vam lakše i izbjeći ćete nepotrebne stresove. Evo najvažnijih stvari o kojima biste trebali voditi računa prilikom renoviranja.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Prije svega detaljno razradite projekt interijera bez obzira na to je li riječ o jednoj prostoriji ili cijeloj kući. Uzmite papir i olovku pa zapišite sve svoje želje i potrebe. Pokupite ideje iz časopisa i s internetskih stranica koje se bave renoviranjem i uređivanjem. Pogledajte i njihovu realizaciju u prostoru te dobro razmotrite što vam se sviđa, a što ne. Uzmite si vremena i bez žurbe odredite boje, materijale i stil u kojem želite urediti svoj dom. Pripreme iscrpljuju i oduzimaju dosta vremena, ali zato će vam poslije uštedjeti novac i pomoći privesti projekt u zadanom roku.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Možda zbog prevelikih financijskih izdataka nećete moći preurediti cijeli stan, nego ćete morati ići dio po dio. U tom slučaju odredite si prioritete i odlučite što će biti najpotrebnije učiniti odmah. Možda ćete neke radove, kao što su bojenje stana, postavljanje laminata ili zamjena starog parketa morati obaviti sami kako biste uštedjeli. Potpuno renoviranje doma zahtijeva promjenu instalacija, a to znači promjenu svih kabela i razvodnih ormara.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Za to morate odabrati stručnjaka koji zna što radi. Radovi na instalacijama nisu jednostavan zadatak i bolje ih je raditi uz nadzor ovlaštene osobe. Rušenje postojećih pregradnih zidova, zidanje novih te zamjena stolarije veliki su zahvati u interijeru i traže stručno odrađen posao. Bilo bi dobro raspitati se kod prijatelja i rođaka koji su nedavno bili u sličnoj situaciji da vam preporuče kvalitetne majstore. Neiskusni, nestručni i neuredni majstori mogli bi napraviti probleme. Dodatno će sve pogoršati budu li koristili jeftin i nekvalitetan materijal. Kad kupujete građevinski materijal, vodite se onom poznatom: Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari! Skuplji građevinski materijal u pravilu je i bolji.

Raspitajte se zašto su neki materijali skuplji od drugih te koje prednosti ima jedan nad drugim. Razmislite o korištenju ekoloških materijala, onih koji su izrađeni na prirodnoj bazi i koji štede energiju. Istina je da takvi materijali povisuju proračunske stavke. No gledajte na to kao na dobru investiciju za vašu budućnost, kako financijski tako i zdravstveno. Podovi, zidovi i stropovi osnovni su elementi svakog interijera i najveće površine u njemu.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Samim time, to su temeljni elementi koji određuju željeni stil na koje se nadograđuju svi ostali elementi u prostoru. Stoga, pri renoviranju dobro pripazite da odgovaraju jedni drugima kako stilski tako bojom i teksturom, da se ne bi narušio vizualni sklad i harmonija u prostoru.

VRIJEDNE RUKE 6 savjeta iskusnih vrtlara za vrt bogat cvijećem i plodovima Mala škola uređenja Stanovi s visokim stropom skrivaju pravo blago – mogućnost galerije