Izbjegnite ih

Evo najčešćih pogrešaka u interijerima te kako ih izbjeći

greške u interijere
Foto: Thinkstock
1/3
10.08.2014.
u 12:45

Konačno do svojih kvadrata, a onda se sve uništi s nekoliko pogrešaka. Izbjegnite ih!

Ako imate svog dekoratera, arhitekta za unutrašnje uređenje ili dizajnera koji će vam pomoći osmisliti prostor, jasno mu izrecite svoje želje, navike u stanovanju i mogućnost. To je preduvjet za dobru obostranu suradnju. Ako pak u uređenje idete sami, slijedite svoje želje, ali izbjegnite i najčešće pogreške. Katkada nadahnuće za neko rješenje možete sami naći prelistavajući specijalizirane časopise ili web portale, učite na pogreškama drugih i izbjegnite - pretjerivanje s namještajem, krivom rasvjetom, vatrometom boja i gomilanjem nepotrebnih sitnica.

Pretjerivanje s namještajem

Ormari, kreveti, komode, stolovi i stolci... sve nam to treba u našem domu. Ali, bez pretjerivanja, jer to je jedna od najčešćih pogrešaka pri uređenju interijera. U malim stanovima treba izbjegavati glomazni namještaj (bez obzira na to što je komada iz obiteljskog nasljeđa). Ormari se uvijek mogu planirati u mogućim nišama, a i njihova dubina može se prilagoditi prostoru. Stoga, katkad je bolje naručiti namještaj po mjeri i s ciljem čuvanja prostora. Ovisno o broju članova obitelji i navikama, valja razmisliti i o veličini stola i broju stolaca, veličini kuhinjskih elementa... Manji komadi namještaja, poput različitih stolića ili taburea u prostoru su uvijek dobrodošli, ali i oni mogu stvoriti gužvu.

Foto: pixabay

Kriva rasvjeta

Rasvjeta prostor može učiniti savršenijim nego što doista je ili ga uništiti. Stoga, birajte više vrsta različite rasvjete. Stol za blagovanje mora imati centralno postavljeno rasvjetu, važno je da radne plohe budu dobro osvijetljene - kuhinjske i one na kojima se uči ili obavlja neki drugi intelektualni posao. Rasvjeta u kupaonici posebno je važna i ima svoje zakonitosti. Da bi se smanjile sjene na licu, rasvjeta se postavlja iznad kupaonskog ogledala. Najbolje je koristiti bijelo svjetlo, jer ono ne daje neželjene odsjaje. Stavljate li rasvjetu sa strane ogledala, mora biti s obje strane i u visini lica. Dobrodošla je i ugradbena rasvjeta jer ona dobro osvjetljava prostor i vizualno ga povećava. U dnevnom boravku, uz onu centralnu koja nije uvijek nužna, predvidite ambijentalnu rasvjetu. Pogreške se često javljaju kad prostor zatrpamo s puno samostojećih ili stolnih lampi koje nam mogu često smetati. Spavaća soba voli diskretno svjetlo, iznimka je toaletni stolić koji mora imati rasvjetu kao i ogledalo u kupaonici.

Vatromet boja

Boje u interijeru? E, tu se dizajneri i arhitekti uvijek spore. Uz već one klasične priče o bojama koje potiču raspoloženje, smiruju ili nas čine nervoznima, boje prostor mogu vizualno smanjiti. Stoga, manje sobe ne trpe tamne boje ili pak treba izbjeći zaigranost da svaki zid bude "priča za sebe". Iako su boje u interijeru itekako poželjne, jake i intenzivne često dosade, ako slučajno oštetite zid, to će biti upadljivije od oštećenja na svjetlijim zidovima. Boje zidova treba uskladiti s bojom namještaja, a ako se zidovi boje prije nego što stignu prve fotelje, sve planirajte unaprijed. Razmislite i o boji vaše kuhinje. Jeste li sigurni da ćete niz godina biti sretni u kuhinji intenzivnih narančastih, crvenih, plavih ili žutih ploha visokog sjaja? Valja naći razumnu sredinu između pomodarstva i onoga što očekujemo da će nam služiti niz godina.

Figurice, slike, vaze...

Netko je zgodno primijetio kako u svakom toplom stanu ima i malo kiča. Da, ali ako pretjeramo s uspomenama s putovanja, slikama koje smo dobili na vjenčanju, obiteljskim fotografijama i k tome još s tisuću sitnica koje skupljaju prašinu, osjećat ćemo se kao u nepospremljenom ormaru. S vremena na vrijeme promijeniti postav detalja, tako će prostor vama biti i zanimljiviji i pročišćeniji.

>>Ovo trebate znati prije polaganja keramičkih pločica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije