Super savjeti

Najbolje čuvane tajne dizajnera interijera: Pazite na strop, hrabro s uzorcima, a kupaonici se posvetite najviše

BoConcept
26.08.2021.
u 06:34

Po pitanju kontrasta i uparivanja boja takanina i zidova, ako imate svjetliji namještaj on će predivno doći do izražaja s tamnom pozadinom i obrnuto

Ako ste krenuli, ili planirate krenuti, s preuređenja doma, a avantura je to u koju se upuštate sami, evo par savjeta dizajnera interijera koje bi bi bilo pametno slijediti. Kod odabira boja osluhnite prostor koji vas okružuje te se inspirirajte stilom i tontalitetima boja koje već prevladavaju kroz vaš namještaj. Ukoliko niste sigurni i niste jedni od onih koji vole eksperimantirati, karta kojom uvijek igrate na sigurno su neutralne boje poput bijele, sive i bež.

Ako je bijela boja vaš favorit pripazite da vaš prostor ne postane previše sterilan. Ipak je vaš dom prostor u kojim dišu emocije, a ako nije svakako bi trebao postati jer uvijek je najljepši dom bio onaj u kojem su sretni ljudi. Osjećaj sterilnosti i hladnoće možete izbjeći na način da bijelu lagano nijansirate ili ćete se pak u potpunosti fokusirati na ostale elemente interijera. Tako ćete dominaciju prepustiti tepihu, zavjesama, sofi, komodama ili raznim zidnim dekoracijama.

Po pitanju kontrasta i uparivanja boja takanina i zidova, ako imate svjetliji namještaj on će predivno doći do izražaja s tamnom pozadinom i obrnuto. Ako se odlučite na tamne i jako dominante tonove poput primjerice tamno sive do crne neka to bude jedan do maksimalno dva zida i neka vam on bude okosnica na koju ćete nastaviti graditi ostale elemente u interijeru.

Foto: BoConcept

Bilo da se radilo o sofi, fotelji ili o samo jednom jastučiću gledajte da materijal ne nosi identični ton boje zida jer time ćete se dovesti u jednu od onih situacija kada stanete i promatrate prostoriju kojoj, iako na prvi pogled sve djeluje da je spojeno u redu, nedostaje „ono nešto“. Ako vam srce ipak kaže – ista boja, poigrajte se tim tonom kroz neki cvjetni ili geometrijski uzorak. Pri odabiru idealne boje najbolje je da otiđete do specijalizirane trgovine i zatražite besplatnu ton kartu te s njom na licu mjesta, uz pravo osvjetljenje i namještaj kojeg već posjedujete, u miru odaberete idealnu boju.

Foto: Nord Produkt

Kad odeberete boju na redu su detalji. Biofilni smjer u dizajnu i arhitekturi interijera svakako je hit, a temelji se na oponašanju vanjskog svijeta, a podrazumijeva materijale, boje i teksture koje se mogu naći u prirodi. Primjerice, u planove dekoracije interijera možete uklopiti nijanse zelenih, bež i zemljanih tonova te materijale poput drveta, kamena ili ratana. Takvi materijali i boje utjelovljeni su pod nazivom garden room koncept, koji se postiže stvaranjem male oaze od prirodnih biljaka raznih vrsta i veličina. Zemljani tonovi i materijali poput drveta ili kamena nekoć su bili rezervirani samo za vrtne prostore, dok se danas uspješno uklapaju u dnevni boravak i spavaće sobe čineći neodoljivu harmoniju prostora. 

Foto: BoConcept

Uz sve veću popularnost učenja i rada od kuće, multifunkcionalni prostori postali su jedan od vodećih trendova kada je u pitanju uređenje interijera. Koncept otvorenog prostora zamijenio je strogo odvojene prostorije, a tehnološke inovacije sve češće dolaze kao spoj vrhunskih značajki i elegantnog dizajna.

Foto: Nord Produkt

Jedna od važnijih stavki pru uređenju svakako je kupaonica. Budući da je povezujemo s trenucima opuštanja i relaksacije nakon svakodnevnih obaveza, kupaonica je mnogima omiljena prostorija u stanu. Kao i u svijetu mode, tijekom uređenja kupaonice možete odabrati između jednostavnosti i minimalizma ili veselih i bogatih uzoraka. Tako će, primjerice, samostojeća kada biti jedan luksuzni detalj, dok će kombinacija različitih uzoraka, poput prugica, cvjetnih i geometrijskih uzoraka donijeti osvježenje u vaš kućni wellness prostor.

1/25

Ovu godinu obilježio je, a ostat će tu i u idućoj, grandmillenial stil odnosno kombinacija modernog dizajna i retro elemenata. Imajući to u vidu, možete pretražiti stara potkrovlja, garaže te posjetiti sajmove i antikvarijate. 

Želite li izbjeći minimalizam, odaberite pozadine s cvjetnim motivima, poput onih inspiriranih trešnjinim cvijetom. Uz to, ostaje mogućnost murala i fotografija u okvirima različitih veličina i oblika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije