uradi sam

Riješite se ogrebotina na drvenom namještaju uz pomoć sastojaka koje imate kod kuće

kuhinja
Thinkstock
29.03.2022.
u 06:15

Ako ste voljni sami se obračunati s ogrebotinama, donosimo vam par ideja za njihovo saniranje u kućnoj radinosti. Naravno, ovi recepti bit će učinkoviti s površinskim ogrebotinama dok će one veće i dublje učiniti manje vidljivima

Stol, stolac, komoda, ormar, kuhinja s ogrebotinama? Baciti, prikriti ili pokušati popraviti?... Ako imate drveni namještaj sigurno ste se bar jednom suočili s ovom dilemom jer ogrebotine su jednostavno neizbježne na drvenim površinama, posebno onima koje se često koriste. Ako ste voljni sami se obračunati s ogrebotinama, donosimo vam par ideja za njihovo saniranje u kućnoj radinosti. Naravno, ovi recepti bit će učinkoviti s površinskim ogrebotinama dok će one veće i dublje učiniti manje vidljivima. Ove trikove isprobati možete već danas jer sva ova sredstva imate pri ruci.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Jednostavan recept za uklanjanje ogrebotina na tamnjim drvenim površinama uključuje samo dva sastojka - vodu i crni čaj. U pola šalice vruće vode stavite dvije vrećice crnoga čaja i pustite da odstoji pet minuta pa izvadite vrećice. Vatom ili krpicom umočenom u tekućinu natapkajte namještaj, pustite da odstoji desetak minuta, a zatim pobrišite suhom krpom.

Foto: pixabay

Drugi recept za "brisanje" ogrebotina uključuje - crnu kavu. Skuhaje malo jaču crnu(tursku) kavu i pamučnom krpicom ili vatom tapkajte po oštećenom dijelu namještaja. Kava će ogrebotine učiniti tamnijima i manje vidljivima pa je ovaj trik najbolji za najmještaj od tamnijih vrsta drveta.

Lesnina Welnova kuhinja
Foto: Lesnina

Ako imate namještaj u bojama ili pak svijetlijih tonova rješenje su  - pastele. Pastele su odlične za ogrebotine jer su masne, a možete ih pronaći u najrazličitijim nijansama pa ćete lako pronaći onu najsličniju boji drveta od kojega je namještaj. Otopite pastelu na pari ili u mikrovalnoj pećnici na tanjuriću i rastopljenom smjesom natapkajte oštećeni dio namještaja i njome popunite ogrebotinu.

kuhinja
1/9

Ako imate namještaj svijetlijih nijansi posegnite za orahom, točnije orahovim uljem. Oštećeni dio namještaja natapkajte krpicom ili vatom umočenom u ulje oraha. Možete koristiti i sam plod. Izvadite orah iz ljuske, prepolovite ga i jednom polovicom trljajte dijagonalno po ogrebotini. Pričekajte par minuta da drvo upije ulje iz oraha i ispolirajte površinu mekom krpom. Ogrebotini više neće biti ni traga! Umjesto oraha možete koristiti badem ili brazilski oraščić. Ovaj trik pokazao se posebno dobrim za uklanjanje ogrebotina na parketu ili drvenom podu.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije