LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Savladajte trikove stručnjaka za uređenje balkona

26. kolovoza 2019. u 08:30 0 komentara 6859 prikaza
balkon
Foto: Promo fotografije
Pogledajte galeriju 1/7

Svi koji žive u gradskim središtima znaju vrijednost i blagotvoran učinak boravka u prirodi, ali u tome teško mogu svakodnevno uživati. Balkoni u urbanim središtima obično su manjih površina, a mnogi su okrenuti i na prilično neuređene dvorišne strane, s pogledom na oronule okolne fasade. Predlažem stoga nekoliko rješenja koja će pomoći stvoriti male oaze zelenila i mira u kojima će se moći mirno popiti jutarnja kava usred džungle asfalta i betona te tipičnih gradskih zvukova automobila, tramvaja i užurbanog mnoštva koje uvijek kao da nekamo kasni.

balkon | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

Vizualno povećanje

Mali balkoni vole željezni i drveni namještaj na rasklapanje, a ako ima dovoljno prostora, i manju sofu-dvosjed ili klupu s udobnim jastucima. Na manje i laganije stolce na rasklapanje dobro će “sjesti” jastučići koji se vežu za noge i naslone – preporučujem uskladiti njihove boje i dezene sa stolnjakom. Na manjim balkonima dobro je izabrati stolice i stol u kompletu – iste linije i boje, a i općenito preporučujem izbjegavanje prevelikog šarenila. Keramičke podne pločice neka budu manjih dimenzija, a ako su tekstilni dodaci i cvijeće raznih boja, pločice neka budu jednobojne. Na gradskim balkonima sve se češće nalaze i drvene podne obloge, odnosno paralelno postavljene uže daske. Ispod stola mogu se staviti lagani pamučni tepisi s diskretnim uzorcima i prugama, što će balkon vizualno povećati.

balkon | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

Cvijeće kao dekor

Maleni balkoni ponajprije osvajaju svojim šarmom i udobnošću – zato je dobro imati spremište (unutrašnjost klupe, niža komoda) u koje će se odlagati dekice, čaše, svijeće protiv komaraca, dodatni jastučići.

balkon | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

Glavni dekor neka budu lončanice smještene u istovjetne metalne ili glinene lonce za cvijeće, ili prazne krletke za ptice. Osim začinskog bilja, za koje je dobro odvojiti jedan od kutova, na manjim balkonima zanimljiv će dekor biti i posađene malene papričice i mini rajčice. Osim cvijeća i bilja, uvijek dobrim dekorom pokazat će se i pokoji tanjur ili zdjela s voćem.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.