bačvograd

Stare bačve pretvorene u apartmane prava su atrakcija kraj Šibenika

Nikola Zoko
13.06.2024.
u 06:00

Najteži je dio bio ishodovati dozvole za izgradnju, jer je to bio period legalizacije objekata, pa su svi bili zatrpani, ali smo u tom razdoblju napravili sve pripremne radnje, tako da su, kad je objekt napravljen, bačve brzo sastavljene, a već pripremljeni namještaj useljen. Nakon završetka soba bilo je još potrebno napraviti bazen koji dominira središnjim dijelom za odmor na otvorenom

U skrivenom kutku Dalmacije, nedaleko od predivnog Šibenika, krije se mjesto Razvođe, a u njemu jedno posebno utočište – Bačvograd. Ovaj neobični kompleks, osmišljen kao spoj tradicije, prirode i održivosti, pruža gostima izvanredno iskustvo koje će dugo pamtiti. Vlasnik ovog originalnog turističkog odredišta, Marko Duvančić, inženjer agronomije s velikim iskustvom, preoblikovao je nekadašnje otpadne bačve Dalmacijavina u čarobne smještajne jedinice. Potaknut svojim sjećanjima na velike bačve iz djetinjstva, odlučio je iskoristiti prostor kada su bačve bile na prodaju nakon stečaja Dalmacijavina.

Foto: Nikola Zoko

– Bačve su kupljene u Dalmacijavinu, kada su otišli u stečaj, rasprodavali su imovinu koja nije u funkciji proizvodnje. Budući da sam u Kaštelima išao u srednju poljoprivrednu školu, ostalo mi je u sjećanju kako izgledaju velike bačve, pa čuvši da se prodaju otišao sam po njih. Bile su derutne, ali meni jako zanimljive za malo neobičnije sobe. Isprva sam se vodio mišlju da napravim sobe u kamenim kućicama, a kad sam čuo za ovu prodaju vratio sam se onoj želji odnosno ideji iz mladosti – kaže Duvančić.

Ideja za Bačvograd rodila se, naime, iz Duvančićeve ljubavi prema poljoprivredi i vinogradarstvu.  – Budući da sam diplomirani inženjer agronomije, sâm sam, uz pomoć radnika, vodio proces rastavljanja, transportiranja i ponovnog sastavljanja bačvi. Dok su se čekale dozvole za izgradnju objekta u kojem će bačve biti smještene, kupio sam stari namještaj gdje god se nešto takvo prodavalo i lagano ga u slobodno vrijeme počeo restaurirati. Bilo je dosta popravaka, ali kako volim raditi s drvom to mi nije bio problem – prepričava ponosno.

Foto: Nikola Zoko

– Odmah mi je Ministarstvo turizma pomoglo financijski u projektu Inovativni turizam, a i OTP banka, kada je vidjela o čemu se radi, ponudila se pomoći oko kredita HBOR-a i jamstva HAMAG-a. I jedni i drugi rekli su: "Ti samo radi, ovo je dobro, a mi ćemo ti pomoći" – objašnjava vlasnik i napominje:

– Najteži je dio bio ishodovati dozvole za izgradnju, jer je to bio period legalizacije objekata, pa su svi bili zatrpani, ali smo u tom razdoblju napravili sve pripremne radnje, tako da su, kad je objekt napravljen, bačve brzo sastavljene, a već pripremljeni namještaj useljen. Nakon završetka soba bilo je još potrebno napraviti bazen koji dominira središnjim dijelom za odmor na otvorenom. Najteži dio izgradnje odnosi se na zidanje kamenog zida oko objekta, jer s kamenom nije lako raditi. Počeli su dolaziti prvi gosti i dojmovi su bili iznenađujuće dobri, kao i brojevi noćenja. Uz imanje na kojem je danas sedam bačvi s 14 kreveta imam i malu konobu odnosno restoran u kojem pripremamo domaću hranu i to je, uz neobično iskustvo spavanja u vinskim bačvama, još jedan od detalja koji gosti komentiraju superlativima. Postupno je krenulo uređenje šireg okoliša i naseljavanja domaćih životinja pa sada gosti na raspolaganju imaju 55.000 četvornih metara, a osim životinja tu je i veći vinograd na 12.000 četvornih metara. Planovi za budućnost uključuju maksimalnu samoodrživost gospodarstva, već su sada postavljeni paneli za proizvodnju struje i grijanje vode, biljne ostatke iz proizvodnje i kuhinje iskorištavamo za razne stvari te želimo što više ozeleniti okoliš. Što se tiče tipa gostiju, to su 80 posto stranci, srednje do starije životne dobi.

1/10

Ovaj jedinstveni kompleks nudi gostima ne samo nezaboravno iskustvo spavanja u bačvama, već i domaću hranu te mogućnost uživanja u prirodi, što je gostima posebno zanimljivo.

– Gosti mogu spavati u udobnim krevetima unutar golemih bačvi, što je rijetkost u turističkoj industriji. Ova ideja omogućuje posjetiteljima jedinstveno iskustvo kombinirajući vinsku tradiciju s modernim turizmom. Nakon ugodnog noćenja u bačvama, gosti se mogu zaputiti prema moru ili istražiti okolne atrakcije, uključujući Primošten i vinogradarski položaj Bucavac – objasnio je Duvančić.

Foto: Nikola Zoko

No Bačvograd nije samo turistički kompleks, već i ekološki osviještena destinacija. Marko ističe da je oko 70 posto objekta održivo, ističući razne korake koje su poduzeli prema potpunoj samoodrživosti. Recikliranje biljnih ostataka iz proizvodnje i kuhinje, korištenje panela za proizvodnju struje i grijanje vode samo su neki od njih.

Bačvograd nije samo mjesto za odmor, već i inspiracija za održivi turizam i brigu o okolišu. Ovdje se tradicija spaja s modernim pristupom, a gosti ostavljajući ovaj čarobni kutak osjećaju se ne samo osvježeno, već i inspirirano da zaštite prirodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije