moć osjeta

Jedan povoljan detalj sve je što vam treba za ugodnu atmosferu u svakoj prostoriji doma

12.07.2021.
u 10:24

Istraživanja su pokazala da 95 posto svog života provedemo u zatvorenim prostorima, što je dobar razlog za odabir organskih eteričnih ulja i posebnog načina aromaterapije jer osim ugodnog mirisa, ono utječe i na kvalitetu života

Jedan od pet ljudskih osjeta je miris. Pozitivni mirisi, baš kao i oni negativni, isprepleteni su emocijama, a upravo su emocije povezane s našom percepcijom mirisa. Svaki miris koji nam stvara ugodu, omogućit će i da se bolje osjećamo, a zbog te je individualnosti upravo ovaj osjet najposebniji.

Važnost stvaranja pozitivnih emocija prepoznali su i brojni marketinški stručnjaci koji su, kreirajući ugodnu atmosferu uz brendiranje mirisom, pronašli način da steknu lojalne potrošače koji će im se iznova vraćati. Neki od najpoznatijih brendova u svijetu koriste upravo ovu tehniku da iskustvo usluge podignu na višu razinu. Sve to pridonosi većoj vidljivosti brenda, stvaranju potrebe za ponovnim iskustvom te percepciji visoke kvalitete usluge.

Da bi sve to bilo moguće, važno je jasno definirati poruke koje brend odabranim mirisom želi poslati, kao i razloge zašto je brendiranje mirisom potrebno za posao. Krajem 1990-ih avionska kompanija Singapore Airlines kreirala je vlastiti miris koji koriste stjuardese, a stavlja se i na tople ručnike. Jedinstven i ugodan, miris je postao nešto što su korisnici prepoznali kao posebnost ovog brenda. Neki hotelski lanci kao što je Hyatt Place također su prepoznali moć mirisa i preko desetljeća ga koriste kako bi utjecali na sveukupni doživljaj njihove usluge. Danas su postigli da u više od 300 hotela pružaju jedinstveno iskustvo koje je lako namirisati već prvim ulaskom u prostorije hotela. Ono će se dugo zadržati u njihovom sjećanju, a mnogi se oduševe toliko da ga žele i ponijeti sa sobom. Butik hoteli, kao što je Fendi u Rimu, čak su omogućili gostima da s mirisnog jelovnika odaberu miris koji žele za svoju sobu.

Istraživanja su pokazala da 95 posto svog života provedemo u zatvorenim prostorima, što je dobar razlog za odabir organskih eteričnih ulja i posebnog načina aromaterapije jer osim ugodnog mirisa, ono utječe i na kvalitetu života.

Bilo da se radi o apartmanu ili hotelima, kreiranje jedinstvenog mirisa povećava šansu za učvršćivanje postojećeg odnosa s gostima. Tome u prilog ide i podatak da će se u 65 posto slučajeva nakon godinu dana osoba sjećati mirisa, što je dovoljno da se stvori emocionalna povezanost.

1/11

- Mirisni identitet važan je koliko i vizualni, a novi trendovi pokazuju da je gostima miris u više od 90 posto slučajeva značio pozitivan osjećaj, a većina gostiju hotela slaže se da percepciju brenda poboljšava ugodan miris u predvorju. S obzirom na veliku bioraznolikost hrvatske obale i bogatstvo mirisnim ljekovitim biljem, za hrvatski turizam i hotelijerstvo postoji veliki potencijal za uvođenje mirisnog brendinga kao dodane vrijednosti za gosta - rekla je Radojka Macan iz Bioeterice.

Poučeni svim navedenim zaključujemo kako je upravo miris, bilo u difuzoru, eteričnom ulju ili mirisnoj svijeći najbolja investicija za stvaranje ugodne atmosfere u domu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije