LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Jedna od posljednjih zgrada koje je projektirala Zaha Hadid počela se graditi u Češkoj i izgleda sjajno

Ciljajući LEED Platinum certifikat, Masaryčkin dizajn uključuje krovne vrtove i trostruko izoliranu fasadu koja osigurava optimalno prirodno svjetlo na svim radnim mjestima i u zajedničkim prostorijama
22. listopada 2021. u 10:10 0 komentara 1860 prikaza
Foto: ZHA

Gradnja zgrade Masaryčka u Pragu se nastavlja sa dovršenom strukturom maloprodajnih razina u prizemlju i na prvom katu. Počeli su radovi na izgradnji viših katova konzolnih ureda s krovnim vrtovima na terasama. Otvaranje zgrade planirano je za 2023. godine. Riječ je od jednom od posljednjih projekata koje potpisuje preminula arhitektica Zaha Hadid, a realizacije se, u suradnji s kooperantima, prihvatio njezin ured ZHA.

 | Autor : ZHA Foto: ZHA

Masaryčka - zgrada od 28.000 m2 obuhvaća sedam katova unutar svog istočnog dijela, a na zapadnom dijelu doseže devet katova. Masaryčka dizajn je ujedinjujući arhitektonski odgovor definiran cirkulacijskim putevima kroz lokaciju koja daje pristup novim građanskim prostorima unutar glavnog prometnog čvorišta grada. Integrirajući se s rekonstrukcijom Správa železnica (Češke željeznice) povijesne željezničke stanice Masaryk koja će stvoriti novi javni park djelomično iznad željezničkih pruga, Masaryčkin dizajn će osigurati novu pješačku rutu između Ulice Na Florenci na sjeveru i Hybernská Bulevara na jugu , osim poboljšanja pristupa donjim željezničkim peronima.

 | Autor : ZHA Foto: ZHA

Smještena uz željezničku stanicu koja je već nekoliko desetljeća napuštena, Masaryčka će postojeće parkiralište zamijeniti novim javnim trgom koji uključuje ulaze u gradsku mrežu metroa. Ovaj novi trg stvorit će vrata dobrodošlice u grad za prigradske i domaće željezničke usluge, kao i putnike koji koriste planiranu željezničku vezu zračne luke do međunarodne zračne luke Vaclav Havel u Pragu.

 | Autor : ZHA Foto: ZHA

Uspostavljajući dijalog s urbanizmom praškog Starog grada, poznatog kao 'grad 100 tornjeva', vanjske peraje unutar Masaryčkine fasade transformiraju horizontalnu kompoziciju projekta duž ulice do okomitosti njenog zapadnog kraja okrenutog prema tornjevima Starog grada.

 | Autor : ZHA Foto: ZHA

Ciljajući LEED Platinum certifikat, Masaryčkin dizajn uključuje krovne vrtove i trostruko izoliranu fasadu koja osigurava optimalno prirodno svjetlo na svim radnim mjestima i u zajedničkim prostorijama. Prirodna ventilacija će biti podržana visokoučinkovitim postrojenjem sa sustavima povrata otpadne topline. Fotonaponski će uređaji prikupljati obnovljivu energiju, dok će pametni sustavi upravljanja neprestano nadzirati i prilagođavati kontrole okoliša kako bi smanjili potrošnju energije.

 | Autor : ZHA Foto: ZHA

Opsežna sadnja grmlja i drveća koja se navodnjavaju prikupljanjem kišnice, uključujući preobrazbu ulice u drvored, pružit će novom kvartu hladnu ljetnu hladovinu i prirodno pročišćavanje zraka. Sustavi niskog protoka i recikliranje sive vode dodatno će smanjiti potrošnju vode u centru.

 | Autor : ZHA Foto: ZHA

Masaryčkina konstrukcija i nabava daje prioritet lokalnim dobavljačima i materijalima s visokim udjelom recikliranog materijala kako bi se ispunili ciljevi za 2025. za utjelovljeni i operativni ugljik postavljeni RIBA 2030 Climate Challenge.

bundeve dekoracija inspiracija Jednostavno, jeftino i atraktivno - dekorirajte dom bundevama, trajat će vam i dva mjeseca ambineta Sjećate se domaćih hit montažnih kuća? Sad dolaze u još boljem izdanju! novo na tržištu RUNO - novi genijalni tepisi koji se izrađuju u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.