DOMAĆI DIZAJN

Lampe Ade Kezić inspirirane pričom 'Djevojčica sa šibicama'

ada kezić pepeljara i lampa matches
Foto: Dražen lapić
1/13
24.02.2015.
u 11:45

Zagrebačka dizajnerica predstavila je na izložbi Proces pepeljaru koja se može koristiti s dvije strane te podnu svjetiljku Matches koja se lako uklapa u mladenačke interijere

Na izložbi 'Proces' članova Zajednice za industrijski dizajn koju je organizirala Hrvatska gospodarska komora u svom galerijskom prostoru u Draškovićevoj ulici u Zagrebu dizajnerica Ada Kezić izložila je dva svoja nova rada.

Riječ je o podnim lampama Matches i prototipu pepeljare koju je osmislila zajedno s kolegom Krešimirom Ćavarom. Trenutno su mladi dizajneri u potrazi za potencijalnim proizvođačem s kojim bi ostvarili poslovnu suradnju i radili pepeljare u serijskoj proizvodnji.

Sudeći po radu koji je prethodio Matchesu, klub stolićima Piazza Luce nagrađenim na posljednjoj Ambijenti, koji su ujedno i svjetiljka dalo bi se zaključiti kako su rasvjetna tijela u foksu interesa Ade Kezić. No, dizajnerica ističe kako je prije svega zanima ekološki dizajn i uporaba prirodnih, recikliranih materijala.

- Cilj mi je kroz oblikovanje dobiti proizvod koji je višefunkcionalan, ekonomski isplativ, lako upotrebljiv i, naravno, dopadljiv – govori Ada Kezić te dodajte kako ju najviše inspirira priroda te oblici koje nalazimo u njoj pa se u svome radu sve više okreće organskoj arhitekturi odnosno dizajnu. Kao svoje uzore Ada navodi Antonija Gaudija i Rudolfa Steinera.

Jednostavne podne lampe Matches nastale su kao plod suradnje s ilustratoricom Marselom Hajdinjak, a inspiracija im je bila priča 'Djevojčica sa šibicama' koju je Marsela oslikala. Kako se kroz cijelu Andersenovu priču provlače šibice, one su postale glavni oblikovni element.

Foto: Dražen Lapić

- Rješenje se samo nametnulo slijedeći proporcije šibice kao i materijal od kojeg su napravljenje. Žarulja naravno simobolizira plamen i toplinu dok različite visine lampe sugeriraju stupanj izgorjelosti šibice - tek zapaljena šibica (velika lampa), na pola izgorjela šibica (srednja lampa) i dogorjela šibica (mala lampa) – objašnjava dizajnerica.

Za postolje Ada je odabrala jelovinu, jeftiniju vrstu drveta koja se lako uklapa u mladenačke interijere i ekonomski je prihvatljiva. Lampe se za sada izrađuju po narudžbi, a mogu se nabaviti pojedinačno ili u kompletu.

Foto: Dražen Lapić

Pepeljara je rezultat natječaja New Camel Astray Design Contesta kojeg je proveo Invented4 s kojom su Ada Kezić i Krešmir Ćavar ušli u top 3 finalista. Osobitost pepeljare jest što sem ože koristit s obje strane – i gornje i donje.

>>Otkrijte što ima novoga u svijetu domaćeg dizajna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije