ambineta

Sjećate se domaćih hit montažnih kuća? Sad dolaze u još boljem izdanju!

Davorin Višnjić/Pixell
21.10.2021.
u 16:15

Ovogodišnja Ambienta prvi je sajam na Zgerbačkom velesajmu nakon 18 mjeseci pauze. Dolazi u skromnijem obliku, u samo jednom paviljonu, ali svakako ju se isplati posjetiti. I, naravno, ulaz je slobodan

Danas je na Zagrebačkom velesajmu otvorena AMBIENTA, 48. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. Ovogodišnja Ambienta, prvi sajam nakon 18 mjeseci pauze, u nešto je skromnijem obujmu, u samo jednom paviljonu, onom broj 5. No, iako skromnija, ima mnogo toga za ponuditi.

Foto: Davorin Višnjić/Pixell

Sa sadržajnim fokusom na unutarnjem uređenju, dizajnu i pratećoj industriji, Salon je odlično mjesto za inspiraciju u uređenju doma kao i za redizajn postojećih prostora. Povrh svega posebna cjelina - Design Zona predstavlja dizajnerske novitete u izradi namještaja, dok prateća izložba umjetnina -  Art Fair Zagreb donosi umjetničku nadogradnju djelima slikara, kipara i fotografa. U sklopu Salona posebno je zastupljen i Horeca, segment industrijskog programa opreme.

Foto: Davorin Višnjić/Pixell

Prije svečanog otvorenja sajama okupljenima se obratila a dr.sc. Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma rekavši: „Mi Ambientu vidimo kao pokret za hrvatsku drvnu industriju, komunikacijsku platformu i summit povezanih industrija koje se bave svim aspektima stanovanja, od izgradnje, do opremanja i uređenja objekta, preko dizajna, umjetnosti, kao i posebne ponude uređaja za kućanstvo i ugostiteljsko-uslužnu djelatnost. To je njena misija koju smo zajedno gradili s našim izlagačima i institucijama. Ovogodišnje izdanje Salona pripremali smo u uvjetima Covida, vremenima velike poslovne neizvjesnosti ali uspjeli smo okupiti drvno prerađivačku industriju, proizvođače namještaja, inovativne dizajnere, slikare i umjetnike te profesionalce svojih područja u kojem ćete moći uživati narednih dana do nedjelje. Salon se prezentira s tematskim cjelinama Namještaj i unutarnje uređenje te industrijski program, Design Zona, Art Fair Zagreb i Horeca programom.“

Foto: Davorin Višnjić/Pixell

Dr.sc. Luka Korlaet, zamjenik i izaslanik gradonačelnika grada Zagreba na otvorenju je izjavio: „Iako su se na sajmu nametnuli neki novi uvjeti održavanja vjerujem da ćete vidjeti da nisu bitno utjecali na njegovu kvalitetu jer se Zagrebački velesajam potrudio da programski i sadržajno bude zanimljiv kao što je bilo prijašnjih godina. Sajam Ambienta je jedan od najvažnijih nacionalnih događaja za drvnu industriju u Hrvatskoj, ali i za naše ukupno gospodarstvo. Potičući rast proizvodnje i izvoza i ukupnih aktivnosti ove industrijske grane te domaćih noviteta i suvremenih tehnoloških rješenja u industriji gotovih proizvoda od drva kroz godine se pozicionirala kao lider u ovom dijelu Europe.“

Foto: Davorin Višnjić/Pixell

Ambientu je svečano otvorila mr.sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske istaknuvši pri tome neke statističke podatke: „Vrijednost proizvodnje u ovom sektoru je gotovo 14 milijardi kuna i to je vrlo važna i strateška grana. Najviše od svega njezin strateški značaj za Hrvatsku dokazuju sami drvoprerađivači i proizvođači namještaja sa iskazanom vrijednošću proizvodnje s činjenicom da preko 11% zaposlenih u prerađivačkoj industriji jesu zaposleni u drvoprerađivačkoj industriji i industriji s činjenicom da unatoč nepovoljnim okolnostima izvozni napori rezultiraju plodom i s činjenicom da je udio ove industrije u prerađivačkoj industriji hrvatskog gospodarstva gotovo 8%.„

Foto: Davorin Višnjić/Pixell

Ono što je pak nas oduševilo velik je broj domaćih izlagača iako su prisutni i stranci, ukupno devet zemalja predstavlja se na sajmu. A poseban hit, ili atrakcija, domaće su monatažne kuće iz Zeline s potpisom brenda Male kuće o kojima smo već pisali i koje su izazvale veliki interes. Sada su predstavili nove modele koji su još funkcionalniji, vizaulno atraktivniji i opremljeniji. Mobilne i modularne kuće trend za koji vlada sve veći interes u Hrvatskoj, i to ne samo kada je riječ o kućama za odmor i pomoćnim objektima, a svoju popularnost jednim dijelom mogu zahvaliti i razornim potresima koji su pogodili Hrvatsku.

Foto: Davorin Višnjić/Pixell

- Mobilne i modularne kuće ne služe samo kao kuće za odmor i nemaju namjenu pomoćnih objekata već su postale glavni objekti u kojima ljudi svakodnevno žive i borave. Zanimljiv je statistički podatak kako u visokorazvijenim državama svijeta (Njemačka, SAD, Kanada, Norveška, Švedska, Danska, Francuska...) upravo ovakav način i stil gradnje čini tržišni udio veći od 50% što bi značilo kako je svaka druga obiteljska kuća montažnog, modularnog ili mobilnog stila gradnje. Pri tome treba napomenuti da su mobilne kuće objekti koje proizvodimo na kotačima te se one mogu transportirati po terenu. Za ovakve objekte u većini slučajeva nije potrebna ni građevinska dozvola budući da su mobilne, tj. privremeno smještene. Modularne kuće se ne mogu transportirati, te je za njihovo preseljenje i transport potrebna dizalica i specijalni prijevoz – ističe Mario Košćec iz Malih kuća.

Foto: Davorin Višnjić/Pixell

Veseli nas i da se trend zelenih zidova, sa živim biljkama, širi velikom brzinom, a prema viđenom kombinacije biljaka su gotovo pa neograničene.

Foto: Davorin Višnjić/Pixell

Tu je i novitet iz zabočke Regeneracije. Na Ambienti su premijerno predstavili novi brend Regaleriju koja je zadužena isključivo za moderne tepihe koji izgledaju - svjetski.

Ambienta je otvorena do nedjelje, 24. listopada. Radno vrijeme Salona je od 10,00 do 19,00 sati.

ULAZ NA SAJAM JE SLOBODAN uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili važećeg negativnog testa (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati). Djeca do 12 godina starosti ulaze bez ograničenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije