kuća iz snova

Dom nastao spajanjem starih derutnih kućica oduševit će vas na prvi pogled

Foto: Zara Home
1/21
16.11.2022.
u 06:00

Jim je restaurirao četiri minijaturne derutne seoske kućice uz crkvu sv. Petra i pretvorio ih u svoj dom

U kući-muzeju Kettle’s Yard u Cambridgeu, koja je nekada bila dom kolekcionarskog bračnog para Ede, Zara Home nam pokazuje svoju zimsku kolekciju. To je životni projekt dvoje esteta gdje vlada ljepota objekata i svakodnevice.

Foto: Zara Home

Jim Ede i njegova supruga Helen u Cambridge su stigli 1956. godine nakon što su živjeli u Londonu, Maroku i Francuskoj. Uz pomoć arhitekta Rowlanda de Wintona Aldridgea, Jim je restaurirao četiri minijaturne derutne seoske kućice uz crkvu sv. Petra i pretvorio ih u svoj dom. Tamo je uz puno pažnje postavio svoja umjetnička djela, namještaj, keramiku i prirodne objekte stvarajući specifičan harmoničan i poetičan svijet, kuću ispunjenu ljubavlju i senzibilitetom zahvaljujući nepogrešivom oku vlasnika.

Foto: Zara Home

U Kettle’s Yardu svjetlo se igra sa staklom, drvom, kamenom, keramikom i platnom, a umjetnost, dekoracija i prostor međusobno si daju život. Interijer je istovremeno strog i profinjen, intiman i fascinantan, s dražima ležernoga, ali koji u pozadini pokazuje duboku i istančanu posvećenost detaljima i ukusu za lijepo.

Foto: Zara Home


Ovdje je sve međusobno povezano, pa su pronađeni predmeti, kao i oni iz prirode uzdignuti do kategorije umjetnosti.

Jim je bio strastveni obožavatelj slikarstva, radio je u muzeju National Gallery u Londonu i nakon toga u Tateu kao kustos, a i sam je slikao.

Foto: Zara Home


Zahvaljujući svom prijateljstvu s umjetnicima i istomišljenicima, sakupio je značajnu kolekciju koja je sada izložena u Kettle’s Yardu.

„Kettle’s Yard nije umjetnička galerija ili muzej... to je jednostavno skup djela koja odražavaju moj ukus ili ukus određenog vremena. To je, zapravo, kontinuirani način života ovih zadnjih pedeset godina.“ - govori Jim.

Foto: Zara Home

Zara Home traži i odabire elemente koji se prilagođavaju savršenstvu ovoga ambijenta, pa s poštovanjem raspoređuje tekstile, posuđe, keramiku, svjetiljke, posteljinu i ukrasne predmete iz kolekcije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije