LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Štukature - najbrži način za postizanje luksuznog dojma u domu

Posebno efektno izgledaju lajsne, odnosno bordure kojima možete ukrasiti prazne zidove u obliku okvira što će prostor činiti glamuroznijim i dinamičnijim
13. kolovoza 2021. u 06:42 0 komentara 8513 prikaza
Foto: Thinkstock

Ako pratite svjetske časopise o uređenju interijera, primijetit ćete da strogi minimalizam u interijerima polako iščezava, a na scenu ponovo stupaju prostori koji odišu osobnošću, bogati detaljima i ukrasima. Poseban naglasak pridaje se ukrašavanju stropova i zidova ukrasnim lajsnama, takozvanim štukaturama.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

U novijoj prošlosti štukature su se izrađivale od gipsa, a danas se sve češće koriste one izrađene od stiropora ili poliuretana. Ukrasne lajsne od stiropora i poliuretana lako se postavljaju na zid i jeftinije su, a imaju isti efekt kao i one od gipsa. Mogu biti izrađene u različitim dimenzijama i formama, od običnih ravnih linija do bogato izrezbarenih.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Poliuretanske štukature čvrste su, homogene i lagane te vrlo podatne za obradu i postavljanje. Na zidove se lijepe građevinskim silikonskim ljepilom i jednostavno se postavljaju na čistu i suhu podlogu.

1 / 9
Dobra rasvjeta, kvalitetna sofa i decentti detalji prijedlog su s potpisom H&M Home

Prednost im je ta što su perive, tvrde poput drveta i otporne na udarce te su zbog toga pogodne i za postavljanje između poda i zida. Štukature nisu namijenjene samo prostorima s visokim stropovima, kako mnogi misle, nego ih slobodno možete koristiti i u modernim prostorima standardne visine.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne moraju to biti antički ili barokno oblikovani elementi, nego ravne i oble forme koje će svojom nenametljivom jednostavnošću u modernom interijeru svaki prostor učiniti privlačnim i zanimljivim. Štukaturama i ornamentima možete ukrašavati okvire vrata i prozora te time dodatno obogatiti vizualni dojam u prostoru.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Posebno efektno izgledaju lajsne, odnosno bordure kojima možete ukrasiti prazne zidove u obliku okvira što će prostor činiti glamuroznijim i dinamičnijim. Možete ih istaknuti odabirom boje koju želite, a ako ih obojite u boju zida postići ćete vrlo elegantan i nenametljiv dojam. Štukature najčešće možemo vidjeti bojene u bijelo i s takvima nećete pogriješiti bez obzira u kojem stilu je uređen vaš dom.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Osim estetskog efekta u interijeru, štukature mogu poslužiti i za postizanje vizualnog spuštanja i podizanja stropa. Strop ćete optički spustiti tako što ćete štukature postaviti na zid udaljene od stropa 20-ak ili nešto više centimetara. Strop i dio zida iznad štukature obojite u tamniju ili neku toplu boju, a donji dio zida u svijetlu boju. Ako pak želite vizualno povisiti prostoriju, to možete učiniti ugradnjom ukrasnih lajsni za indirektnu rasvjetu koje se postavljaju na zid oko 15 cm od stropa. Na njih ugradite rasvjetu okrenutu prema stropu tako da ga obasjava.

Umivaonik DOBRO JE ZNATI Spremate se renovirati kupaonicu? Evo 5 stvari koje trebate razmotriti Mala škola uređenja Promijenite raspored namještaja, boje, detalje i pustite proljeće u dom loft FUNKCIONALAN Moderan dom ima samo 25 kvadrata, ali sve funkcionira jer je interijer fleksibilan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.