Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Ovu kuću morate voljeti - spaja moderan dizajn i netaknutu prirodu ispod Sljemena

Vodimo vas u obiteljsku kuću imena “K” koja oduševljava svime – položajem, arhitekturom, originalnim rješenjima i interijerom koji se doima još većim nego što jest, a riječ je o uistinu impresivnoj kvadraturi
10. listopada 2017. u 08:30 4 komentara 2283 prikaza
Foto: Damir Fabijanić
Pogledajte galeriju 1/7

Ako ste zaljubljenici u moderan dizajn, ravne linije i puno staklenih stijena koje omogućuju dotok dnevne svjetlosti tijekom cijelog dana, onda će vas ova obiteljska kuća koja se zove “K” i koju potpisuje arhitektonski tim studija 3LHD doslovno oboriti s nogu! 
Naime, obiteljska kuća “K” oduševljava svime – položajem, arhitekturom, originalnim rješenjima i interijerom koji se doima još većim nego što jest, a riječ je o uistinu impresivnoj kvadraturi.

 | Autor : Damir Fabijanić Foto: Damir Fabijanić

Kuća je smještena u rezidencijalnoj podsljemenskoj zoni na velikoj parceli i na blagoj istočnoj padini na samome rubu šumskog područja.


Smještajem objekta uz ulicu i u sjeverozapadni ugao parcele dala se prednost prekrasnom pogledu prema šumi i iskoristila se denivelacija terena za razvijanje volumena objekta – objašnjavaju u arhitektonskom studiju 3LHD.


Koncept kuće tematizira oblik školjke ili puževe kućice koji se zasniva na spiralnom uvijanju oko svoje osi pa se tako svi sadržaji, odnosno funkcionalni sklopovi kuće spiralno nižu i grade oko središnjeg atrija.


– Atrij je nastao da bi nadoknadio svjetlost u dnevnim prostorijama te omogućio dvostrano osvjetljenje – ističu arhitekti.
Kuća se maksimalno otvara i dvoetažno raste prema velikoj zelenoj livadi i šumi, dok se prema ulici zatvara jednostavnim jednoetažnim pročeljem sa skrivenim garažnim vratima.

 | Autor : Damir Fabijanić Foto: Damir Fabijanić


– Gotovo obrnuto od kretanja u puževoj kući, u kuću “K” ulazi se kroz skromni neprimjetan ulaz postavljen rubno na južnom pročelju, gdje počinje put spiralnog kretanja oko atrija i kroz poluetaže kuće i završava u velikom dnevnom boravku koji se otvara prema vanjskoj terasi i šumi – objasnili su u 3LHD-u.
Raznoliki i višebrojni sadržaji koji su našli svoje mjesto u kući odabrani prema potrebama i željama ukućana smješteni su na 600 četvornih metara tlocrtne površine i na nekoliko poluetaža da bi se što bolje iskoristila visinska razlika u terenu i vizualno smanjio volumen kuće. 
Sva pročelja i terase kuće obloženi su netretiranim tikovim drvenim daskama.

 | Autor : Damir Fabijanić Foto: Damir Fabijanić

Oblaganje drvetom nastavlja se i u interijeru kao posljedica spiralnog kretanja te kako bi se postigla što intimnija i ugodnija atmosfera.

Tako su podovi i mjestimično zidovi obloženi tikovim drvenim daskama, dok su stropovi i zidovi primarno bijeli, a crna boja na njima pojavljuje je kao akcent ili sredstvo usmjeravanja vizura i kretanja.
 Zanimljiv iskorak od decentnog kolorita unutrašnjosti kuće napravljen je u prostoru wellnessa i bazena, u čijem prigušenom ambijentu dominantno crnog letvičastog stropa i zlatnog krivudavog zida pravu atmosferu stvara promjenjiva RGB rasvjeta od purpurnog do plavog spektra dajući prostoru gotovo scenografsku dimenziju. Kuriozitetni dodatak i završni akcent kuće zasigurno je krovna terasa na koju se dolazi, dakako, spiralnim vanjskim stubištem “obješenim” u atriju između prve etaže i krova naglašavajući tako da obiteljska kuća, osim što je dom jednoj obitelji, može postati prostor za realizaciju različitih društvenih interakcija, prostor ugode, luksuza, hedonizma i iznenađenja.

 | Autor : Damir Fabijanić Foto: Damir Fabijanić

Dakle, voljeli ili ne moderni način arhitekture, dizajna i uređenja interijera, prema ovoj kući ne možete ostati ravnodušni jer jednostavno svojim originalnim idejama i materijalima koji su korišteni mami uzdahe.

Uz to, ova je kuća dokaz da se promišljenim postavljanjem u prostor i arhitekturom u službi čovjekovih potreba mogu izroditi vrlo atraktivna i funkcionalna rješenja koja izvlače maksimum.

Elipso

  • navijeke:

    Samo korektnosti radi, uz tekst i fotografije ovog "članka" moralo bi pisati plaćeni oglas. Ovaj Alcatraz, kojem samo fale stražarski tornjevi i puškarnice već je reklamiran u yutarnjem i tužno je to nazivati spojem prirode i dizajna, jer taj i ... prikaži još! takav spoj se ne vidi nigdje. A "originalni" dizajn kopija je američkih modernih kuća prije nekoliko desetaka godina. Šteta devastiranog prostora.

  • Fr@njo:

    Bez da ikog uvrijedim, slici iz vana kao podrucna skola..cemu i zasto sluzi nenormalna visina stropova, stepenice do neba, prolaz uz njih proporcionalno uzak..oft kopier nicht erreicht..Ako se vlasnici u kuci osjecaju ugodno , onda je to u redu..za druge ... prikaži još!ge , tipicno djelo ucenika hrvatskog graditelja maksimirskog stadiona.autor priloga uz hrpetinu nabacanih fraza ,trebao nam je podariti koju sliku i okoline u rezidencijalnom dijelu..da vidimo i elektrin dizajnirani betonski stup tipa Kandahar, kanalizacijske ili septicke poklopce obetonirane sa patinom ala Shangai , klimu i satelitsku.

  • centras1:

    oksimoron, ravne linije i previše stakla nisu u razvijenim zemljama odavno moderni dizajn. dajte nađite ovakvu kasarnu u nekom ozbiljnom zapadnoeuropskom gradu, da je rađena u zadnjih 10 godina. kao i obično, debelo zaostajemo za trendovima, ovo je šik za ... prikaži još! balkanske skorojeviće što nevješto prikrivaju turbo-folk nagnuće. inače, ostakljenje u civiliziranim zemljama projektanti ne rade bez detaljnog izračuna prirodne rasvjete na danoj lokaciji. ovo je naprosto loš, zaostao i dekadentan koncept koji može proći u vuko-ebinama u kojima je sprječena normalna tržišna konkurencija.