Naslovnica Interijeri

Odlučili ste se za gradnju bazena? 
To je sjajno, ali ovo morate znati!

Kuće koje imaju bazen u nas se smatraju luksuznima, no danas je moguće napraviti bazen i po povoljnoj cijeni
29. lipnja 2019. u 07:00 1 komentara 35585 prikaza
bazen

Sve donedavno bazeni su kod nas bili luksuz koji su si mogli priuštiti samo oni duboka džepa, mogli bismo reći – elita.

No današnja suvremena tehnologija i pojednostavljeni način izgradnje bazena omogućila je niže cijene pa samim time i dostupnost mnogima koji ga žele. Činjenica je da objekt koji ima i bazen na tržištu nekretnina postiže znatno višu cijenu. Osim što ima zdravstveni učinak i služi za rekreaciju, bazen je postao i središnje mjesto za druženje s obitelji i prijateljima. Stoga, vrlo je važno osmisliti bazen koji će biti funkcionalan i lijep.

bazen | Autor :

Oprezno s biljkama

Glavni faktor koji će utjecati na karakter bazena njegov je smještaj. Otvoreni bazen smješten u dvorištu ima i prednosti i mane kao i zatvoreni, smješten u kući ili tik uz nju. Smješten u vrtu, otvoreni bazen podignut će izgled cjelokupnog eksterijera vaše kuće te će djelovati osvježavajuće tijekom vrelih ljetnih noći.

Osim toga, osvježavajući učinak kupanja u njemu tijekom cijelog ljeta nenadoknadiv je. Izgradnja otvorenog bazena tehnički je jednostavnija i financijski povoljnija opcija od gradnje unutarnjeg. Najveća mana vanjskog otvorenog bazena jest njegov sezonski karakter i mogućnost korištenja samo za lijepih dana. Pri odabiru mjesta za izgradnju vanjskog bazena uzmite u obzir smjer dominantnog vjetra te se potrudite smjestiti ga u zavjetrinu. Postojeće instalacije vode i struje kao i praktičnost pri kasnijem korištenja neka budu razlog zbog kojeg ćete ga smjestiti što bliže kući. U neposrednoj blizini bazena ne bi smjelo biti listopadnog drveća i grmlja čije bi lišće padanjem u bazen opteretilo filtre za pročišćavanje.

Prostor oko bazena kao i ostale elemente (vrtni namještaj i roštilj) vizualno uskladite s vanjskim izgledom kuće i okoliša. Unutarnji, zatvoreni bazen, za razliku od vanjskog, omogućava korištenje tijekom cijele godine. Izgradnja unutarnjeg bazena kompleksniji je pothvat i zahtijeva veće financijske izdatke. Tijekom izgradnje unutarnjeg bazena potrebno je voditi računa o termo i hidroizolaciji zbog specifičnih mikroklimatskih uvjeta koji vladaju u prostoriji u kojoj je smješten bazen.

Klimatizacija je bitna

Problem koji se javlja kod zatvorenih bazena jest kondenzacija vode i isparavanje klora koji prodire u zidove te korodirajućim djelovanjem uništava armaturu. Kvalitetno riješena klimatizacija jedino je ključno rješenje za ovaj problem. Kako bi se iskoristile najbolje pogodnosti otvorenog i zatvorenog tipa bazena, kompromis bi bio bazen s djelomično pomičnim krovom i zidovima. No, ovo je rješenje prilično skupo i potrebno je dobro proanalizirati troškove prije nego što se odlučite za takvo što. Hoćete li odabrati pravokutni, ovalni ili zaobljeni oblik bazena kao i kolika će biti njegova veličina, ovisit će o vašim željama, mogućnostima i potrebama.