noviteti

Solarni kolektori štede novac i stvaraju ugodnu mikroklimu

kolektori
Foto: Promo fotografije
1/2
06.11.2015.
u 10:30

Solarventil su solarni kolektori nove generacije. Rade potpuno besplatno, proizvodeći električbu i toplinsku energiju i vrlo su učinkoviti

Kvalitetno iskoristiti Sunčevu energiju, izravno je konvertirati u toplinsku ili električnu energiju i stvoriti ugodnu mikroklimu u prostoru, zadatak je kojem težimo. S obzirom na to da se u Hrvatskoj prosječna dozračena Sunčeva energija kreće od 1,20 do 1,60 MWh/m², ovisno o tome radi li se o kontinentalnom ili primorskom dijelu zemlje, okretanje prema ugradnji solarnih kolektora razumna je odluka koja štedi novac, ali i druge resurse kojima se koristimo za grijanje ili hlađenje prostora.

Prijatelj zdravlja
Usporedbe radi, zemlje s manjom dozračenom energijom sunca, primjerice, poput zemalja srednje i sjeverne Europe, uspješno koriste energiju sunca. Na tržištu postoji velik broj solarnih kolektora, a jedan od noviteta je i solarni kolektor pod nazivom Solarventil. Ivica Šćurić iz tvrtke Čempres usluge ističe:

Foto: Promo fotografije

– Ovaj kolektor radi potpuno besplatno, automatski, proizvodeći električnu i toplinksu energiju, te je po tome jedinstven, a zahvaljujući Sunčevoj energiji uređaj je vrlo učinkovit i u doba godine kad je sunčanih sati malo.
Dodaje i kako ovaj tip kolektora ima veliku ulogu u stvaranju ugodne mikroklime u prostoru, lišene štetnih čestica i neugodnih mirisa.

Dodatne funkcije
Funkcija kolektora istodobno je provjetravanje, odvlaživanje i dodatno zagrijavanje prostora.​ Postizanje te optimalnosti izuzetno je važno jer povećana vlaga stvara i neugodan miris, pojavu pljesni i gljivica, a posljedica su trajni zdrastveni problemi, posebno s dišnim putovima i alergijama, što je posebno naglašeno kod djece i starijih osoba.

Idealna pozicija za montažu solarnih panela su južna, jugoistočna ili jugozapadna strana. Postavljaju se izravno na zid, što daje najbolje rezultate, ili na nosače ako se postavlja na krov.
Valja znati da je vijek solarnih ćelija do 20 godina, a svoju primjenu imaju i u višestambenim zgradama, obiteljskim kućama, tvornicama, svim javnim prostorima.

Specifičnost Solarventil kolektora je i njihova ugradnja na pomalo neobična mjesta, primjerice, jahte ili kamp kućice.

>>Simpozij o zelenoj gradnji: održivi materijali i tehnologije

Komentara 1

SO
Solar1
21:22 22.11.2015.

Od kada smo kupili Solarni kolektor vidno nam se promijenila klima u kući na način da nam je sada zrak svjež i zgrijan te imamo i manje troškove grijanja, a sve to za 0 kuna!! Solarni kolektor nam upuhuje svježi i zagrijan zrak u kuću i na taj nam način mijenja kompletnu klimu u kući. Vlaga nam je smanjena na najmanju mjeru, a ona je uzrok velike većine bolesti. Svima preporučujem neka kupe kolektor a on će im raditi besplatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije