Svijet interijera

Velika promjena: Opsežnom adaptacijom stvoren je moderan, mladenački dom

stan
Arhiva
11.12.2021.
u 07:00

Mladenački stan kompletno je renoviran, a izmjenom tlocrta dobiveno je puno prirodnog svjetla

Stvaranje novog životnog prostora iznova, na starim temeljima, dizajnerima interijera velik je izazov. Potvrđuje to i ovaj stan na zagrebačkom Jarunu koji su dizajnerica Mirjana Mikulec i njezin tim uredili za mladu vlasnicu koja im je došla s prilično izazovnim projektom. Naime, ovaj, svega 40-ak četvornih metara velik stan bilo je potrebno kompletno renovirati i adaptirati, odnosno prilagoditi njezinim zahtjevima.


Foto: Arhiva

"Ovdje je riječ o prilično malom životnom prostoru koji smo počeli opremati za klijenticu koja je još bila studentica", objašnjava Mirjana Mikulec te dodaje:
"Stan je kompletno renoviran, većina je zidova srušena da bi prostor bio što otvoreniji. Kako ne bi djelovao skučeno, nit vodilja pri izradi tlocrtnog rješenja bila je stvaranje otvorenog tipa prostora. Samim stanom dominiraju bijele ili vrlo svijetle površine – od zidova i podova do namještaja koji je rađen po mjeri", objašnjava dizajnerica.

Foto: Arhiva

Zahvati koji su se radili bili su veliki i opsežni i nije bila riječ isključivo o uređenju interijera, nego i o ozbiljnim građevinskim zahvatima.

"Kako je idejno, a potom i izvedbeno rješenje predviđalo kompletnu renovaciju, najveći su radovi samim time bili oni građevinski – rušenje zidova, provođenje instalacija, gradnja novih i obnova nosivih zidova. Tu je i postavljanje novih podnih obloga, izrada namještaja po mjeri...", objašnjava dizajnerica pokušavajući dočarati veličinu zahvata.
 "Gotovo je sav namještaj izrađen po mjeri zbog relativno skromne kvadrature", ističe i objašnjava čemu takav potez: "Tako smo se najbolje mogli prilagoditi željama klijentice i realnom potencijalu stana", zaključuje.

U stanu ne nedostaje svjetla, a čini se da je, osim motiva Londona koji su u svakom djeliću stana, lajtmotiv bio spoj crne i bijele s tek pokojim detaljem u boji.

Foto: Arhiva

"Cilj nam je bio stvoriti svjetlom okupan, otvoren i mladenački prostor. Budući da je klijentica željela personaliziran prostor, njezini omiljeni glumci i motivi najdražeg grada Londona protežu se kroz cijeli stan", kaže dizajnerica dodajući da je u cijelom stanu naglasak na detaljima.

Budući da je osnova (zidovi, podovi i namještaj po mjeri) jednostavna i neutralna, pojedini manji komadi namještaja i detalji poslužili su kao akcenti i dali prostoru stilski pečat, primjerice tabure, tepih, pa čak i hladnjak.

Foto: Arhiva

Vlasničina fascinacija filmskom umjetnošću i britanskom prijestolnicom vidljiva je odmah s vrata, u cijelom stanu postavljene su fotografije njenih omiljenih glumaca, posebno se ističe predimenzionirana canvas slika, dok se ljubav prema Londonu ocrtava u malim detaljima, u spavaćoj sobi, ali i na masivnijim komadima, recimo hladnjaku koji je “obojen” u “Union Jack” ili pak u zatvorenoj lođi, koja je pretvorena u radnu sobu, a u kojoj dominira zid na kojem je poznati londonski simbol – crveni autobus na kat! Zanimljivo je spomenuti da je zamijenjena i kompletna stolarija te da su postavljene nove podne obloge.

Foto: Arhiva

U dnevnoj i spavaćoj sobi riječ je o svijetlom parketu, dok su u kuhinji i kupaonici osvanule nove, crno-bijele pločice. Kuhinja je izrađena po dizajneričinim zamislima, od medijapana visokog sjaja u bijeloj boji s hladnjakom kao stilskim akcentom

Foto: Arhiva
.

Crno-bijeli svijet ovog mladenačkog stana razbijaju mekani kauč i zanimljivi tabure te detalji koje vlasnica godinama skuplja. Kako bi se stan doimao većim, sve veće površine, uključujući zidove i namještaj, bijeli su, a na prozorima nema zavjesa da bi se dobio dom okupan svjetlom. 
Tepih u dnevnom boravku, koji je integriran s blagovaonicom, zanimljiv je detalj koji razbija monotoniju i podiže atmosferu u stanu dajući mu toplinu. Spavaća je soba odvojena pregradnim zidovima koji ujedno služe kao police za knjige. Kako je spavaći prostor intiman, ali malen, prostor se dodatno štedjelo ugradnjom kliznih vrata te krevetom koji skriva i skladišni prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije