s puno stila

Stan na Bačvicama: Miks dobrih komada i božanstvenog pogleda

stan Bačvice
Foto: Privatna arhiva
1/11
07.09.2020.
u 06:27

Nešto dizajnersko, nešto jeftino, nešto otkvačeno i zanimljivo – sve se to može pronaći u 200 četvornih metara splitskog stana koji se može pohvaliti najljepšim pogledom u gradu

Svi koji dobro poznaju vizure Splita, znaju da ova dvoetažna ljepotica na Bačvicama ima jedan od najljepših pogleda na grad podno Marjana. S jedne strane pogled preko pučine završava na Braču i Šolti, a s druge strane na katedralu svetog Duje, splitsku rivu i Dioklecijanovu palaču. Posebnost pozicije je i činjenica da je pogled jednako atraktivan u svako godišnje doba, i danju i noću. Iako nije bio presudan, i taj božanstveni pogled jedan je od razloga što su se vlasnici odlučili za kupnju baš ovog stana.

Foto: zvonimir ferina

Kako su i tijekom dovršenja gradnje razmišljali o interijeru, taj su posao povjerili Liliani Lelas, splitskoj dizajnerici prepoznatljivoj po katkad smjelim kombinacijama koje se ogledaju u odličnim mješavinama skupog i jeftinijeg namještaja, rađenog po njezinim nacrtima ili izborom kultnih komada svjetskih dizajnerskih imena. Pred Lilianu Lelas postavljen je samo jedan uvjet – opremiti i namjestiti stan da bude urban i topao.

Kuhinja puna iznenađenja

Prije bilo kakvog razgovora o namještaju Liliana je inzistirala i na nekim preinakama u prostoru. Jedna od njezinih najvažnijih intervencija bio je kutni stakleni zid. Zbog njega je stan dobio taj božanstveni pogled, a poslije se u interijeru pokazao i izuzetno dekorativnim jer igra različitog dnevnog svjetla u prostoru stvara nevjerojatnu atmosferu. Opremajući prostor, Liliana je ostala vjerna svojim omiljenim dizajnerima. Tako se u prostoru našla njezina omiljena ležaljka, chaises longues, Antibodi Patrizije Urquiole, prepoznatljive Formasettijeve tapete i različiti dekorativni jastučići, lampa Ktribe i stolci Ghost Philippea Starka, Supernova Ferruccija Lavianija, Bon Bon Tables Thorna Boontjea, Yo yo Jacoba Wagnera, stolci Nanook Philippea Bestenheidera, nagrađivani laserski izrađen stolić dizajnera Neringa Dervinyte i dio namještaja iz kolekcije Vuzete. Iz njihove kolekcije u splitski stan došao je dvosjed u dnevnom boravku i bračni krevet u roditeljskoj spavaćoj sobi.

Foto: zvonimir ferina

Dobar dio namještaja rađen je prema nacrtima dizajnerice, a poslije je izrađen u splitskoj stolarskoj tvrtki Rašin. Posebno je zanimljiva kuhinja iza čijih se zatvorenih ploha krije pravo carstvo pomagala u kuhinji ili zanimljivih polica koje se lagano izvlače.

Dizajnerica Lelas intervenirala je i u neke dizajnerske komade.

– Moja je intervencija prije svega bila u izboru tkanina, primjerice za stolce. Tako su oni postali unikatni komadi posebno rađeni za ovaj interijer.

Cijeli stan ima oko 200 četvornih metara i kroz veći dio interijera protežu se iste boje. Igra bijele i crne razbijena je s nekoliko jakih kolorističkih akcenata koji se ogledaju u zanimljivim detaljima i crvenim stropom na gornjoj etaži. Crvena je izabrana da bi se dobila zanimljiva perspektiva prostora. Manji iskorak u bojama napravljen je u dječjim sobama. One su uređivane u suradnji s najmlađim članovima obitelji vlasnika – i, naravno, svaki od njih birao je svoje boje.

Toplinu domu daje i pomalo neobičan parket, premazan sivom uljanom bojom. Dinamiku prostoru daju i tapete postavljene na zidove. Posebno je zanimljiva 3-D tapeta Mojsije koja dolazi iz poznate Fornasettijeve kolekcije.

– Tapete su uvijek moj izbor jer prostoru daju novu dimenziju i čine ga zanimljivijim – ističe dizajnerica naglašavajući kako uvijek pazi da s tapetama ne pretjera jer, po logici, manje je više, pretjerivanje može izazvati sasvim suprotni efekt.

Dvije etaže stana povezane su raskošnim stubama sa staklenom ogradom. Stube ne opterećuju interijer, a prostor ispod njih dobro je iskorišten za ugradbene ormare. Tu su smješteni i neki od tehničkih elemenata stana.

Foto: zvonimir ferina

Ulaz – iskaznica interijera

Cijeli interijer uređen je u samo nekoliko mjeseci, a dizajnerica kaže da je to bio posao bez nekih velikih nepredvidivih problema, uz dobru suradnju s vlasnicima i jasnu viziju kako bi uredila veliki prostor.

– Naravno – ističe Liliana Lelas – kad pred sobom imate tako veliki prostor, onda dizajner ima slobodu i poigrati se nekim stvarima, što uvijek daje dozu šarma, a kad promišljam neki interijer, posebno se koncentriram na ulazni prostor jer on je prva impresija kad se dolazi u stan. On je, rekla bih, identifikacijska iskaznica interijera. Stoga uvijek nastojim da su ti ulazni prostori pomalo neformalni, originalni, zanimljivi i dostojni svega onoga što se u prostoru nalazi – naglašava dizajnerica dodajući kako joj je baš u ovom stanu ulazni prostor ono čemu se posebno divi i s čime je posebno zadovoljna. Dodaje i da je veseli raspored ponekih komada namještaja, ističući primjer počivaljke Antibodi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije