Dom iz snova

FOTO Zavirite u impresivnu vilu u srcu Murtera

FOTO Zavirite u impresivnu vilu u srcu Murtera
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/8
18.08.2013.
u 17:41

Spajanjem dviju starih kuća u jedinstvenu cjelinu nastala je impresivna vila

Građenima početkom prošlog stoljeća, dvjema starim kamenim kućama u kojima se nekad čuvalo ulje i vino, a težaci u njima imali sobe za noćenje, 2009. godine udahnut je novi život. Za arhitekticu Slavicu Meštrović ta dva odvojena kubusa bila su pravi biseri pa ih je zanimljivim unutarnjim dvorištem i liftom spojila u jedinstvenu cjelinu, a nakon temeljite rekonstrukcije i nadogradnje pretvorila u privlačnu vilu.

Temeljni materijali korišteni u gradnji ove prekrasne murterske vile su stari kamen, benkovački kamen i cigla, a kako se koristi za stanovanje tijekom cijele godine, kuća je vrhunski i tehnički opremljena - na krovu su postavljeni solarni paneli i toplinske pumpe za grijanje i hlađenje, a lift olakšava komunikaciju kroz tri etaže.

U prizemlju kuće su dnevni boravak i kuhinja, a klizne staklene stijene osiguravaju izravnu komunikaciju s vrtom koji je i danas sačuvao ponešto od autohtonosti i davnih dana.

– Vrt je zanimljiv u svako doba godine i uvijek je dio interijera, a meni je najdraži u proljeće i jesen zbog ugodnih temperatura, ali i bogatstva boja i mirisa – kaže Slavica Meštrović dodajući kako je uz vrt duša kuće kuhinja s originalnom krušnom peći i kaminom. Tu često zamirišu ribe, hobotnice, domaći kruh...

Na gornjim etažama su tri spavaće sobe. Svaka od njih ima svoju kupaonicu i garderobu te prozor prema dvorištu i moru i komunikaciju s krovnom terasom. Naime, na dijelu krova napravljena je i terasa s jacuzzijem za opuštanje.

Na trećoj etaži kuće je Slavičin arhitektonski ured s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na cijeli Murterski zaljev i marinu Hramina. I to je jedan od velikih razloga što je gužvu i stres Zagreba zamijenila mirnim, inspirativnim i puno opuštenijim životom na otoku.

– U kući je uvijek dobra atmosfera, struji neka dobra energija i ugodna je za stanovanje, a razlog tome su orijentacija kuće, staklo kao važan graditeljski materijal i mogućnost ulaska svjetla s različitih strana, što interijer dodatno oplemenjuje. A puno prozora omogućuje i to dvostruko strujanje zraka i uvijek primamljive mirise iz prirode i mora – otkriva Slavica Meštrović.

Arhitektica kaže kako će u budućnosti dio mobilnog namještaja zamijeniti komadima po svojim nacrtima i napravljenih po mjeri. Kuća od 200 četvornih metara, ima ugodnu rasvjetu u većini postavljenu na stropu, a sve boje u interijeru u dosluhu su s prirodom.

Poneki koloristički naglasak dodan je kako bi interijer dobio na dinamičnosti i živahnosti.

Na podovima je, uz benkovački kamen u prizemlju, postavljen parket u spavaćim sobama i radnoj sobi.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u jarunski dom koji funkcionalnošću oduzima dah

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije