Adaptacija

I od 60 kvadrata može se dobiti višesobni stan - evo kako!

I od 60 kvadrata može se dobiti višesobni stan - evo kako!
Foto: Dom i vrt
1/3
26.08.2013.
u 08:23

Uradi sam može biti rješenje imate li podršku stručnjaka i dovoljno vremena

Radite, uređujete ili preuređujete kuću, stari stan, potkrovlje ili useljavate u novi... Htjeli biste da vaša vikendica izgleda poput one u Provansi... Između želja i fotografija kakve gledamo u specijaliziranim emisijama i časopisima te realnosti velik je korak. Najčešće su to financije koje većinu ograničavaju da krene jednostavnijim putem i angažira tim arhitekata, majstora i dekoratera.

Sve stavite na papir

Uza sve to ključno je i poznavanje problematike projektiranja, gradnje i samog izvođenja radova, a konačno i mjesta gdje se što nabavlja, kvalitete, cijena... Prvi i najvažniji korak je da realno odredite svoje potrebe i financijski okvir u kojem se namjeravate kretati, a onda takvu projekciju – u okviru koje bi svakako trebalo ostati kako se gradnja ili uređenje ne bi pretvorilo u rupu bez dna koju ćete godinama otplaćivati – “preklopite” s projekcijom želja.

I u takvim situacijama još uvijek ima mjesta da se planovi pomaknu u smjeru – želja. Nipošto – osim ako niste iz arhitektonsko-građevinarskog okruženja – u akcije ne krećite sami. Metoda pokušaja i pogreške skupo će vas stajati. Ma koliko se građevinski savjetnici čine skupima, poslušajte i njihovu stranu. – Baveći se građevinarstvom i nekretninama spoznao sam da svaki vlasnik ima neki problem s njom. Ili je premala ili prevelika, prestara, nova, ali nedovršena... – objašnjava Krunoslav Flegar, građevinski savjetnik.

– Nerijetko je nekretnina lošeg rasporeda i funkcionalnosti prostorija te puna prikrivenih nedostataka koji tek pri uporabi dolaze na vidjelo – nabraja primjere Flegar te ističe da su najčešća pitanja svakog vlasnika: Može li se to riješiti? Kako? Tko? Koliko to košta i koliko traje? Odgovori nisu jednostavni i često zbunjuju, a majstorski je jezik teško razumjeti.

Potražite pomoć stručnjaka koji će objediniti rješenja za više problema; nedostatka još jedne sobe, neravnih zidova, dignutih parketa, otpalih i otkrhnutih pločica, loše postavljene stolarije ili odvoda...



Sve stane u 60 kvadrata

– Adaptacijom se u 60 kvadrata može napraviti funkcionalan četverosobni stan, nekad je dječja soba od šest kvadrata svrsishodnija od one od 10 kvadrata – navodi kao primjer Flegar. Osim toga, pri uređenju vodite računa o “ovozemaljskim” problemima, poput npr. onog da u maloj blagovaonici kupite stol za četiri osobe ma koliko željeli onaj za šest i ma koliko vam gosti često dolazili.

Rješenje se krije u – stolu na razvlačenje. Dok planirate kuhinju, svakako perilicu smjestite uz sudoper, a radnu plohu po sistemu “donesem – perem – kuham”. Klizne stijene prijatelji su prostora pa razmislite da vrata zamijenite njima i priskrbite si dodatan prostor za korištenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije