LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Funkcionalnost prije svega! Savjeti plus pri planiranju kuhinje

Izbjegavajte takozvane 'mrtve kuteve' te pri izradi kuhinje po mjeri pripazite da je kut bude također maksimalno funkcionalno iskorišten... Što se tiče izvlačnih sistema vodite računa da vodilice budu kvalitetne i da se ne fronte ne 'objese'
02. kolovoza 2016. u 12:26 0 komentara 2528 prikaza
ikea

Neki se odmaraju, neki su i dalje radno, neki će tek na godišnji, neki love Pokémone, no svi smo svjesni da je ljetno vrijeme odlična prilika da se maknemo s uzavrelih ulica metropola na mjesta gdje nas budi zvuk valova ili cvrkut ptica. To je vrijeme godišnjih odmora i vrijeme kada mislima težimo otploviti od svakidašnjih briga, no planiranja ipak nikad dosta. Bilo da stanujete u stanu ili kući, toplo i suho vrijeme odlično je za radove ili veće preinake jer jesen, kiša, nova akadmeska godina i obaveze brzo će nas sustići. Ako vam je preuređenje kuhinje jedna od stvari koju što prije želite prekrižiti s vaše to-do liste, neki od savjeta koje donosim ovom temom mogli bi vam pomoći ili vas usmjeriti pri odlukama jer dobra organizacija od ključnog je značaja za funkcionialnost.

'Kako maksimalno iskoristiti prostor?' i 'Kakav bi trebao biti raspored kuhinjskih elemenata?' česta su pitanja s kojima se susrećem u svojoj struci. Kako svaki prostor ima svoju priču i pri kupnji ili najmu nekretnine već nailazimo na postojeće instalacije i nosive zidove, potrebno je sagledati prostor te vodeći se savjetima i uputama kreirati individualno, najbolje rješenje.

Općenito postoji nekoliko tiplogija rasporeda kuhinjskih elemenata i to: linijska kuhinja, paralelena ili dvolinijska kuhinja, kuhinja u obliku slova L, kuhinja u obliku slova U te kuhinja u obliku slova G. Na tiplogiju veže se takozvani 'princip radnog trokuta' ili 'trokut učestalosti'. To je poveznica između sudopera, prostora za pripremu hrane te štednjaka, nastala uslijed toka aktivnosti pripreme hrane. Prvi su procesu hladnjak te prostori za skladištenje i pripremu hrane, nakon čega nam slijedi aktivnost termičke obrade gdje su nam glavni elementi štednjak i pećnica, a 'trokut' zatvaramo elementima za pranje posuđa poput sudopera i/ili perilice za suđe. Vodeći se ovim principom i grubom podjelom pripreme jela u tri segmenta, svaki će tip kuhinje imati neke određene karakteristike odnosno trokut će poprimati drugačiji oblik. Principom 'radnog trokuta' i osnovne tipologije kuhinje neka vam budu glavne misli vodilje pri organizaciji vaše kuhinje.

Prije osnovne tipologije, principa 'radnog trokuta' i zoniranja prema toku pripreme hrane, potrebno si je postaviti još jedno pitanje: kakavu vrstu kuhinje preferiram odnosno kakve su moje prehrambene navike? Primjer ako spremate često ribu, preferirate mediteransku ili bosansku kuhinju svakako će vam ulog u kvalitetnu kuhinjsku napu biti od velike koristi. Pogotovo ako imate kuhinju kao dio open spacea.

tlc | Autor :

Savjeti plus! Vodite računa i o nekim minimlanim tehničkim mjerama te pozicijama instalacija: tako ostavite 40-ak centimetara sa svake strane štednjaka ili ploče za kuhanje kako bi mogli neometano skloniti vruće posuđe te kako voda iz sudopera nebi prskala po njoj; između radne plohe i visećih elemenata zadržite razmak od 50-70 centimetara; perilicu za suđe najbolje je pozicionirati ispod ili uz sudoper; izbjegavajte takozvane 'mrtve kuteve' te pri izradi kuhinje po mjeri pripazite da je kut bude također maksimalno funkcionalno iskorišten... Što se tiče izvlačnih sistema vodite računa da vodilice budu kvalitetne i da se ne fronte ne 'objese' nakon par mjeseci.

Sam dizajn kuhinje naravno ovisi o vama samima i koje boje i stil preferirate.

ikea | Autor :

Kuhinje nisu nešto što mijenjamo na godišnjoj bazi, štoviše to je za većinu dugogodišnja investicija stoga ako želite kuhinju jarkih boja poput crvene, narančaste, zelene uzmite o obzir da će to biti boja koju ćete, osim ukoliko ne odlučite ponovno u investiciju kada boja dosadi, morati gledati narednih nekoliko godina. Uz to, to su dominantne boje i ostatak interijera, ukoliko želite voditi računa o kolorističkom skladu, morat ćete prilagođavati toj boji koja vam ne ostavlja puno izbora. Ako vam elementi kuhinje nisu odmah s ulaza na pogledu ili vam kuhinja nije dio open spacea već se radi o zasebnoj prostoriji, elementi dominantnih i jarkih boja mogu biti i zanimljiv odabir.

l | Autor :

Općenito preporuka su kuhinja neutralnih boja poput bež, bijele, sive s nekoliko detalja u boji koja će 'podizati' prostor. Uostalom kada u kuhinju stavite začine, posuđe, pomoćne kuhinjske aparate i samu hranu, prostor će poprimiti i taj kolorit neizbježne svakidašnjice. Jedna od posljednih savjeta u vidu boja i stila bio bi – minimalizam. Ne kažu bez razloga 'manje je više' stoga težite što većoj funkcionalnosti i što lakšem održavanju.

Do idućeg tjedna i povratka teme na zelenilo radni pozdravi iz Zagreba!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.