simboli božića

Imela je ove godine najpopularnija blagdanska biljka, evo u čemu je tajna

imela
Ivan Lesinger
16.12.2023.
u 07:00

Drvce i božićna zvijezda imaju dostojnu konkurenciju u nekim manje poznatim biljnim vrstama, idealnim za ovo doba godine

Pored okićenog božićnog drvca, božićna zvijezda sa svojim prekrasnim crvenim i bijelim cvjetovima svakako je jedan od simbola Božića kada su biljke u pitanju. Bez njih gotovo da je nemoguće zamisliti blagdane. One spadaju u one neizostavne sitnice i rituale koje nam blagdane čine ljepšim i potpunijim.

Foto: pixabay

No, drvce i božićna zvijezda imaju dostojnu konkurenciju u nekim manje poznatim biljnim vrstama, idealnim za ovo doba godine. Neke od njih, poput imele, su u nekim kulturama dio božićne tradicije koju polako i mi preuzimamo., a baš je ove godine upravo imela iznimno opopularna. Uz imelu tu su i božikovina, božićni kaktus, amarilisi i eukaliptus i svi oni unose toplu atmosferu u domove, kao i živost koje u zimskim mjesecima, kada je tako malo zelenila i svježine oko nas.

imela
1/11

Vrijeme je da ih pobliže upoznate i njima ukrasite svoj dom. Ili, poklonite dragim ljudima.

IMELA - Uz ovu ljekovitu biljku prekrasnih bijelih plodova koja raste u obliku grma vežu se mnoga vjerovanja. Jedno od njih je da zbog toga što nema korijenja, ona zapravo izrasta iz raja. Drugo, poznatije vjerovanje, koje ju je i pretvorilo u simbol Božića jest da donosi blagostanje u dom u kojem se nalazi ili da ljubljenje ispod nje u božićno vrijeme donosi sreću. Ovaj običaj, nastao u Engleskoj, danas je raširen u mnogim europskim zemljama i Americi. Zato ćete često vidjeti stručke grana imele kako vise na ulaznim vratima ili u hodniku kuće. 

Foto: pixabay

BOŽIĆNI KAKTUS - Ova vrsta kaktusa najljepša je krajem godine zbog svojih prekrasnih crvenih, bijelih ili ružičastih cvjetova kojima oblilato cvate. Budući da uspijevaju upravo u ovo doba, kaktus je dobio naziv božićni. U zimskom sivilu njegovi raskošni cvjetovi pravi su praznik za oči. Kako bi se cvjetovi što duže održali, stavite ga na svjetlo mjesto i ne prihranjujte ga do proljeća. I ne mijenjate mu mjesto i ne okrećite teglu, osim kada procvate - približite ga izvoru sunca i ostavite tamo do toplijih mjeseci. 

Foto: pixabay

BOŽIKOVINA - Ovaj zimzeleni grm koji rađa crvenim bobicama prepun je vjerske simbolike - debelo zeleno lišće oštrih rubova predstavlja vječni život, dok su bobice simbol uskrsnuća. Stavlja se u božićno vrijeme iznad vrata ili se njime dekoriraju vjenčići i aranžmani. Mnogi to čine ne samo zbog njegove dekorativnosti, nego i zbog vjerovanja da nas božikovina štiti od nesreće. Ono što svakako morate znati jest da s božikovinom morate biti oprezni jer su joj plodovi otrovni.

Foto: Dom i vrt

AMARILIS - Nitko ne ostaje ravnodušan pred ljepotom amarilisa jer njegovi krupni cvjetovi jarkih boja i u obliku trube doista su predivan vizualni doživljaj kojeg se ne možete nagledati. Amarilis je prilično nezahtjevna biljka i neće vam, iako ste možda početnik, biti teško uspješno je uzgojiti i postići da svake zime procvjeta i uljepšava tako vaš dom sve do kraja proljeća. Vrijeme sadnje lukovica amarilisa je od sredine studenoga do sredine veljače – dakle, još ove sezone možete se okušati u njihovom uzgoju.

Foto: pixabay

EUKALIPTUS - Iako većina vrtlara o njemu ne razmišlja kao o kućnoj biljci, ova brzorastuća biljka raste na jako osvijetljenom mjestu.S vremena na vrijeme orežite eukaliptus kako bi bio pun i grmovit. Svojim čarobnim mirisom ispunjavat će prostoriju u kojoj se nalazi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije