LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Ljetna kuhinja: preselite srce doma na otvoreno

Kamen je idealan materijal u koji se mogu ugraditi kuhinjski elementi, a radna ploha može se obložiti granitom, pločicama ili autohtonim kamenom
13. kolovoza 2019. u 09:09 0 komentara 4671 prikaza
ljetna kuhinja
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/5

S toplim danima imamo potrebu za što duljim boravkom na otvorenom. Bez obzira na to gdje živjeli, na moru ili kontinentu, možete uživati u čarima ljetne kuhinje na otvorenom. Kuhinja na otvorenom posebna je već po tome što omogućuje boravak na svježem zraku, a njome ćemo riješiti i problem zagrijavanja i širenja mirisa u interijeru.

Osim toga, druženje s gostima dok kuhate vani poseban je užitak. Možete je smjestiti na većoj terasi ili u vrtu.

ljetna kuhinja | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Kako ćete osmisliti i urediti ljetnu kuhinju, ovisi o tome želite li imati sve što ima i kuhinja u interijeru ili samo najnužnije elemente. Sve ovisi o tome kakva će joj biti namjena, hoćete li je koristiti samo za pripremanje hrane za užu obitelj ili će to biti ujedno zamjena za dnevni boravak i mjesto druženja s prijateljima. Za uređenje komforne ljetne kuhinje vrijede ista pravila kao i za uređenje unutarnje kuhinje, pa je potrebno osigurati odvod i dovod vode, struju i (ili) plin. Ono što nikako ne možemo izostaviti je roštilj, koji ćemo sigurno često trebati dok traje ljeto.

Kod nekih jednostavnijih kuhinja roštilj je jedino rješenje za pripremu hrane i on je središnji element kuhinje. Svakako bi dobro došao i hladnjak za držanje pića i ostalih namirnica, kako ne biste stalno trčali unutra i van. Da bi što dulje trajao, hladnjak bi trebao biti smješten u zaseban element. Pri uređenju kuhinje na otvorenom birat ćemo materijale koji su otporni na atmosferske utjecaje i laki za održavanje. Kuhinjski elementi od nehrđajućeg čelika dobar su izbor.

ljetna kuhinja | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Idealan materijal u koji ugrađujemo kuhinjske elemente bio bi kamen. Zanimljiva rješenja mogu se izvesti i od betona. Radna ploha kuhinje može se obložiti keramičkim pločicama ili granitom. Ako uređujete ljetnu kuhinju uz kuću na moru, idealno rješenje bilo bi korištenje autohtonog kamena za oblaganje.

Za podne obloge, osim kamena birat ćemo protuklizne keramičke pločice i tikovinu ili neku drugu egzotičnu vrstu drveta otpornu na vanjske utjecaje.Kako bismo se zaštitili od padalina i jakog sunca, bilo bi poželjno kuhinju natkriti. Na koji način ćemo je natkriti i koji ćemo materijal koristiti za natkrivanje, ovisit će o stilu kuhinje i namještaju (stol i stolice). Važno je pravilno ukomponirati boje i sve skupa stilski uskladiti s vanjskim izgledom kuće ili zgrade. U funkcionalnoj i lijepo uređenoj kuhinji na otvorenom, kuhanje i druženje s prijateljima bit će pravi užitak.

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Pri planiranju uređenja kuhinje u vrtu svakako uzmite u obzir udaljenost od kuće, kako biste što lakše i brže mogli unositi i iznositi stvari iz kuće.

2. Iznad radne površine postavite jaču rasvjetu za neometan rad noću, a prostor za blagovanje osvijetlite ambijentalnom rasvjetom.

3. Stilski uskladite sve elemente s vanjskim izgledom kuće. Pazite na kombinaciju boja i materijala, kako bi sve skupa djelovalo skladno i ukusno uređeno.

4. Za što dulji vijek kuhinje na otvorenom, birajte samo materijale koji su otporni na atmosferske utjecaje i laki za održavanje.

5. Želite li kuhinju na otvorenom koristiti i kada dođu hladniji dani, dobro će doći plinska lampa koja ima ugrađen grijač.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.