Popravci prije zime

Ovo je 10 poslova za koje je pametnije da angažirate majstora!

Ovo je 10 poslova za koje je pametnije da angažirate majstora!
Foto: Thinkstock
1/3
12.09.2020.
u 07:00

Dobar i kvalitetan majstor svakako će ponuditi najbolje rješenje

Ugodni jesenski dani pravo su vrijeme za detaljni pregled i inventuru stanja doma. Detektirati problem znači imati i mirnu zimu, a eventualne dotrajalosti ili napravljenu štetu tijekom vremena lakše je sanirati sada nego kad počnu hladnoće, kiša, znatno kraći dani i snijeg. Ali ovo je i dobro vrijeme za preuređenja. Neke radove u svojoj kući i stanu svakako možemo napraviti sami ili uz pomoć prijatelja i susjeda. Ali, u neke se bolje ne petljati, jer zahtjevaju stručnost, vještinu i - dobar alat.

Foto: Thinkstock


Ponajprije se to tiče popravaka ili ugradnju elektro i vodovodnih instalacija, pregleda i punjenja sustava centralnoga grijanja, popravka krova i oluka, čišćenja dimnjaka, popravaka oštečenja na vanjskoj stolariji, postavljanje mogućih izolacija ili oštećenja fasade... Dobar i kvalitetan majstor svakako će ponuditi najbolje i najadekvatnije rješenje koje će često u konačnici biti puno jeftinije nego nečiji nestručan i improvizirani rad. A da se s majstorima bude u ljubavi, prvo mu pokažite problem, zatražite troškovnik i točno definirajte opis poslova te rok izvedbe radova.

Kosi i ravni krovovi, terase...

Treba ih pregledavati svakih nekoliko godina
Letimični pregled krova bilo bi dobro napraviti svaku jesen, jer zbog hladnoće, snijega, leda i kiše može doći do oštećenja crijepova ili nekog drugog pokrova i prodora vode na spojevima. Što je pokrov krova stariji, to su problemi češći i očekivaniji. Važno je dobro pogledati i oluke i redovito ih čistiti od smeća koje se tijekom godine nakuplja. Valja kontrolirati ravne krovove i terase i njihove slivnike, jer voda lako nalazi svoj put.

Prozori i vrata čuvaju toplinu doma

Provjerite zatvaraju li se i prianjaju li dobro
Da bi se uštedilo na grijanju, prvi je zadatak pregledati vrata i prozore. Zaštitne izolacijske trake možete postaviti sami, ali oštećenja stolarije ili stakla ipak prepustite stručnjacima. Oštećenja okvira valja sanirati ili njihovim štukanjem ili punjenjem silikonom te kasnijim bojanjem bojom ili lazurama. Mijenjate li staklo, gdje god je to moguće koristite s izolacijskim svojstvima.Pogledajte i pragove ulaznih vrata.



Nema igre s plinskim bojlerima

Ugljični monoksid je plin koji ubija
Plinske bojlere treba servisirati jednom godišnje. Servis znači mehaničko čišćenje plamenika, izmjenjivača, elektroda paljenja te elektrode ionizacije. Dobro je napraviti kemijsko čišćenje izmjenjivača sanitarne vode, digitalno podešavanje tlaka plinske rampe, diferencijalnim manometrom podešavanja sagorijevanja bojlera. Treba provjeriti i sigurnosni ventil, termostat dimnih plinova nepropusnosti dimovodne instalacije radi prevencije istjecanja CO.

Loše elektroinstalacije mogu izazvati požar

Improvizirane strujne instalacije su opasnost
Kvalitetne uklopno/isklopne sklopke i dobro izoliranje strujne instalacije, elektro ormarići i elektro satovi znače i potpunu sigurnost. Stoga, ne igrajte se sami sa strujom, ne spajajte improvizirajući sami različite kućanske aparate, lustere, ne ugrađujte utičnice i prekidače, "ne razvlačite" struju ako vam to nije struka. Elektroinstalacije posebno valja pregledavati ako vam sklopka češće iskače. Pripazite na vrstu i jačinu žarulja koje stavljajte u rasvjetna tijela, jer prejaka mogu izazvati kratki spoj.

Izolirajte šahtove i vanjske ventile

Puknuća cijevi su česta, a šteta velika
Sve vanjske šahtove, cijevi i vodomjer te cijevi i slavine na otvorenom prije zime treba dobro i kvalitetno izolirati. Na tržištu postoji niz kvalitetnih izolacijskih materijala i poklopaca koje će sačuvati cijevi i tijekom najnižih temperatura. Izolacija mogu biti premazne i one koje "odijevaju" cijevi. Na izolacijama ne treba štediti. Šteta koja može nastati puknućem cijevi ili vodomjera obično su velika, njihovo saniranje traje i po nekoliko dana i su skupe. Pravodobno pozivanje majstora je jeftinije.

Dimnjačar donosi sreću, ali i mir

Pregled dimnjaka je zakonska obveza
Bez obzira kako se grijali u svom domu, koristite li dimnjak, on se mora redovito čistiti. I za to je najbolje pozvati ovlaštenu osobu. Loš dimnjak prepun čađe može izazvati niz problema. Dimnjake treba pregledavati i čistiti najmanje jednom godišnje. Tijekom ogrijevne sezone, pokaže li se potreba, dimnjak se može i češće čistiti.



Dobro je poznavati materijale

Važno je znati sve o njima i potrebnim količinama
Posljednjih dva desetljeća na tržištu se pojavilo niz materijala koje pružaju velike mogućnosti i osiguravaju kvalitetnu izvedbu radova. Teško je sve pratiti, zato prije obavljanja bilo kojeg posla dobro se informirati što je novo i za što je koji od ponuđenih materijala najpogodniji. Ali, i oprez! Nije svaki materijal pogodan za svaku podlogu i za svaki postavljeni zadatak. Prije kupnje materijala savjetujte se sa stručnom osobom - i o vrstama, i o potrebnim količinama određenog materijala.

Bojanje zidova, postavljanje pločica

Male (ali važne) majstorske tajne
Ljepljenje pločica i postavljanje sanitarija, bojanje zidova, brušenje parketa ili zidanje ipak je posao za majstore. Svaki od ovih poslova ima svoje stroge zakonitosti i može biti dobro izveden samo ako ih se pridržava. Ilustrativni primjer za to je blagi, gotovo neprimjetni nagib koje moraju podne keramičke pločice u kupaonici prema slivniku. Riječ je tek o milimetarskom pomaku koji se nikako ne smije vidjeti golim okom, niti osjetiti kod hodanja. A takvih sličnih majstorskih tajni je napretek i nemojte ih zanemariti.

Napunite sustav centralnog grijanja

Pregledajte sustav i provjerite radijatore
Prije sezone grijanja važno je pregledati sustav centralnoga grijanja i napuniti ga vodom. Punjenje može biti jednostavno, ali oprez. Bolje je kontaktirati majstora kako postigla idealna punoća sustava i idealan pritisak u bojleru. A taj idealni pritisak ovisi o vrsti bojlera, njegovom načinu i poziciji ugradnje. Stoga, tu je potrebna stručna pomoć ili temeljito iščitavanje uputa i preporuka proizvođača. Radijatore treba ozračiti i provjeriti da negdje ne cure. Posebno su osjetljivi ventili.

Iskopi, rušenja, zidanje, betoniranje...

Prije radova nabavite tehničku dokumentaciju
Da se uopće upustite u taj posao potrebno je imati kvalitetnu projektnu dokumentaciju koja mora napraviti ovlaštena osoba. Nedopustivo je rušenje, primjerice zidova, bez statističkih proračuna, betoniranja bez stručnog znanja, radova na iskopima ako se dobro ne poznaje teren jer uvijek može prijetiti opasnost od klizišta ili mogućih podzemnih voda. Nestručna osoba može pogriješiti i kod "običnog" zidanja ciglom, postavljanja knaufa, grubog i finog žbukanja. A to onda košta!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije