u što uložiti?

Dizajneri interijera otkrivaju pet glavnih trendova za 2022. u domovima

Enza Home
18.12.2021.
u 07:00

Posljednje dvije godine dale su mnogima od nas priliku da razmislimo o tome tko smo i kako želimo živjeti - kaže dizajner interijera Joshua Smith

Vrijeme je za pozdrav s 2021., našom drugom godinom života u pandemiji. Kako su se mnogi elementi svakodnevnog života počeli vraćati u normalu – potkrijepljeni cjepivima – počeli smo se upuštati u svijet i ponovno se okupljati s obitelji i prijateljima. Ali za mnoge su domovi ostali središte postojanja. Želja za udobnošću i stabilnošću potaknula je mnoge izbore uređenja i dizajna ove godine, a iste će teme i dalje dominirati trendovima uređenja interijera u 2022., kažu stručnjaci.

Posljednje dvije godine dale su mnogima od nas priliku da razmislimo o tome tko smo i kako želimo živjeti - kaže dizajner interijera Joshua Smith. "Naši domovi trebaju inspirirati naš um i hraniti naš duh, a to se može izraziti na mnogo različitih načina za različite ljude."

Foto: H&M Home

Ovo je 5 trendova u dizajnu doma za koje stručnjaci kažu da će biti posvuda.

Nijanse zelene

Ako su izbori za boju godine 2022. bilo kakav pokazatelj, zelena trenutno ima veliki trenutak. Tvrtke za bojenje, uključujući Sherwin-Williams, Benjamin Moore, PPG i druge, navele su nijansu zelene kao glavni trend boja za nadolazeću godinu. Dakako, uz Pantoneovu boju godine Very Peri.

Foto: H&M Home

Zakrivljene linije

U namještaju, uzorcima i arhitekturi, kutni, geometrijski oblici popularni u prošlim godinama zamjenjuju se mekšim, valovitijim linijama. Krivulje su navedene u Pinterestovom izvješću o predviđanju trendova za 2022., u kojem je zabilježen značajan porast interesa pretraživanja zakrivljenih zidova i kauča u dnevnim sobama tijekom prošle godine. Sada se meke linije, lukovi i krivulje pojavljuju u kolekcijama namještaja raznih brendova.

Foto: H&M Home

Topli neutralni tonovi

Oštre bijele, čelično sive i druge hladne neutralne boje su dugogodišnji favoriti koji pružaju čist, suvremeni izgled, ali preferencije se počinju pomicati u toplijem smjeru. "Predviđam da ćemo vidjeti ponovnu pojavu toplijih paleta boja i suptilan pomak natrag na kremaste, bež boje", kaže Smith. Očekujte da ćete vidjeti bogatije, zemljanije nijanse, uključujući tamnocrvenu, aplicirane na zidove, presvlake i drugi namještaj kako bi potaknuli ugodnu, privlačnu atmosferu.

Foto: LG

Slojevitost i teksture

Od svih trendova uređenja interijera 2022., najčešće se spominjala tekstura. Dizajnerica interijera iz Južne Karoline Caroline Brackett predviđa da će u godini pre nama biti popularno "sve što je krzneno, kockasto ili ugodno", dok Erin Coren iz Curated Nest Interiors vidi više rubova i ukrasnih ukrasa na horizontu. "Slojevi i teksture su sada posvuda u modi, a dizajn interijera obično ne zaostaje", kaže Coren. Čak i zidovi dobivaju teksturalne tretmane tehnikama poput pranja vapna i boja koje oponašaju završnu obradu žbuke, kaže kalifornijska dizajnerica Lindye Galloway. Kako biste postigli ugodan, slojevit izgled kroz namještaj i dodatke, potražite razne materijale kao što su prirodni kamen, koža, drvo i metal, kao i tkanine visoke teksture poput buklea.

Foto: Enza Home

Vintage i novo

Umjesto da kupuju sav novi namještaj, ljudi sve više kupuju antikvitete i vintage komade, kaže dizajnerica interijera iz Milwaukeeja Anna Franklin. "Antikviteti i vintage dekor i namještaj ne samo da su ekološki prihvatljivi budući da prenamjenjujete predmete, već dopuštaju suprotstavljenost između starog i novog u prostoru", kaže ona. Pogotovo usred poremećaja u opskrbnom lancu i višemjesečnih čekanja, kupovina vintage komada poželjnija je nego ikad. Prema izvješću s online tržišta Mercari, Amerikanci su prošle godine potrošili više od 17 milijardi dolara na polovni namještaj i druge predmete za dom, a očekuje se da će taj broj samo rasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije