U samom završetku blagdanske sezone, Noir43 potvrđuje zašto se o njemu govori kao o jednom od rijetkih mjesta u Zagrebu gdje su kokteli ravnopravan dio gastronomskog iskustva, a ne tek uvod ili završetak večeri. Ovdje se kokteli ne doživljavaju kao recepti, nego kao izvedbe, pažljivo režirane u skladu s prostorom, glazbom, kuhinjom i gostima. U finalu blagdanske sezone, ovo it zagrebačko mjesto nudi nešto rijetko na domaćoj barskoj sceni, koktele koji nisu samo sezonski hit, već mali autorski projekti, osmišljeni s jednakom pažnjom kao jelo u vrhunskom restoranu. Ove zime u fokusu su tri kreacije koje najbolje opisuju njihovu filozofiju: Femme Fatale, Petite Verte i Enfant Terrible.
Kako ističe glavni barmen Filip Došen, kokteli se ne rade da bi bili “laki” ili trendovski, nego da bi ispričali priču kroz tehniku, sastojke i izvedbu. Elegantna, precizna i zavodljiva – baš kao i njezino ime. Femme Fatale spaja Old Pilots Strawberry Gin i Lillet Rouge, uz nekoliko kapi rhubarb bittersa. Koktel se miješa i poslužuje bez leda, u martini čaši, s tek diskretnom koricom limuna kao završnim dodirom. Riječ je o čistom, aromatičnom koktelu koji naglašava balans i profinjenost, idealnom za početak večeri.
Petite Verte predstavlja razigraniju i odvažniju stranu ovog bara. Baza je mezcal infuziran pršutom ili pancetom, čime se doslovno briše granica između šanka i kuhinje. Infuzija se radi od ostataka koji se zbog vizualnog efekta ne koriste na platama – zagrijavanjem na tavi i infuziranjem u destilat, čime Noir43 dodatno naglašava zero waste pristup. Uz mezcal dolaze Midori, agavin sirup i svježi sok limete, a koktel se poslužuje u tumbler čaši s velikom kockom leda, dekoriran prženom pancetom ili pršutom na štapiću. Rezultat je kompleksan, diman i neočekivano pitak koktel koji izaziva znatiželju već pri prvom gutljaju.
Najmračniji i najintenzivniji od trojca, Enfant Terrible donosi ozbiljan, gotovo meditativan karakter. Woodford Rye infuziran kakaovim nibsima kombinira se s redukcijom Porta, karameliziranog šećera i klinčića, a cijeli koktel dodatno se dimí suhim timijanom i korom badema. Poslužuje se u double old fashioned čaši, s velikom kockom leda i koricom naranče. Ovaj koktel više je ritual nego piće – spor, topao i dubok, idealan za kasnije sate večeri.
Ono što povezuje sva tri koktela jest pristup: precizna tehnika, lokalno razmišljanje, dijalog s kuhinjom i izvedba kao ključni dio iskustva. U vremenu kada se traže autentična gastro iskustva, Noir43 nudi upravo to: koktele koji se pamte, jer nisu napravljeni da se popiju brzo – nego da se dožive. U duhu dijeljenja znanja i približavanja miksologije široj publici, tijekom blagdanskog razdoblja stručni tim ovog bara će objavljivati i kratke edukativne video zapise, u kojima će pokazivati kako kod kuće pripremiti koktele na ekspertnoj razini, uz profesionalne savjete, tehnike i objašnjenja. Blagdanski program u Noiru 43 osmišljen je kao nastavak njihove filozofije “više od izlaska”, pa se završetak sezone pretvara u dva događaja koji spajaju gastronomiju, ritam i community atmosferu.
Na Badnjak, 24. prosinca, “Good Deeds & Bad Beats” donosi dnevno-noćni koncept koji tradiciju bakalara veže uz solidarnost: tijekom dana poslužuje se bakalar na bijelo uz humanitarnu komponentu i to-go ponudu, a navečer Noir 43 prelazi u dinner & dance format uz glazbeni program, cocktail show i druženje za stolovima. Doček Nove godine zamišljen je kao zaokruženi, večernji doživljaj — elegantan, energičan i dovoljno poseban da kraj godine pretvori u izlazak koji se pamti. Za one koji kraj godine žele obilježiti promišljeno, s dobrim pićem, kvalitetnom atmosferom i osjećajem da su doživjeli nešto drugačije, Noir43 ostaje jedno od rijetkih mjesta gdje se blagdanski koktel pamti i nakon što se čaša isprazni.